המשרד להגנת הסביבה לצה"ל: לא פיניתם אסבסט? שלמו 3.8 מיליון שקל
זאת לאחר שהמשרד הורה לפנות מפגע אסבסט במחנה נתן בב"ש; מדובר בהודעה ראשונה מסוגה של משרד ממשלתי לצבא
- 465 מיליון שקל יקוצצו היום מהמאבק בזיהום אוויר
- אז המבקר אמר: מפעל האמוניה עדיין לא עבר מחיפה לדרום
- גיקיפדיה: האם המעבר לענן פוגע באיכות הסביבה?
בצו שהוציא המשרד נדרש צה"ל לבצע פעולות דחופות למניעת סיכון בריאות החיילים ולפנות את מפגע האסבסט. לטענת המשרד היום, שבעה חודשים לאחר הוצאת הצו, לוחות האסבסט השבורים מוטלים חשופים במחנה ללא כל טיפול.
על פי המשרד להגנת הסביבה, מפגע האסבסט בבסיס הוא תוצאה של שורת מחדלים בצה"ל שהחלה באוגוסט 2011 עם שבירת מבנה אסבסט בשוגג. בניגוד להוראות החוק למניעת מפגעי אסבסט, צה"ל לא עדכן מיידית את המשרד להגנת הסביבה על המפגע, אלא המתין במשך כחודש וחצי.
במשרד להגנת הסביבה מציינים כי על פי החוק, סילוק אסבסט דורש הגשת תכנית עבודה, אישורה וביצוע הסרה ופינוי על פי נהלים ברורים, באמצעות קבלן ומפקח המוסמכים לנושא. לטענתם, צה"ל ביצע פינוי חלקי בלבד של השברים וללא קבלת כל היתר. בנוסף, המפגע הוזז כמאה מטרים ממקומו, על-ידי פעולת גרירה שיצרה מפגע נוסף - פיזור האסבסט על פני שטח גדול יותר, תוך יצירת אבק המכיל סיבי אסבסט.
במשרד מדגישים כי קיים פוטנציאל סיכון גבוה לחיילים הנמצאים בבסיס בסמיכות למפגע. לצה"ל ניתנה זכות הטיעון בכתב תוך 30 יום.
האסבסט הוכח כמסרטן וכי חדירה שלו למערכת הנשימה עלולה לגרום למחלות קשות, כגון סרטן המזותליומה, המופיעות תקופה ארוכה לאחר החשיפה הראשונית. עם זאת, האסבסט מסוכן לבריאות רק כאשר הוא במצב התפוררות, בו משתחררים סיבים לאוויר.