$
בארץ

לפיד: "אמפתיה לא יכולה להחליף מדיניות. תהיה העלאת מסים"

שר האוצר הגיש את תוכנית התקציב שלו, שתכלול קיצוץ של 18 מיליארד שקל והעלאות מסים של 5 מיליארד שקל. המע"מ יעלה ב-1%, מס ההכנסה על שכר של 8,900 שקל ומעלה יעלה גם הוא; לדבריו, ״יעד הגרעון בתקציב 2014 יעמוד על 3%"

תומר אביטל ואמנון אטד 14:2522.04.13

"לא נסתתר מהגירעון ולא נגיד שרק באנו לתקן. להפך. נתייחס לגירעון כאל הזדמנות כי הוא מכריח אותנו לשנות סדרי עדיפויות במדינת ישראל", כך אמר היום (ב') שר האוצר יאיר לפיד בישיבת הסיעה השבועית של יש עתיד. לדבריו, "יהיה מושב טעון כי הוא תקציבי. סיימנו הרגע ישיבה ממושכת עם ראש הממשלה על התקציב והוא לא פשוט כי צריך להיחלץ מגירעון של 35 מיליארד שקל".  

לפיד אמר היום כי ״יעד הגרעון בתקציב 2014 יעמוד על 3%". עד הוסף כי ״אנו נוקטים במדיניות כלכלית אחראית ואמיצה שתחזיר את המשק לתוואי הצמיחה ותסייע בהתמודדות מול האתגרים הכלכליים הניצבים בפנינו. נוביל את כלכלת ישראל לצמיחה לא רק משקית אלא גם לצמיחה במשק הבית". לפיד הבהיר כי במרכז התקציב יעמוד האדם העובד שהוא התורם המרכזי לצמיחה במשק.

 

קודם לכן הגיש לפיד לראש הממשלה בנימין נתניהו את תוכנית התקציב שלו. הקיצוץ בתקציב המדינה לשנים 2013-14 יסתכם בסכום של כ-18 מיליארד שקל ותוספת המסים שתוטל בקרוב על הציבור תסתכם בכ-5 מיליארד שקל. בפגישה השתתף גם נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר. בהמשך היום צפויים נתניהו ולפיד לקיים פגישה נוספת בארבע עיניים.

 

כמחצית מהקיצוץ המתוכנן בתקציב תבוצע בשני סעיפים מרכזיים: תקציב הביטחון יקוצץ בכ-4 מיליארד שקל ותקציבי תשתיות תחבורתיות, בעיקר מסילות ברזל, יקוצצו בסכום של עד 5 מיליארד שקל נוספים. קיצוצים גדולים נוספים מציע האוצר לבצע גם בשני סעיפים נוספים: שכר העובדים בשירות הציבורי יקוצץ בכ-4-5 מיליארד שקל ותשלומי קצבאות הילדים יופחתו בכ-4-3 מיליארד שקל. סכום נוסף של כ-2 מיליארד שקל מציע האוצר לקצץ בשורה ארוכה של סעיפי הוצאה מוגדרים בכל משרדי הממשלה. גם לאחר קיצוצים גדולים אלה, יגדל בשנתיים הקרובות "התקציב לחישוב מגבלת ההוצאה", שהוא למעשה תקציב המדינה ללא החזר חובות, בכ-20 מיליארד שקל.

 

העלאת המסים המתוכננת כעת, כאמור בסכום של כ-5 מיליארד שקל, נמוכה בהרבה מזו שתכנן האוצר תחילה, שאמורה היתה להסתכם בשנתיים הקרובות בסכום כולל של כ-16 מיליארד שקל. העלאת המסים הנמוכה מהמתוכנן מתאפשרת הודות להצעת לפיד להעלות את יעד הגירעון ל-2014 מ-2.75% מהתוצר (כ- 28 מיליארד שקל) לרמה של 3%-3.25%. בעקבות זאת יועלה גם יעד הגירעון לשנה הנוכחית, ככל הנראה לרמה של 3.75% מהתוצר.

 

תוספת המסים תבוצע בעיקר על ידי העלאת שיעור המע"מ ב-1% ל-18%, שתבוצע עם אישור התקציב בכנסת לקראת תחילת חודש מאי. בתחילת השנה הבאה יועלו גם שיעור מס הכנסה ליחידים (שכירים ועצמאים) ב-1% החל ממדרגת המס השנייה (החלה על שכר ברוטו של כ- 8,900 שקל בחודש) ושיעור מס החברות ב-1%, לרמה של 26%.

 

האוצר הבהיר לנתניהו כי ללא הגדלת יעד הגירעון, לא ניתן יהיה להסתפק בהעלאת שיעורי המסים, ויהיה צורך לבטל גם פטורי מס קיימים, כמו הפטור ממע"מ על פירות וירקות, הפטור ממע"מ באילת, ושורה של פטורים נוספים בהיקף כולל של כ- 1.5 מיליארד שקל.

 

לפיד ונתניהו. "זה תקציב של תקווה" לפיד ונתניהו. "זה תקציב של תקווה" צילום: אלכס קולומויסקי

 

"מתרבות של קצבאות לתרבות של עבודה"

 

גם נתניהו התייחס לנושא בישיבת סיעת הליכוד. לדבריו "אנחנו נעביר תקציב אחראי - כזה שיסייע לנו להמשיך את הצמיחה. רפורמת השמים הפתוחים שהעברנו אתמול היא מהלך חשוב שיוזיל את הטיסות ותביא לכאן הרבה יותר תיירים. זה צעד ראשון בהורדת יוקר המחייה בישראל".

 

לפיד אמר בישיבת סיעתו כי "התקציב מאפשר לנו לעבור מתרבות של קצבאות לתרבות של עבודה. האדם העובד יהיה במרכז העבודה - מבלי לשכוח את החלשים. החלשים לא היו בשיח מספיק - כי להגיד שצריך לעזור לחלשים מבלי להגיד מהיכן יבוא הכסף זה דיבור בלי אמפתיה. ליבנו יוצא לכל מי שלא מצליח לסגור את החודש", הדגיש לפיד, "אך אמפתיה לא יכולה להחליף מדיניות. צריך מעמד ביניים חזק ומשלם מסים - איתם אפשר לעזור למי שאין לו. לא יהיה ילד רעב בישראל כל עוד

אנו כאן", הבטיח לפיד.

 

השר ציין כי "מי שיבחן את התקציב לפרטיו ויתעלם מהשיח הפופוליסטי, יראה שזה נכון שיהיו העלאות מסים וקיצוצים, אבל זה תקציב של תקווה. תוך שנתיים כל ישראלי ירגיש בשינוי - בשוויון בנטל, בבריאות, בחינוך, ובתחושה שהוא חי במדינה הוגנת שמתייחסת בחרדת קודש לכספיו, ולא מחלקת אותם לסקטורים הקרובים לצלחת".

 

על אישור הסכם שמים פתוחים אמר לפיד "הרפורמה תיושם והממשלה עברה מבחן מנהיגות ראשון למרות כל הלחצים. והיו לא מעט לחצים". לדבריו, "השביתה מיותרת - זו התעללות בציבור הנוסעים כי אמרנו שאנו מסכימים לשמוע את הבעיות של חברות התעופה. אלו שדואגים למקום העבודה שלהם - אנו מבינים אותם. זה מכמיר לב. צריך להקשיב להם, אבל לא ניסוג ולא במילימטר מהרפורמה. עכשיו יש אבסורד בגלל השביתה אי אפשר לשבת איתם. לכולם יש רצון טוב, בוא נשב כבר עכשיו לשולחן", סיכם.

x