$
דעות

ההחלטה העקומה של הרשות

אם לדעתה של רשות ני"ע אסור ליוני שר לייצג את הראל בנציגות אי.די.בי, היה עליה לפסול גם את הצבעתה של הראל שתמכה באישור המתווה להסדר

רחלי בינדמן 08:2604.03.13

לאחר חודשים של שתיקה מצד רשות ני"ע בכל הנוגע להסדר החוב המתגבש בקונצרן אי.די.בי הפר בשבוע שעבר יו"ר הרשות פרופ' שמואל האוזר את השתיקה, והבהיר לנאמני האג"ח של אי.די.בי אחזקות כי חברת הביטוח הראל, שחתמה באחרונה על עסקה לרכישת פעילות כלל פיננסים מקבוצת אי.די.בי, נמצאת בפוטנציאל של ניגוד עניינים. משכך, עליה לפרוש מנציגות מחזיקי האג"ח ואין להחשיב את קולה בהצבעות בנושאים הנוגעים להסדר, וזאת עד להשלמת העסקה. אלא שעד שהרשות מביעה עמדה חשובה ומשפיעה, התוצאה יוצאת עקומה. 

 

לאחר שנאמני האג"ח של אי.די.בי הפצירו ברשות להותיר את נציג הראל יוני שר בחדרי המשא ומתן, הסכימה הרשות כי שר יישאר בנציגות כנציג "אובייקטיבי" מטעם הנאמנים ולא מטעם הראל ושיקבל את שכרו ממחזיקי האג"ח. יוני שר הוא עוסק עצמאי בתחום ייעוץ ומתן שירותים לאנשי עסקים, זאת לאחר ששנים ארוכות כיהן כעוזר מנכ"ל בנק הפועלים. הוא חתום על הסכם מול הראל שלפיו הוא מייצג את חברת הביטוח כנציג בשכר בהסדרי חוב בשליש משרה. בין ההסדרים שבהם ייצג שר את הראל ניתן למנות את דלק נדל"ן, אפריקה, רילון, לנדמארק, אולימפיה וישראלום.

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: גיא אסיאג

 

אין חולק על המקצועיות והיושרה של שר. למעשה, לדברי גורמים בסביבתו, במסגרת החומות הסיניות המונהגות בהראל במצבים כאלו הובהר לו באופן חד־משמעי כי הוא צריך לעמוד בקשר אך ורק עם פרופ' משה בן חורין, יו"ר ועדת ההשקעות של הראל פיא, בכל הנוגע להתפתחויות באי.די.בי. פרופ' בן חורין, מצדו, לא נוכח בישיבות של ועדת ההשקעות הנוגעות לאי.די.בי. אלא שדעתה של רשות ני"ע לא שקטה למרות כל מנגנוני ההגנה האמורים שתוארו בפניה גם במכתב רשמי ששלחה הראל לנאמני האג"ח שבו הקדימה והביעה את היוזמה לפרוש מהנציגות. במכתב, אגב, היא ציינה כי שר עומד בקשר דווקא עם אבי שוויצר מהראל פיא ושמו של בן חורין לא הוזכר.

 

אם כך, לא ברור מדוע התירה הרשות לשר להמשיך ולכהן כנציג עצמאי במשא ומתן כאשר מנגד הוא ממשיך לקבל תשלומים מהראל על היותו נציג שלה בהסדרים אחרים. אם הרשות לא מסתפקת בחומות הסיניות ובהגינות והמקצועיות של שר וזאת למען מראית העין ובשל הצורך בהכרעה כללית ורחבה שתהווה תקדים לעתיד, ההחלטה להותיר אותו כנציג עצמאי תמוהה.

 

הכרעת רשות ני"ע מעלה תהיות גם בהיבט נוסף. במכתב ששלחה הרשות לנאמני האג"ח היא מבהירה כי פוטנציאל ניגוד העניינים של הראל טמון בכך שלהראל אין אינטרס להרעיד את הקונצרן לפני השלמת העסקה לרכישת פעילות כלל פיננסים על ידיה. כך, עלול להיווצר מצב שבו מחזיקי האג"ח ירצו לפנות לבית המשפט, לבצע הקפאת תשלומים או אפילו לפרק את החברה, ואילו הראל תעדיף דווקא לשמור על שקט תעשייתי מכוח אותו אינטרס.

 

אלא שאם זהו הטיעון, רציונל זהה קיים גם בשלב שבו הראל ניהלה את המו"מ לרכישת כלל פיננסים. בעת ניהול המו"מ החשאי קיימה אי.די.בי אחזקות הצבעה גורלית שבמסגרתה נדרשו מחזיקי האג"ח להכריע אם לאפשר לחברה לדחות תשלום ריבית בגובה של 65 מיליון שקל או לדרוש פירעון מיידי. ההצבעה עברה על חודו של קול. מובן שלו הרשות היתה יודעת אז שמתקיים מו"מ בין הראל לכלל פיננסים, היה חל אותו רציונל שלפיו הראל לא תרצה לזעזע את הקונצרן כדי לא לפגוע בעסקה ואז קולה היה נפסל. אלא שהרשות בחרה במקרה זה שלא לפסול את ההצבעה ההיא שמלכתחילה לא היתה צריכה לעבור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x