$
בארץ

אספקת הגז מתמר צומצמה למשך 40 דקות ואח"כ שבה לסדרה

בשעות הצהריים בשעה שנרשמה ירידת לחץ של יותר מ-50% בקצב הזרמת הגז ממאגר תמר והגורמים חלוקים לגבי הסיבה. שותפות תמר: זו לא תקלה, אלא גנרטור שהוחלף. חברת החשמל: אירעה תקלה תפעולית

ליאור גוטמן 15:4324.04.13

משק האנרגיה החסיר פעימה - בשעות הצהריים בשעה שנרשמה ירידת לחץ של יותר מ-50% בקצב הזרמת הגז ממאגר תמר. ירידת הלחץ נמשכה כ-45 דקות, אולם בחברת נתג"ז, החברה הממשלתית שאחראית על מערכת ההולכה הארצית, מאשרים שהזרמת הגז חזרה לסדרה ובקצב מלא. משותפות תמר אישרו את הפרטים

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

תקלה או השבתה מתוכנתת?

בשותפות תמר מיהרו לדווח שלא מדובר בתקלה ולמעשה מדובר בגנרטור אחד שהוחלף בתפעול של אחר, מה שגרם לכלל המכשור של נתג"ז להצביע על תקלה. "אף אחד לא הפסיק לקבל גז לרגע. האסדה עומדת רק מספר שבועות וכל הזמן עושים לה בדיקות טכניות כחלק מהפעלת המערכת. 'תקלות' כאלה עשויות לצוץ גם בעתיד בכל פעם שתתבצע בדיקה", מסבירים שם.

 

לעומתם, בחברת החשמל מעניקים הסבר אחר ואומרים ש"לפני שעה אירעה תקלה תפעולית באסדת תמר שהובילה להפסקת אספקת הגז מהאסדה. בחברת החשמל הופעל נוהל חירום להתמודדות עם התקלה. החברה הגבירה את שימוש בגז המתקבל מהאוניה המגזזת. לפני דקות אחדות התקבלה הודעה בחברת החשמל על ידי חברת נובל אנרג'י על סיום התקלה וחזרה למצב אספקה רגיל בתוך כמחצית השעה". עוד מסבירים שם שאם היה זה אירוע מתוכנן אז אף אחד לא יידע אותם בחברה ובכל מקרה "לאורך כל האירוע לא נרשמו הפרעות במערכת התפעולית של ייצור החשמל".

 

מאז ינואר האחרון, חברת החשמל מפעילה אוניית גז נוזלי שעוגנת 10 ק"מ מול חופי חדרה. האוניה מסוגלת להעביר מטען של עד 1.5 מיליארד מ"ק גז טבעי בשנה, כמות שוות ערך לכרבעון שלם של צריכה ברמה הארצית הנוכחית. האונייה הייעודית ממירה את מטען הגז הנוזלי לגז טבעי ומזרימה אותו למערכת הארצית. שני החסרונות העיקריים שלה הם מחיר הגז הגבוה יחסית - 18 דולר ליחידת אנרגית גז נוזלי במקום 5 דולר ליחידת אנרגיית גז טבעי - והקיבולת המצומצמת שהיא מסוגלת להעביר לחוף.

 

צינור הזרמת הגז מלב הים לישראל נמתח לאורך 150 ק"מ ממאגר תמר דרומה ועד לאסדת הטיפול של השותפות, במרחק 25 ק"מ מערבית לאשדוד, ומשם לחופי ישראל. בהעדר מערכת הולכה אחרת הוא מחזיק הלכה למעשה את כל משק האנרגיה "על כתפיו". תקלה בצנרת ההולכה - יזומה או מכוח עליון - עלולה להחזיר את סל הדלקים לשימוש בסולר יקר ומכאן קצרה הדרך לעליית תעריף החשמל. בימים אלו מקדמת המדינה הקמת שתי נקודות קליטה חדשות לגז, האחרת באזור אליקים והשנייה בעמק חפר.  

 

מאגר הגז תמר מכיל כ-280 מיליארד מ"ק גז טבעי. לשם השוואה, צריכת הגז בישראל בשנת 2010, שנה שבה היו שני ספקי גז במשק (מצרי וישראלי), וצריכת הגז בחברת החשמל הגיעה לשיא - היתה 5.3 מיליארד מ"ק. בימים הקרובים יעלה הלחץ בצנרת ההולכה עד לנפח הזרמה מקסימלי של עד 40 אלף יחידות אנרגיה (MBTU).

  

הלקוחה העיקריה שממתינה לגז היא חברת החשמל שעתידה לחזור ולהפעיל חלק ניכר מתחנות הכוח שלה באמצעות גז נקי וזול ולא באמצעות הסולר, שהוא יקר ומזהם. לקוחה אחרת שממתינה לגז הא חברת OPC, שבשליטת החברה לישראל, שעתידה להפעיל בנגב תחנת כוח בסיסית שתפיק כ-3.7% מצריכת החשמל במשק.

 

עלות הפיתוח של המאגר, שכללה 5 קידוחים קרקעיים, מתיחת זוג צינורות הולכה באורך 150 ק"מ והצבת אסדה בלב ים עלתה לשותפות כ-3.2 מיליארד דולר. השותפות המחזיקות במאגר הן: נובל אנרג'י (36%), דלק אנרגיה (31.25%) בחלוקה שווה בין החברות אבנר ודלק קידוחים, ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%).

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x