התיאבון הממשלתי להעלמת מידע
במשרד ראש הממשלה שוקלים לחשוף את חשבון ההוצאות השוטפות של נתניהו הממומן מכספי הציבור, ומשרד המשפטים בודק אם לפרסם את דיוני ועדת השרים לחקיקה. צעדים מבורכים אך לא מספקים במדינה שבה רוב נבחרי הציבור מתנהלים בחוסר שקיפות
- הצהרת ההון של ח"כ איציק שמולי: 100 אלף שקל בעו"ש ובפקדונות
- ליברמן: "עלינו לוותר על 10% משכרנו"
- עשרות ח"כים עדיין לא הגישו הצהרות הון, אדלשטיין אישר ארכה
תשובה מפתיעה ולכאורה נכונה, אבל האם בעת כהונתם אנשי הציבור אכן פועלים בשקיפות? ח"כ לשעבר מוץ מטלון, שקיבל לאחרונה הצעה לג'וב בדירקטוריון דסק"ש שבבעלות נוחי דנקנר, טרק את הטלפון כשנשאל בתקופת כהונתו מהיכן הרעיון להצעת החוק שהגיש להסרת מדבקות המחירים בסופרמרקטים. שר המשפטים יעקב נאמן ענה לשאילתה אחת או שתיים שהגשנו לו במהלך הקדנציה מתוך עשרות. השרים ללא תיק, להוציא את יוסי פלד, סירבו להגיש לנו את הלו"ז שלהם כפי שהם מחויבים. דוגמאות נוספות מספק משרד הפנים שממאן לפרסם את שמות ראשי הרשויות שמתחמקים מתשלום קנסות אישיים, וועדת השרים לחקיקה שממשיכה לגנוז אלפי הצעות חוק, ללא פרסום הנימוקים או תוצאות ההצבעה.
מרבית נבחרי הציבור מתנהלים בחוסר שקיפות, משתדלים למרוח כל בירור שעלול לחבל בתדמיתם, ובניגוד לחוק, הם מעלימים מידע מזיק. בימים הקרובים צפויות להתקבל שתי החלטות שעשויות להוות פריצת דרך בכל הקשור לשקיפות שלטונית: משרד ראש הממשלה יחליט אם לפרסם את הוצאותיו האישיות מכספי הציבור של העומד בראשו, זאת בהמשך לאיום בעתירות של התנועה לחופש המידע. בנוסף יכריע משרד המשפטים אם לחשוף את דיוני ועדת השרים לחקיקה שהחלטותיה כיום כמוסות ונגועות בטעמים פוליטיים במקרה הטוב, ובאינטרסים פרטיים במקרה הרע. החלטות חיוביות בשני המקרים יכולות לשמש כהתחלה לא רעה.
100 אלף שקל לפרחים
חשיבות החלטתו של משרד ראש הממשלה משמעותית ביותר בהתחשב בעובדה שבראש טבלת חוסר השקיפות ניצבת לשכת נתניהו. על מלאכת ההסתרה מנצח בשנה האחרונה הדובר לירן דן שמשתכר כ־35 אלף שקל בחודש וזוכה לתנאי מנכ"ל בעיקר כדי לשמר את גבו של הבוס, במקום להוביל דברור מהימן של ליבת הרשות המבצעת.
קחו לדוגמה את הוצאות המעון הרשמי בירושלים שנסקו בשנים האחרונות. הבקשות לחשיפת פרטי ההוצאות נתקלו בחומה בצורה. רק בתחבולות הצלחנו לחשוף חלק מהמספרים: למשל, רק לניקיון הוקדשו ב־2010 כ־710 אלף שקל ו־100 אלף שקל לסידורי פרחים. בחודשים האחרונים נהרו מאות סקרנים לגלידריית מטודלה בעקבות חשיפת "כלכליסט", שלפיה משפחת נתניהו מזמינה מהם בקביעות גלידה בתקציב הגדול מהשכר החודשי הממוצע במשק. אך ספק כמה ישראלים יוכלו לממן טיול קולינרי לשאר המסעדות שהם מממנים עבור הזוג הראשון.
לאחרונה התברר ל"כלכליסט" כי השפים של מסעדת יוקרה בסמוך לשוק מחנה יהודה מבשלים לראש הממשלה ולרעייתו במעון הרשמי, בעלות שאותה סירב דובר לשכת נתניהו לחשוף. עוד התברר ל"כלכליסט" שהשפים ממלון לאונרדו פלאזה הסמוך למעון הכינו ארוחות בוקר למשפחת ראש הממשלה בתקציב שנתי של לכל הפחות 100 אלף שקל. מה מבשלים ב־100 אלף שקל? שאלה טובה. "אוי ואבוי", ענה אחד השפים כשפנינו אליו במטבח המלון. "אסור לי לדבר", אמר ועזב את המקום.
לחלק מארוחות הגורמה המתקיימות הרחק מעין הציבור מגיעים גם אורחים דוגמת הטייקון יצחק תשובה. לאחרונה קיבל גם השחקן ההוליוודי ג'רארד באטלר הזמנה למעון מגברת נתניהו. כדי לברר על זהות יתר האורחים פנינו למשרד ראש הממשלה בבקשה לקבל את רשימת האורחים הלא מסווגים במעון, אך הבקשה נדחתה על הסף.
באתר הבית הלבן, לעומת זאת ובעקבות החלטתו של הנשיא אובמה, מופיעים לא פחות מ־3 מיליון תיעודים של ביקורים. ניתן גם לבצע בקלות ניתוחים ברשימת האורחים כדי להבין למשל כמה פעמים ביקר כל אחד מהם, או לראות את סיבת בואם.
אין סנקציות ואין נוהל
לא יכול להיות שאין סנקציות לחברי ממשלה שמעלימים מידע לגבי שימוש בכספי הציבור, ויותר מכך, לא מתקבל על הדעת שאין נוהל הוצאות מפורט. השלב הבא צריך להיות מדד לבחינת ההוצאות. מדד שקובע על מה וכמה מותר להוציא, שיוליד ביקורת מעשית יותר.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "כל הוצאות המשרד מתבצעות בהתאם להוראות החשב הכללי".