הצהרונים בירושלים יושבתו היום בשל הרעה בתנאי ההעסקה של הגננות והסייעות
עיריית ירושלים החליטה להעביר את הצהרונים לחסות קבלנים לפי מודל חדש של משרד החינוך. בשל כך, שכרן של הגננות והסייעות, שהיה גלובלי עד כה עתיד להפוך לשעתי
- "אף גננת פרטית לא תעבור לחינוך חינם בתקצוב הנוכחי"
- "כדי לישם את חוק חינוך חינם יש להוסיף 2,000 גנים ו-63 אלף ילדים"
- כך יקבלו גנים פרטיים תקציב ממשרד החינוך
עיריית ירושלים מצידה דיווחה כי לאחר משא ומתן לילי ממושך אמש בין נציגי העירייה, משרד האוצר, נציגי עובדות הצהרונים וההורים נמצא פיתרון למצב. אולם רחל עזריה חברת האופוזיציה אמרה לעומת זאת כי מדובר בהטעיה של העירייה. גם הגננות הופתעו מההודעה כי המשבר מאחוריהן, והודיעו כי היום בשעה 14:00 תתקיים הפגנה מול בניין העירייה בכיכר ספרא.
כפי שדווח ב"כלכליסט", הגננות והסייעות בירושלים קיבלו לפני שבועיים מכתבים מהמינהל הקהילתי שהודיע להן על "בחינת הפסקת עבודתן". במכתב הוסבר כי "לפי החלטת ממשלת ישראל ועיריית ירושלים יחולו שינויים בהפעלת הצהרונים ותופעל תוכנית יום לימודים ארוך בגני הילדים כדי להקל כספית על המשפחות הצעירות בעיר, וזאת באמצעות מפעיל אחר מטעם העירייה". העירייה הבהירה לצוות החינוכי במכתב כי עקב המעבר למפעיל חדש, תנאי העסקתן צפויים להיפגע, אך לא פירטה את התנאים החדשים. לצוות החינוכי ניתנו שתי אפשרויות - להסכים לפגיעה בתנאיהן או לסיים את העסקתן.
כפי שדווח ביוני ב"כלכליסט", משרד החינוך החליט כי הצהרונים שעברו לאחריותו בעקבות המלצות טרכטנברג יופעלו על ידי מודל חדש. כך למשל, ניהול הצהרונים עובר מהמרכזים הקהילתיים והמתנ"סים העירוניים לקבלנים שייקבעו במכרז של משרד החינוך. בשלב הראשוני מופעלים הצהרונים של משרד החינוך ביישובים שהוגדרו כחלשים ביותר מבחינה סוציו אקונומית, שם הצהרונים ניתנים בחינם להורים. בשלב השני ישולב המודל בהדרגה בכל הארץ, תוך הוזלה משמעותית להורים. לאחר מאבק ממושך, הוחלט על הפעלת המודל גם בירושלים כבר השנה.
הפעלת צהרוני טרכטנברג בירושלים צפויה להוזיל משמעותית את עלות הצהרונים. במקום 815 שקל המשולמים כיום לצהרונים פרטיים, ישלמו הורים עובדים 105 שקל לחודש, ובצהרונים בהם הועסקו הגננות בסכומים גבוהים יותר, 205 שקל לחודש, כך לפי נתוני העירייה.
במקרה של ירושלים הפגיעה המשמעותית היא ב-160 מסגרות בירושלים, כאשר כל אחת מהן מעסיקה גננת אחת וסייעת אחת. לפי החברה למתנ"סים, שכרן של הגננות והסייעות, שהיה גלובלי עד כה ועתיד להפוך לשעתי, ייפגע ב־19% בגננות וב־47% בסייעות. בסך הכל הפגיעה בעובדים עומדת על כ־3.6 מיליון שקל בשנה.
עיריית ירושלים הסבירה היום כי מדובר בצהרונים בהם הועסקו הסייעות בתנאי שכר גבוהה מזו הנהוגה על ידי משרד החינוך בכל הארץ. אולם נזכיר כי עד טרכטנברג, הופעלו צהרוני הארץ על ידי התמ"ת.
החשש הגדול עתה הוא האם ירושלים מהווה דוגמה ראשונית ליישום מודל משרד החינוך בכל הארץ: הטבה להורים, על חשבון הפיכת עובדי ההוראה לעובדי קבלן בתנאים מורעים.