מהירות זה לא הכל: עד כמה נחוצות המצלמות החדשות?
פאנל שעסק ביעילותן של מצלמות המהירות החדשות הגיע למסקנה כי העבירה החמורה ביותר היא נהיגה במהירות מופרזת. בחינה של הגורמים לתאונות דרכים מעלה תמונה אחרת
- החזון של המשטרה: בלונים פורחים שיעקבו אחרי נהגים
- ללחוץ על הגז? המסר הכפול של השלטון
- לקראת הבחירות שבפתח: כדאי לנהגי ישראל להתעורר
המסר שהעבירו יושבי הפאנל המכובד היה חזק וברור: הנהג הישראלי הוא לא פחות מעבריין מסוכן שדורש טיפול מיידי. לדעתם, העבירה החמורה ביותר שהנהג הישראלי מבצע היא כמובן נסיעה במהירות מופרזת. לכן נפרסו ברחבי הארץ מצלמות המהירות החדשות.
באי הפאנל התבקשו להתייחס לעובדה שהנהג הישראלי סיגל לעצמו לאחרונה משחקי "רולטת מצלמה" שכוללים לחיצה חזקה ומסוכנת על דוושת הבלם לפני המצלמה והאצה חזקה אחריה מהיר. לכך הגיב ד"ר שי סופר מהרשות הלאומית לבטיחות בדרכים שהפיתרון לתופעה הוא פריסה של עוד מצלמות מהירות. עוד ציין פלד בכנס כי "מדיניות אגף התנועה היא לפרסם איפה יש מצלמות, כיוון שהמטרה של המשטרה היא לא לתת יותר דו"חות וקנסות אלא למנוע תאונות דרכים ולהציל חיים".
כמובן שבפועל המצב שונה. משטרת ישראל ממעטת לפרסם את מיקומיהן של מצלמות המהירות ומשאירה את המלאכה לעשרות אתרי אינטרנט שמבססים את ממצאיהם על תשומת לבם של נהגים. יתרה מזאת, פריסת מצלמות המהירות החדשות שהוצבו בחודשים האחרונים מוכיחה היטב שנושא השקיפות אינו נמצא בראש מעיניה של משטרת ישראל. למשל, מצלמות המוצבות בכניסה לעיר רמלה או בכביש החוף מסתתרות מאחורי גבעות, אחרות נחבאות להן בתוך צמחיה. המסר אם כך ברור: מהירות מופרזת היא הגורם שיש לאכוף באופן הנוקשה ביותר באמצעות הצבת המצלמות.
ומה בנוגע לגורמים אחרים לתאונות דרכים, כמו חציית פס לבן? גם במקרה זה לבאי הפאנל היו תשובות מוכנות: לדברי פרופ' שלום הקרט מהטכניון, "ירידה בבריונות הנסיעה, במקרים כמו עקיפה על פס לבן היא כמעט בלתי אפשרית מכיוון שמדובר בעבירות שקשה לאכוף".
למזלנו הרב, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מבצעת בדיקות מדוקדקות של הגורמים לתאונות דרכים ולמרבה הפלא, הממצאים כלל אינם תואמים את ההצהרות ואת ההשקעה. כך, במפתיע, הגורם הנפוץ ביותר לתאונות דרכים עם נפגעים כלל אינו מהירות, אלא דווקא אי ציות לרמזור אדום האחראי ל-18% מן העבירות שנרשמו בשנת 2011. במקום השני נמצאת עבירה חמורה לא פחות שאחראית ל-14% מתאונות הדרכים עם נפגעים שנרשמו בשנת 2011: סטייה מנתיב. אם נחזור אחורה לרגע, ניזכר שמדובר באותה עבירה שהפרופסור הקרט מן הטכניון קבע ש"קשה לאכוף".
וכעת נשאלת השאלה העיקרית: לאור הצהרותיהם המחמירות של נציגי משטרת ישראל בנוגע לאופיו העברייני של הנהג הישראלי הממהר, באיזה מקום ניצבות עבירות המהירות? התשובה למרבה הצער לא ממש מפתיעה אותנו: עבירות מהירות אחראיות רק ל-4% מכלל תאונות הדרכים.