הגזירות שבפתח: קצבת ילדים תקוצץ ל-150 שקל, מס הכנסה יועלה ב-1%
ההעלאה במס הכנסה לפי הצעת האוצר - לבעלי שכר ברוטו של 8,900 שקל ומעלה; עוד מוצע לצמצם את מענקי האיזון של הרשויות המקומיות
רשימת הגזירות שיגיש משרד האוצר לאישור הממשלה בתחילת החודש הבא מתחילה להתגבש ולהיות ממוקדת יותר. בתום הפגישה שבה הציג היום (ה') שר האוצר יאיר לפיד את עקרונות התקציב בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו הסתפק האוצר בציון העובדה שהוחלט להטיל מס גבוה יותר על דירות פאר, רכבי יוקרה ומוצרי מותרות אחרים. אולם סעיף זה צפוי להכניס לקופת המדינה סכום לא גדול של כמה מאות מיליוני שקלים בשנה, בעוד שהצורך במסים נוספים מסתכם בשנתיים הקרובות בכמעט 15 מיליארד שקל.
- התקציב הדו-שנתי: ברוך שפטרנו
- יחימוביץ' לממשלה: "שתי דקות אתם על הכיסא ועושים ההיפך ממה שהבטחתם"
- לפיד מנסה להרגיע את הסטודנטים: "לא אפגע בכם"
בשל סיבה זו, הגזירות שיוטלו כבר השנה ובשנה הבאה על הציבור יהיו כואבות הרבה יותר, ויפגעו לא רק בבעלי השכר הגבוה אלא גם במעמד הביניים ובעניים. בשלב זה כבר ברור שעם אישור התקציב יועלה שיעור המע"מ ב- 1%, ל- 18% - מהלך שיזרים לקופת המדינה סכום שנתי של כ-5 מיליארד שקל.
בנוסף יציע האוצר להעלות את מס הכנסה ב-1% בכל מדרגות המס, החל מהמדרגה השלישית של שכר ברוטו חודשי של כ-8,900 שקל ויותר, ולהעלות ב- 1% את מס החברות. מהלך זה יוכל להתבצע רק בתחילת השנה הבאה, כי החישוב של מס הכנסה ומס חברות נעשה על בסיס שנתי ולא ניתן לשנות את שיעוריהם באמצע השנה.
מהלך נוסף בתחום המיסוי יהיה הגדלת שיעורי מס החברות על חברות מייצאות ממרכז הארץ, הנהנות כיום במסגרת החוק לעידוד השקעות הון משיעורי מס מופחתים.
קצבת הילדים תקוצץ לסכום של כ-150 שקל ותינתן קצבה בסכום זהה לכל ילד, מבלי להתחשב במספר הילדים במשפחה. בנוסף, ייעשה ניסיון למנוע מתן קצבאות הילדים לבעלי שכר גבוה, למרות שמהלך מסוג זה מחייב הנהגת מבחן הכנסה לכלל האוכלוסייה - דבר שאינו קיים כיום.
מהלכים נוספים שיגיש האוצר לאישור הממשלה הם צמצום מענקי האיזון לרשויות המקומיות, וחידוש היוזמה להארכת משך הזמן המעניק פטור מתשלום מס שבח מ-4 שנים ל-7 שנים כדי להקטין את הכדאיות של רכישת דירות להשקעה.
ככל הידוע, בפגישה היום לא נדונו הגזירות שבהן יהיה צורך לקבל את הסכמת ההסתדרות. האוצר מציע לקצץ 2%-3% משכר העובדים בשירות הציבורי, הצעה שלה צפויה ההסתדרות להתנגד בכל תוקף. כדי לרכך התנגדות זו יציע האוצר לבטל את הפטור ממס הכנסה הקיים היום בקרנות ההשתלמות, או להקטין את תקרת השכר המזכה בפטור זה. גם להצעה זו מתנגדת ההסתדרות, וההערכה היא שבסופו של דבר תושג בין הצדדים פשרה, שבה האוצר יוותר על ביטול הפטור ממס וההסתדרות תסכים לקיצוץ כזה או אחר בתוספות שכר עתידיות שהובטחו לעובדי השירות הציבורי.