המלחמה בהון השחור: האוצר יפעיל "קו צדק" - מלשינון נגד מעלימי מס
שר האוצר: "פטריוט אמיתי והגון משלם את מיסיו כחוק. אנחנו רוצים לעלות מרמה ים תיכונית למרכז צפון אירופה". בזכות יישום התוכנית החדשה, הממשלה תוכל לגבות תוספת של כ-20 מיליארד שקל
האוצר ינסה למתן את הקיצוצים הצפויים דרך הפעלת מלשינון: החל ממחר יוכלו אזרחים לדווח 'לקו חם' על אנשים החשודים בהעלמת מס. "אנחנו משיקים היום קמפיין ציבורי נגד ההון השחור והעלמות המסים. אנשים יתביישו מעתה בהעלמות מס," הכריז אחר הצהריים (א') שר האוצר יובל שטייניץ במסיבת עיתונאים במשרדו בה הוצג הדו"ח להגברת האכיפה נגד ההון השחור והעמקת גביית המס.
שטייניץ הסביר כי מלבד קידום שורת צעדים משיק האוצר פרויקט בשם 'קו הצדק' שיאפשר לציבור "להיות שותף במלחמה בהון השחור בישראל". לדברי השר, "כמו שחינכנו ילדים לא לקטוף פרחי בר כך נפעל גם בבתי הספר כדי שהילדים יביאו הביתה את הנורמה הזו לפיה פטריוט אמיתי והגון משלם את מיסיו כחוק. אנחנו רוצים לעלות מרמה ים תיכונית למרכז צפון אירופה", אמר השר והעריך כי הממשלה הבאה תוכל לגבות ב-4 שנים הבאות תוספת של כ-20 מיליארד שקל בזכות יישום התוכנית החדשה.
לפ"מ הפיקו סרטון בנושא שיסביר כיצד להתלונן על מעלימי מס ויופץ החל ממחר.
מלבד השקת הקמפיין, ברשות המסים החליטו לקדם את הצעדים הבאים במסגרת הליכי חקיקה בשנה הקרובה: הגדרת עבירות מס חמורות כעבירות מקור והעברת מידע ישיר מהרשות לאיסור הלבנת הון לרשות המסים, צמצום עסקאות מזומן בין עוסקים מ- 20,000 שקל ל 10,000 שקל והטלת קנס 15% על עבירה שכזו. כמו כן הוצעה חקיקה שתאפשר העברת מידע לרשות המסים מרשם נותני שירותי מטבע וכן בחינת האפשרות להעביר לאחריות רשות המסים את הרגולטור לנותני שירותי המטבע (צ'יינג'ים).
צעדים נוספים כוללים טיפול בתכנוני מס - הדו"ח ממליץ לערוך תיקונים ושינויים במנגנון ה"חברה המשפחתית", על מנת לסתום את פרצות המיסוי ולמנוע הפחתות מס "בלתי צודקות". "חברה משפחתית", לדברי הרשות, הינה ישות משפטית נפרדת על פי הדין הכללי ולצורכי מס מייחסים את "הכנסתה החייבת" ו"הפסדיה" ל"נישום המייצג" שלה. כיום, למרות הפסיקה בתחום, מנגנון המיסוי מנוסח באופן המאפשר תכנוני מס.
המלצה נוספת בתחום הטיפול בתכנוני מס הינה לקבוע חובת דיווח בעת שימוש בחוות דעת מקצועית, כך גם במקרים של דיווח על פעולה שנקט הנישום באופן שמנוגד לעמדה מוצהרת של רשות המסים. בנוסף תוגבר האכיפה תוך עיכוב החזרי מס למי שלא הגיש דו"ח, הטלת קנסות פיגורים מיום השומה ודרישת ערובה בהליך ערעור על שומות.
ארבלי הוסיף כי בעקבות פרסום התקנות לשחרור הרווחים הכלואים נכנסו כבר לקופת המדינה כחצי מיליארד שקל. "כ-30 חברות הגישו בקשות. נממש את התחזיות שלנו ונכניס כשלושה מיליארד שקל", הבטיח ארבלי.
שטייניץ הוסיף כי התוכנית מורכבת מכמה שלבים, בהם הקמת יחידה מיוחדת ברשות המסים וחקיקה למלחמה בהון השחור. מנכ"ל האוצר דורון כהן הדגיש כי "לא מדובר בהעלאת מסים אלא העמקת הגבייה". מנהל רשות המסים דורון ארבלי הסביר, כי "יש בהמלצות למידה מחו"ל ופתרונות לתכנוני מס שלמדנו לאורך שנים".
נציין כי רשות המסים קידמה בנפרד כבר באוקטובר הצעת חוק בנוגע לטיפול חלקי בהון השחור, הגברת האכיפה והעמקת גביית המסים. החוק התעכב עד כה בעקבות ההחלטה על פיזור הכנסת והליכה לבחירות חדשות.
חוק הגברת האכיפה שנמצא כאמור בצנרת מעניק לרשות המסים כלים חדשים בהתמודדות עם ההון השחור, העמקת הגבייה והגברת האכיפה. החוק צפוי להכניס לקופת המדינה 2 מיליארד שקל בשנה.
הצוות האחראי לחקיקה הוקם על ידי שר האוצר יובל שטייניץ בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג, בנוגע להגברת האכיפה וההתמודדות עם ה"כלכלה השחורה".