איך לנצח פיתוי?
פרופסור יקר, באחד המדורים שלך המלצת לקבל החלטות בעזרת הטלת מטבע, כי ברגע האמת נבין בבת אחת מה אנחנו באמת רוצים. אבל מה עם החלטות שבהן אנחנו רוצים את מה שפחות טוב לנו? נגיד, בבחירה בין עוגת שוקולד לפרי? איך עוזרים לראש לנצח את הלב? גבי
אתה צודק. התרגיל עם המטבע יעיל רק כשמתלבטים בין שתי אפשרויות מאותו הסוג, כמו איזה סרט לראות או איזו מצלמה לקנות. כשההתלבטות היא בין רווח לטווח הקצר (עוגת שוקולד) לעומת רווח בטווח הארוך (פרי), עדיף לא להסתמך על תחושת בטן.
קל לבחור באפשרות שמועילה בטווח הקצר, כי אנחנו מתמודדים עם הדילמה כשאנחנו כבר "תחת ההשפעה" שלה ומתקשים לחשוב על היתרונות ארוכי הטווח שבהימנעות מהפיתוי. מה עושים? בפעם הבאה דמיין שמדובר לא בבחירה מיידית אלא בבחירת הקינוח שתאכל בשבוע הבא. כך אולי תצליח להתעלם מהמשיכה הרגשית הרגעית, ותוכל לצוות על עצמך להושיט את היד למקום הנכון.
למה שונאים אותי?
פרופסור יקר,
הייתי חושפת השחיתות מאחורי אסון גדול בחברה גדולה. מאז נקלעתי לבידוד חברתי, פשוט כי סיפרתי את האמת. מה גורם לחברה לבודד חושפי שחיתויות? וונדי
כשהרהרתי בתופעה השכיחה שאת מתארת חשבתי על הילדים שלי, בני שש ועשר, ועל זה שחשוב לי שהם יפתרו את הבעיות והמריבות שלהם ביניהם, בלי לערב אותנו ההורים. לפעמים אחד מהם עושה משהו שמצדיק תלונה ל"רשויות", אבל גם אז אני מעדיף להתערב פחות. בעצם, הבנתי, יש לי איזושהי בעיה עם הלשנה. אני מעודד אותם לא להלשין, ומוכן לקבל כמה עיוותי דין במשפחה רק כדי שהבעיה תיפתר באופן חברי ובלי גורמים חיצוניים.
ייתכן שהחברים שלך מרגישים שאם "הלשנת" כשנתקלתם בבעיה ההיא, אולי תעשי זאת שוב כשקונפליקט אחר יצוץ. אולי את לא חלק מהם. לכן, דרך לשנות את התחושה הזאת אצלם היא לחשוב איזה מעשה יגרום להם להרגיש ולראות שאת חלק מהם ומחויבת להם.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il