השר שלום לעמיתו הקפריסאי: יש למקסם תגליות הגז בים באמצעות שיתופי פעולה
שר האנרגיה נפגש עם שר החוץ הקפריסאי לואניס קאסולידס ועם שר התעשייה לקוטריפיס שמבקרים בימים אלו בישראל
"ישראל רוצה לשתף פעולה עם קפריסין לשם פיתוח יעיל של משאבי הטבע באגן המזרחי של הים התיכון. על כל המדינות באזור למקסם את הרווח הגלום בתגליות הגז הטבעי, זאת באמצעות שיתוף פעולה אזורי ולמען היציבות באזור" - כך אמר היום (ג') שר האנרגיה והמים הנכנס סילבן שלום. הדברים נאמו בפגישה בין שלום לבין שר החוץ של קפריסין, לואניס קאסולידס ועמיתו שר האנרגיה, המסחר והתיירות הקפריסאי, יורגוס לקוטריפיס.
- נובל אנרג'י: "לקפריסין יש יתרון על ישראל בנוגע לייצוא הגז"
- שר התעשייה הקפריסאי: "החוסכים יקבלו את כספם בחזרה בתוך 3 שנים"
- בלמ"ס מתעקשים: ההשפעה של מאגר תמר אמיתית
בשנה האחרונה נרשמו מספר שיתופי פעולה עסקיים בין משקי האנרגיה הישראלים והקפריסאים. לעניין זה יוזכר ששתי החברות העיקריות שפועלות בתחום חיפושי הגז והנפט בשוק המקומי - נובל אנרג'י האמריקאית ודלק אנרגיה הישראלית - מחזיקות במשותף במאגר הגז "אפרודיטה", או בכינויו המקצועי בלוק 12, ששוכן מול חופי קפריסין, שם התגלה בעבר פוטנציאל הפקת גז בהיקף של כ-7 טריליון רגל מעוקב.
לשם השוואה, מדובר במאגר שנפחו כ-70% מנפח מאגר "תמר" שהחל לזרום לישראל בתחילת החודש. מאגר "אפרודיטה" זולג בחלקו לגבול מים הכלכליים של ישראל ועל פי ההערכות חלקו שוכן בחמשת רישיונות פלאג'יק. אחד הרעיונות שעלו בעבר הוא הקמת מתקן ייצוא גז על אדמת קפריסין אליו יתחברו גם מאגרים ישראלים לרבות מאגר "לווייתן".
נושאים אחרים שעלו במסגרת הפגישה היו אפשרות לחבר את מערכות הולכת החשמל של ישראל וקפריסין בכבל תת ימי, שימתח לאחר מכן גם מקפריסין ליוון ומשם לרשת האירופית.
חיבור זה יעניק לישראל גישה ליכולות הייצור ביבשת אירופה וישחרר את התלות בחברת החשמל או ביצרני חשמל פרטיים. מזכר ההבנות לגבי הפרויקט נחתם בדצמבר האחרון. החיבור של ישראל למערכת האירופית יכלול שלושה מקטעים שונים ובאורך 1,520 ק"מ. עלות הפרויקט נאמדת ב-4 מיליארד יורו. ממשלת קפריסין כבר הגישה לפני כחמישה חודשים בקשה רשמית מהבנק האירופי לקבלת עזרה במימונו