$
דני רובינשטיין

האם המטבע הפלסטיני בדרך?

הרשות הכריזה על השקת בולי הכנסה חדשים תחת הכיתוב "מדינת פלסטין". העיתונים הפלסטיניים מתעקשים: זו לא רק התגרות בישראל

דני רובינשטיין 08:2404.02.13
אחד הקוריוזים שוותיקי המשא ומתן על הנספח הכלכלי של הסכם אוסלו נוהגים לספר עליו הוא השתלשלות האירועים נוכח דרישתו של יאסר ערפאת שלרשות הפלסטינית יהיה מטבע משלה. מטבע לאומי נחשב מרכיב מסורתי סמלי של עצמאות מדינית, וערפאת ייחס לכך חשיבות רבה, אלא שאנשיו חששו מהדפסת כסף רב מדי ומיצירת אינפלציה וביקשו מנציגי ישראל בחשאי להתנגד לרעיון.

 

כך נענה ערפאת כי לרשות הפלסטינית לא יהיה מטבע, וכי לפי שעה יוכל להסתפק בבולים פלסטיניים, שגם הם סמל בעל ערך כספי. מאז ועד היום אין לרשות הפלסטינית מטבע משלה והפלסטינים משתמשים בעיקר בשקלים, לצד שימוש נרחב למדי בדינרים ירדניים, דולרים ויורו. וכך, בהתאם להסכם הכלכלי של אז, יש לפלסטינים בולים.

 

רה"מ הפלסטיני סלאם פיאד (במרכז) בטקס הצגת הבול החדש רה"מ הפלסטיני סלאם פיאד (במרכז) בטקס הצגת הבול החדש צילום: איי אף פי

מהדורה חדשה, שיטה מיושנת

 

בשבוע שעבר הוכרז בטקס רשמי ברמאללה בנוכחות ראש הממשלה סלאם פיאד על מהדורה חדשה של בולי הכנסה. על הבולים החדשים לא נכתב "הרשות הפלסטינית" כפי שהיה עד כה, אלא "מדינת פלסטין", והבול הראשון שנכנס לשימוש בעל ערך של דולר אחד ויועבר לשימוש הנציגויות הפלסטיניות בחו"ל.

 

בולי הכנסה הם שיטה מיושנת שהיתה בעבר בשימוש רחב בעולם כאמצעי תשלום עבור אגרות ורישיונות. לפני שנתיים סיכמו בישראל שר האוצר יובל שטייניץ ושר המשפטים יעקב נאמן להכניס במקומה תשלום בעמדות אינטרנט במשרדים השונים באמצעות כרטיסי אשראי. השימוש בבולי הכנסה נשאר בארץ במספר מצומצם של משרדים הגובים אגרות: בבתי המשפט, בהוצאה לפועל ובמשטרה למי שמבקש לקבל תעודת יושר.

 

אצל הפלסטינים השימוש בבולי הכנסה עדיין רחב ביותר. משלמים בהם בעת הנפקת תעודות ודרכונים, בזמן רישומים בבתי המשפט, ובמשרדי רישום המקרקעין.

 

משחק פוליטי או צעד ברור

 

אף שלא מדובר בצעד כלכלי מובהק אלא בצעד פוליטי המתגרה בישראל כהמשך לפעילות הפלסטינית לקבלת פלסטין כמדינה לא חברה באו"ם, הוסיפו לו עיתונאים פלסטינים פרשנות חשובה. לדבריהם, זהו צעד ברור בכיוון של הנפקת מטבע לאומי פלסטיני. דיבורים על צעד כזה נשמעו כבר בעבר, גם על ידי מנכ"ל רשות המטבע הפלסטינית (תפקיד מקביל לנגיד הבנק המרכזי) ג'יהאד אל־ווזיר.

 

עם זאת, נאצר טהבוב, שהיה נציב ההכנסות של הרשות הפלסטינית וסגן שר הכלכלה, אומר בתגובה שקברניטי הכלכלה הפלסטינית עוסקים במשחקים כמו כיתוב על בולים, מפני שבתנאים הקיימים אין שום עתיד לכלכלה הפלסטינית. לדבריו, תנאי הכרחי לביסוסה הוא חופש מעבר של סחורות ושירותים בין השטחים וישראל, ישראל צריכה להסכים להכניס לפחות 100 אלף פועלים פלסטינים לשטחה והיצוא הפלסטיני לישראל צריך להיות כפול בהיקפו. רק אז יהיה סיכוי לכלכלה פלסטינית יציבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x