יעל אנדורן - שחקנית חיזוק לכלכלה החופשית על פי יאיר לפיד
המינוי של הממונה לשעבר על אגף התקציבים לתפקיד מנכ"לית משרד האוצר הפתיע אפילו את המקורבים ביותר לשר החדש. ייתכן שמי שהיתה סגנית ראש אגף התקציבים בתקופת הגזירות הגדולות של נתניהו ב־2003 היא בדיוק האדם המתאים לסייע ללפיד להנהיג את גל הגזירות הבא
שר האוצר יאיר לפיד החליט בסוף השבוע למנות למנכ"ל משרדו את יעל אנדורן, לשעבר המשנה לממונה על אגף התקציבים באוצר. המינוי, שעדיין טעון את אישורה של נציבות המדינה והממשלה, התקבל בהפתעה גדולה לא רק בקרב האאוטסיידרים לסביבה הקרובה של לפיד, שלא ידעו על מעורבותה וקשריה של אנדורן עם השר החדש, אלא גם בקרב הסביבה הקרובה שלו.
- ריקי מחדרה נגד הזקנה מהמסדרון
- לפיד: "התפקיד שלנו הוא לא לאזן גיליונות אקסל, אלא לעזור לגברת כהן"
- כיוון התקציב נקבע ולפיד יתקשה לשנותו
עד השבוע שעבר קיים לפיד פגישות עם כמה מועמדים: דוד ברוך, אבי גבאי, רונן וולפמן ואורי יוגב שנתפס כמועמד המוביל לתפקיד. אנדורן היתה המועמדת האחרונה שפגש. ככל הידוע, ברוך סירב לקחת על עצמו את התפקיד, אבל העובדה שיוגב לא מונה מפתיעה. לפי הערכות, הסיבה לכך היא הזיהוי שלו עם ראש הממשלה והדומיננטיות שלו. מהבחינה הזאת אנדורן לא שונה בהרבה מיוגב. היא נחשבת לדעתנית ולבעלת אג'נדה ולמעשה מקורבת גם ליוגב וגם לנתניהו, שלפני שלוש שנים הציע לה את תפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אך היא סירבה.
היו מי שייעצו ללפיד למנות את אנדורן לראש אגף התקציבים. גל הרשקוביץ, ראש האגף הנוכחי, נתפס כחלש יחסית למרות אישיותו הנוחה, וההערכות הן שיוחלף בקרוב. לדעת רבים מדובר בתפקיד חזק יותר ממנכ"ל האוצר, אבל לפיד היה לחוץ למנות קודם מנכ"ל ואנדורן התאימה לאישיות שלו. קובי הבר ומנואל טרכטנברג היו בין המציעים, ושלמה דברת, מנהל קבוצת ויולה שבה מועסקת אנדורן, אשר מייעץ ללפיד בנושאים חברתיים, נתן את ברכתו.
"קיצצה בלי רחמים כשרצתה"
אנדורן מחזיקה באג'נדה קפיטליסטית הקרובה מאוד לדעותיו של לפיד. היא בעלת תפיסת עולם קלאסית של כלכלה חופשית, ממשלה יעילה והגברת התחרות - תפיסה שהביאה מאגף התקציבים. לפי מקורביה, היא תומכת בכלכלה פתוחה וליברלית ובו זמנית מחזיקה באוריינטציה חברתית מפותחת, תוצאה של שנים שבהן ריכזה את תחום החינוך ואת הנושאים החברתיים באגף התקציבים.
מקורביה מציגים אותה כמי שמאמינה שבנייה נכונה של מערכת הרווחה והקצאה נכונה של כספים תוך צמצום האוכלוסיות שלא עובדות הן הדרך להקטנת הפערים בחברה. להוריד את המסים שמשלם עובד ולחנך לעבודה היה המוטו שלה אז. מתנגדיה מציירים אותה כאישה קרה שלא תהסס לפגוע גם בשכבות החלשות ביותר בדרך למטרה. "לתוכנית ויסקונסין שהובילה היו השלכות שנויות מאוד במחלוקת", מזכיר גורם באוצר בהתייחסו לתחילת שנות האלפיים, אז הובילה אנדורן שורה של רפורמות משמעותיות במשק כסגנית ראש אגף התקציבים דאז אורי יוגב.
המינוי שלה התקבל בתגובות נלהבות יחסית, בעיקר על רקע היותה האישה הראשונה שמתמנה לתפקיד וכנראה גם הצעירה ביותר (בת 42). בזמנו היתה אנדורן גם האישה הראשונה שמונתה לסגן ממונה באגף התקציבים.
אבל מקורביה של אנדורן לא הופתעו. אף שרשמית היא עזבה את האוצר לפני שש שנים, היא לא ממש התרחקה מהאזור. בחמש השנים הראשונות לאחר עזיבתה כיהנה כמנכ"לית קרנות הפנסיה עמיתים, תפקיד שבעיני רבים נתפס כחצי ממשלתי. בתקופה זו היתה בקשר הדוק עם אגף הממונה על הביטוח ועל שוק ההון ועם גורמים אחרים באוצר. למעשה, היציאה האמיתית שלה מהשירות הציבורי היתה באמצע 2011, כשפרשה מהתפקיד בעמיתים. מיד לאחר מכן סירבה לעמוד בראש אגף התקציבים באוצר במקומו של אודי ניסן שפרש, ולאחר מכן הצטרפה כשותפה מנהלת לקרן פלנוס (היום ויולה קרדיט), המתמחה במתן אשראי בריביות גבוהות לחברות במצוקה.
עוד בתקופת לימודיה באוניברסיטה העברית לתואר ראשון בכלכלה וסוציולוגיה ולתואר שני במינהל עסקים עם התמחות במימון וחשבונאות עבדה אנדורן בבנק ישראל בתפקידים שונים, בעיקר באגף הפיקוח על הבנקים. עם סיום לימודיה הצטרפה ב־1994 לאגף התקציבים באוצר, וב־2000 מונתה לסגנית הממונה על התקציבים בתחומי המשרדים החברתיים. ב־2004 קידם אותה קובי הבר, הממונה דאז, לתואר המשנה לממונה.
גורמים שבאו עמה במגע בתקופה זו מספרים על קשיחות ועקשנות יוצאות דופן. "קשה היה להזיז אותה מדעתה. כשרצתה לקצץ, קיצצה בלי רחמים ופעלה בקשיחות מול המשרדים הרלבנטיים", מספר גורם שהיה מעורב בעבודה מולה באותה תקופה. "היא מוכשרת מאוד, אבל יש לה מה ללמוד בתחום יחסי האנוש והיחס לעובדים", אמר גורם אחר. עם זאת, לצד האישיות הקשה המתוארת היא ידועה ביושרה מקצועית ובהבנה כלכלית, גם בתחום המאקרו.
אנדורן משמשת כדירקטורית חיצונית באל על ובבזן. עד לפני חצי שנה כיהנה כדירקטורית גם בכלל בריאות, שבשליטת נוחי דנקנר. כדירקטורית באל על היא עלולה להיות נתונה בניגוד עניינים לנוכח נושא השמים הפתוחים העומד על סדר היום של הממשלה. אף שמדובר בתחום של משרד התחבורה, הרי שלאוצר יש נגיעה אליו. פוטנציאל לניגוד עניינים קיים גם בחברותה בדירקטוריון בזן בשל נושאי האנרגיה שמטפל בהם המשרד, וגם המעורבות שלה בגיוס משקיעים לקרן בניהולה עלולה להיות סיבה לניגוד עניינים.
"קרת רוח ויודעת לנהל"
אנדורן היתה חלק מרכזי ביישום התוכנית לייצוב המשק שהפעיל נתניהו ביוני 2003, כשהמשק המקומי סבל ממשבר כלכלי קשה בשל האינתיפאדה השנייה ובשל משבר עולמי. הגזירות כללו בין היתר קיצוצים גדולים בתקציבי כל משרדי הממשלה למעט משרד הביטחון, פיטורי עובדים בשירות הציבורי, קיצוצי שכר בשירות הציבורי, העלאת גיל הפרישה של גברים ונשים והלאמת קרנות הפנסיה ההסתדרותיות בטענה כי הן לא מאוזנות אקטוארית תוך פגיעה קשה של עשרות אחוזים במי שעתידים לצאת לפנסיה.
שרשרת הגזירות הביאה לעימות קשה מאוד בין נתניהו לבין יו"ר ההסתדרות דאז עמיר פרץ והארגונים החברתיים. אלה האשימו את נתניהו כי הוא מעמיק את הפערים בחברה ופוגע בחלשים לטובת מספר קטן של בעלי הון. אנדורן היא זו שבמקרים רבים ניצבה בחזית מול ארגונים חברתיים וחברי כנסת שמחו על מה שנראה להם כקיצוצים אכזריים.
"אני מחזיק ממנה מאוד. היא כוכבת לטעמי ומנהלת ברמה גבוהה מאוד, קרת רוח ויודעת לנהל מהלכים במגזר הפוליטי", אומר אורי יוגב. "היא טיפלה במגוון מרשים של נושאים בקור רוח רב ויש לה יכולת טובה מאוד לנהל מו"מ. היא יכולה לעשות שינויים דרמטיים בשקט יחסי. הימים שלה באוצר היו ימים של שינויים עצומים, והם הביאו אחריהם עשור שלם של צמיחה והשתתפות בכוח העבודה. גם בעמיתים היא עשתה עבודה גדולה, והפכה את הקופות מגוף חסר יעילות ואף מושחת לעתים לגוף שמתמודד יפה עם הגופים הגדולים".
"לפיד הוא שר שאיננו משופשף, לא בכלכלה ולא בפוליטיקה, ולכן חיפש מישהו שהיה באגף התקציבים והצליח שם, אחר כך יצא למגזר העסקי והצליח גם שם, ויכול להיכנס מיד לתפקיד ולהחזיר את משרד האוצר למקומו הטבעי. רבים סבורים שהשילוב בין דורון כהן כמנכ"ל ובין גל הרשקוביץ כממונה על אגף התקציבים הביא את האוצר לתקופה קשה מאוד", אומר מקורב לאוצר, "לאנדורן יש העוצמה והאומץ לעבור את זה לאור השנים שבהן עברו כל הרפורמות הגדולות — קיצוץ בקצבאות ילדים, דמי אבטלה, חרדים והיתר".
"האוצר הוא כמו הבית שלה"
עוד בתקופתה באגף התקציבים עסקה אנדורן בהשקעות כששימשה יו"ר ועדת ההשקעות של קרנות ההשתלמות של המורים, שניהלו 6 מיליארד שקל. ב־2005 סיימה את כהונתה כסגן הממונה ונכנסה לתפקידה כמנהלת של שמונה קרנות הפנסיה הוותיקות. הקרנות נסגרו והולאמו ב־2003 על ידי שר האוצר דאז בנימין נתניהו עקב גירעונות כבדים. אנדורן, שהיתה המנהלת המיוחדת השנייה אחרי עו"ד ירון ארבל, החלה בהליך מיזוג והתייעלות שעיקרו מכירת נכסי המקרקעין הרבים, הקטנת ההוצאות של קרנות הפנסיה הוותיקות ב־30% ואיחודן של הקרנות לגוף אחד בשם עמיתים.
אופן ביצוע המינוי שלה לתפקיד היה שנוי במחלוקת. ההמלצה על מינויה לראש מינהלת קרנות הפנסיה לא אושרה פה אחד בוועדה הממנה, אלא ברוב דחוק של שלושה נגד שניים. מי שהכריע את ההצבעה היה קולו הכפול של יו"ר הוועדה, השופט בדימוס אליהו וינוגרד. הדבר עורר ביקורת קשה מצד חברים בוועדה, שלמעשה הוגבלה לבחינת מינויה של מועמדת אחת בלבד - אנדורן. את המינוי הביא המפקח על הביטוח דאז איל בן־שלוש.
בעמיתים ניהלה אנדורן 160 מיליארד שקל וכ־500 עובדים. האגרסיביות שלה גררה טענות מצד ועדים שונים והביאה ליחסים קשים עם העובדים. "היא הפכה את עמיתים לגוף רלבנטי. גוף שסופרים אותו. מי ספר לפני כן את מבטחים הישנה? היא יצרה את הקונספט החדש. היא בהחלט ראויה לתפקיד. עד היום היא מעורבבת באוצר, מתייעצים איתה, מעריכים אותה. היא פוליטיקאית במלוא מובן המילה ומכירה את שוק ההון ואת האוצר. האוצר הוא כמו הבית שלה", אמר גורם בשוק ההון.
"מלאה בקסם אישי כשצריך"
הרקע הזה אמור לסייע ללפיד בשנה הקשה שבה יטיל האוצר גזירות חדשות. אנדורן מתגוררת לידו, בשכונת רמת אביב ג' היוקרתית, ונשואה לאופיר קרני, סמנכ"ל הכספים של דן, שאותו הכירה באגף התקציבים. לשניים שתי בנות. קרני הוא בעלה השני, לאחר שלפני כשש שנים התגרשה מרועי ורמוס, מנכ"ל פסגות באותה התקופה. השניים שומרים על קשר הדוק גם היום - אנדורן נפגשת עם ורמוס לעתים, ועם מות אמו לפני כמה חודשים העניקה לו כתף חמה. היא בהיריון מתקדם ואמורה ללדת בעוד כחודש וחצי. ככל הידוע, עם הולדת בתה הבכורה לא נטלה חופשת לידה מלאה, ולדברי מקורבים גם הפעם היא לא תצא לחופשה מלאה של שלושה חודשים, אלא לחופשה מקוצרת, שאת חלקה האחר ייטול קרני בעלה.
אף שהתרחקה מהתקשורת ומיעטה להתראיין תוך שהיא שומרת בקנאות על חייה הפרטיים, נהנתה אנדורן לאורך השנים מיחסי ציבור מעולים ומפרופיל תקשורתי גבוה. ב־2002 היא סיפרה לידיעות אחרונות: "ברצוני לנצל את הניסיון המקצועי שאני רוכשת כאן, ואין כמעט בית ספר טוב ממשרד האוצר כדי לשמש בעתיד בתפקיד ניהולי בסקטור העסקי באחד התחומים המובילים במשק". כשנשאלה מה יש לה שאין לאחרים ענתה: "מייחדים אותי אמביציה, דבקות במשימה, עבודה קשה ובעיקר סיפוק ועניין גבוה ממה שאני עושה".
אנדורן ממעטת להופיע באירועים חברתיים ונחשבת לקרה ומרוחקת מעט בעיני מי שאיננו קרוב אליה. "היא יודעת להיות קרה כמו קרח, ומצד שני להפעיל קסם אישי כשצריך. התפקיד הזה טוב לה. מכאן היא תוכל לקפוץ לתפקידים בכירים בשוק הפרטי, בבנק גדול או בחברת ביטוח, ואפילו לתפקיד מנכ"ל", מעריך גורם בכיר בשוק ההון.
בינתיים עומדת מולה קדנציה לא פשוטה. לכאורה נתפס מנכ"ל האוצר כתפקיד שנועד להוביל את מדיניות המשרד ולתכנן את פעילות ראשי האגפים, אולם בפועל המנכ"ל נחות בכוחו מראשי האגפים ובאופן מעשי הוא מובל על ידם.
השאיפה של אנדורן תהיה להוביל קדנציה ברוח של מנכ"לים כמו דוד ברודט ואהרון פוגל, שהאפילו על ראשי האגפים. "ברודט ופוגל למעשה ניהלו את החשכ"ל ואת הממונה על התקציבים. יש לה יכולות להיות כזו ולנהל את משרד האוצר כולו", אומר מקורב לאנדורן. "המבחן הגדול שלה יהיה לעשות שינויים גדולים בתקופה של משבר כלכלי ולהחזיר את האמון של המגזר העסקי בכלכלה".
הקפיצה מבחינת אנדורן היא ענקית. הניסיון הניהולי שלה כמי שעומדת בראש מערכת גדולה הוא שולי. באוצר היא תהיה אחראית ל־7,000–8,000 עובדים. היא מעולם לא ניהלה מערכת כזו, ועוד מכיסא הנהג לצד שר שזקוק לסיוע רחב ככל האפשר. אף שאיננה הראשונה שמתמנית לתפקיד ללא ניסיון ניהולי רחב (ירום אריאב, דורון כהן, בן־בסט, היו כאלה) יהיה מעניין לראות אותה מתמודדת עם הקפיצה הזאת בתקופה מורכבת וצוללת למים העמוקים בסביבה לא לגמרי ידידותית.