ועידת האנרגיה
יפתח רון טל: "מדוע חברת החשמל צריכה להקים חיל ים קטן?"
יו"ר חברת החשמל דיבר בוועידת האנרגיה על חוסר הסיוע מהמדינה בתחום האבטחה. מנכ"ל תש"ן: "אנחנו פועלים בחוסר ודאות במימון הפרויקטים"
"כולם מחמיאים על הגז. כולם יכולים להחמיא לעצמם שיצרו מציאות בלתי אפשרית. ואף על פי כן נוע תנוע", כך אמר היום (ב') גבי לסט, יו"ר קבוצת דלק ומנחה מושב אסטרטגיה וביטחון במשק האנרגיה בוועידת האנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה.
- "במקום להתאים את המכוניות לסוג הדלק צריך להתאים את הדלק למכוניות"
- "רבים מאיתנו חוגגים בימים אלו את פסטיבל הגז, אך יש לזכור כי צרכי ההון הם אדירים"
- גדעון תדמור: "תשתית הגז מתמר לא יכולה לעמוד בביקוש לבדה, צריך לפתח גם את לווייתן"
פנחס בוכריס, מנכ"ל קבוצת בזן, אמר: "המסר של הדוברים היא שמרגישים חוסר יציבות רגולוטוריות בתחומים השונים וכך לא ניתן לתכנן קידמה. אך הרגולטורים מרוצים מעצם זה, וזה מה שמדאיג. איך מאבטחים צינור שנמצא אלפי מטרים בקרקעית הים? המדינה צריכה לתת מענה לזה. מאגרי הגז הם בריבונות מדינת ישראל? אני מבין שכן".
רפי טטקרא, מנכ"ל תש"ן, התייחס להפסקת אספקת הגז ממצרים. "הגז הזה הגיע למדינת ישראל לפני חמש שנים. המדינה היתה באופוריה. חברת החשמל בנתה תחנות כוח על גז טבעי. אף אחד לא חשב על שרידות תפקודית. כשפניתי למנכ"ל חברת חשמל בשעתו, שאלתי אותו מה אם תהיה תקלה. הוא אמר לי 'טוב שהגעת. מימון לא אצלי'. היה ברור לנו בתש"ן שאנחנו צריכים לתת מענה. המענה הוא הקמת מכונות שאיבה וקווים. בלילה אחד התפוצץ צינור הגז. השקענו 200 מיליון שקל מהתקציב שלנו, ועד היום לא קיבלנו הכרה בהוצאות מהמדינה".
לסט העיר כי: "אתה אומר שהמדינה מאלתרת", וטטקרא הוסיף כי "אנחנו פועלים בחוסר ודאות במימון הפרויקטים. אנחנו מדברים על הרחבת פעילות בתת קרקע, ומישהו צריך לממן את זה. מדובר במיליונים של דולרים".
יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל, אמר: "בעיצומו של משבר הגז התקבלה החלטה על ידי שר האנרגיה ליבוא גז נוזלי. נסלל צינור על ידי נתיבי גז בחדרה. פחות משנה המערכת עובדת. היום זורם גז נוזלי מהמצוף שנמצא 10 קילומטר מחדרה. מי צריך לאבטח? חיל הים. ומי מאבטח בפועל? חברת החשמל. היא הופכת להיות לא חברה לייצור והולכה, אלא מקימה חיל ים קטן. אלוהים יודע מדוע התקבלה כזו החלטה".
רון טל הוסיף: "כניסת הגז מהווה כניסה לתחרות בישראל. כדי שחברת החשמל תהיה חלק מהתחרות, היא תהיה חייבת להשלים רפורמה - שינוי מבני במשק החשמל והתייעלות ארגונית ארוכה".
יוסי פלד, יו"ר קבוצת חברות קו צינור אילת אשקלון: "אני מאוד גאה במדינה שלנו. יש הרבה ביורוקרטיה שצריך לפתור, אבל צריך למצוא את האיזונים באמירות, כי זה לא שכל מי שמנהל את המדינה הזו מטומטם". פלד הוסיף כי "לא נסבול שיהיה פה צינור גז אחד. זה לא הגיוני כלכלית, והוא לא יכול להוביל את כמויות הגז של מדינת ישראל".