המצרים סוגרים את השאלטר למבריחים
הצבא המצרי הכריז מלחמה על המנהרות לעזה. התוצאות: מכה לחמאס ועלייה במסחר מישראל
על פי פרסומי העמותה הישראלית "גישה" הפועלת למען חופש תנועה, השוק בעזה מיהר להגיב למהלך המצרי. עליית המחירים הדרמטית ביותר ברצועה היתה בחומרי בניין: טונה מלט זינקה מ־380 שקל לטונה ל־430 שקל, ומחירי החצץ והברזל עלו בכ־25%.
במקביל פרסם המשרד לעניינים הומניטריים של האו"ם במזרח ירושלים (OCHA) נתונים שמצביעים על עלייה במספר המשאיות שמובילות סחורה מישראל לעזה במעבר כרם שלום. אם ב־2012 הממוצע השבועי של המשאיות שנכנסו לעזה היה 1,095, הרי שלפני שבועיים עברו בכרם שלום 1,823 משאיות ובשבוע שעבר העבירו סחורה לרצועה 1,602 משאיות.
מצרים מסבסדת, חמאס גובה מכס
כלכלת עזה כבר תלויה שנים ארוכות במנהרות. ב־40 מנהרות, מתוך מאות מנהרות פעילות לפי הערכות, עובר דלק. מחיר הדלקים במצרים נמוך כתוצאה מסבסוד ממשלתי. ליטר בנזין למכוניות עולה במצרים כשקל אחד לעומת קרוב ל־8 שקלים בישראל. בעזה נמכר ליטר ב־3 עד 4 שקלים לליטר, בהתאם לאיכות. התוצאה היא שבעוד שמצרים מסבסדת את הדלק לתושבי עזה, ממשלת חמאס גוזרת עליו קופון וגובה מכס של כ־2 שקלים לליטר. החמאס לא מסתפק בדלק וגובה מכס גם על יתר הסחורות המוברחות במנהרות.
המכס והמסים שממשלת חמאס גובה מהמנהרות משמשים כבסיס לתקציב ממשלת עזה. על פי ד"ר אבו סדה, בשנים האחרונות עלה מספר מקבלי המשכורות מהחמאס, והגיע ל־47 אלף. אליהם יש להוסיף את אנשי גדודי עז א־דין אל־קסאם שגם הם מקבלים שכר מהחמאס.
המעבר ברפיח עשוי להיפתח למעבר סחורות
הפעילות במנהרות מבוססת על כך שהמעבר הרשמי ברפיח, בין מצרים לרצועה, איננו מסחרי. גם לכך יש יוצאים מהכלל: התרומות מהנסיכות קטאר לשיקום הרצועה, למשל, נכנסות מרפיח באופן רשמי. ייתכן שהמעבר ברפיח יהפוך לנתיב הובלת סחורות רשמי בקרוב, כפי שרמז בסוף השבוע דובר הצבא.
המשמעות של פעולה מצרית נגד המנהרות היא פגיעה ישירה בתקציבי ממשלת חמאס. על רקע זה גינה בסוף השבוע בכיר חמאס צלאח ברדאוויל את הפעילות המצרית, ואמר שהיא נעשתה ללא תיאום עם הנהגת הארגון ומבלי שנמצא לכך תחליף כלכלי למנהרות.