$
דעות

מכה את המדד: בין טוקיו לירושלים

ראש ממשלת יפן הכריז על מדיניות כלכלית מרחיבה כדי להגביר את הצמיחה במדינה. אולי לישראל יש מה ללמוד

אמנון אטד 08:3705.02.13
בזמן שהיינו עסוקים בהרכבת קואליציית נתניהו החדשה, כלכלת העולם המשיכה לנוע. בחודש שעבר הודיע ראש ממשלת יפן שינזו אבה על מדיניות כלכלית מרחיבה במיוחד, שנועדה להגביר את הצמיחה באמצעות השקעות, חדשנות, יצוא וצריכה פרטית. מטרת המדיניות היא להגיע לצמיחה של 2% בשנת התקציב 2013, ולהוסיף למשק היפני 600 אלף מקומות עבודה חדשים.

 

התוכנית שזכתה לכינוי "אבהנומיקס", אמורה לפעול בשני מסלולים מקבילים: בתחום המוניטרי, הבנק המרכזי של יפן העלה לאחרונה את יעד האינפלציה מ־1% ל־2%, אף שהאינפלציה בפועל נעה סביב 0%. במקביל, הוא פתח בסיבוב נוסף של "מלחמת המטבעות" במטרה להחליש את הין ובכך לתמוך ביצוא היפני לאירופה ולארצות הברית.

 

 

מגדילים הוצאות למרות הגירעון

 

הממשלה היפנית מתכוונת להגדיל גם את ההוצאה הציבורית ב־10 טריליון ין (כ־400 מיליארד שקל), שיופנו להשקעות בתשתיות, בטכנולוגיות מתקדמות ובמו"פ ולתמיכה בבעלי הכנסות נמוכות. בהמשך, הוצאה זו תוכפל, לאחר שלתוכנית יצטרפו גם הממשלות האזוריות והמגזר העסקי. יש לזכור שבמדיניות זו נוקטת מדינה שסיימה את 2012 עם יחס חוב־תוצר של 236% ועם גירעון של 10% מהתוצר.

 

אצלנו בינתיים נמשך הדיון בשאלות מי אחראי לגירעון של 4.2% מהתוצר שנרשם בשנת 2012, ואם היחס בין החוב לתוצר נמצא מעל או מתחת לרמה של 75%. ולא מדובר רק בסוגיה היסטורית, כי החשש מחזרה על גירעון בהיקף דומה גם השנה יקבע בקרוב מאוד את מדיניות המסים של הממשלה. בצד ההוצאות, צפויה הממשלה הישראלית להחליט על קיצוץ עמוק כדי להימנע מהגדלת התקציב.

 

המשק הישראלי שונה מאוד מהמשק היפני, המנסה להתאושש משנים ארוכות של מיתון, שלווה בירידת מחירים מתמשכת. אבל דווקא בתחום הפעילות הריאלית נרשמת לאחרונה גם אצלנו מגמה מדאיגה. ברבעון השלישי של 2012 נרשם במשק הישראלי שיעור הצמיחה הרבעוני הנמוך ביותר ב־13 הרבעונים האחרונים. היצוא עבר מעלייה שנתית של 16.8% לירידה של 5.6%, וגם בהשקעות בנכסים קבועים נרשמה ירידה שנתית של 6.1%.

 

אבהנומיקס או מרקנומיקס?

 

כדי למנוע את המשך הגלישה להאטה, תצטרך הממשלה החדשה לנקוט פעולות דומות לאלה של יפן. כאן היא יכולה להיתלות בנקודות הדמיון שבין המשקים. ביפן מוחזק כמעט כל החוב הציבורי בידי אזרחי המדינה, והממשלה מגייסת הון בריבית נמוכה במיוחד. מסיבה זו הממשלה היפנית חוששת הרבה פחות מהגדלת הגירעון ומהגברת גיוסי ההון כדי לממן אותו. אצלנו החוב הפנימי לאזרחי ישראל מהווה יותר מ־80% מהחוב הממשלתי, ובשבוע שעבר גייסה הממשלה בניו יורק 2 מיליארד דולר, בריביות שהוגדרו על ידי האוצר כ"נמוכות ביותר אי פעם בהנפקה דולרית".

 

לכן, כשיתחילו בקרוב דיוני התקציב, כדאי למקבלי ההחלטות לחשוב ברצינות אם לא רצוי שהמדיניות הכלכלית תהיה דומה יותר לתוכנית המרחיבה, ה"אבהנומיקס" היפנית, מאשר ל"מרקנומיקס", תוכנית הצנע שמובילה באירופה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x