אחרי דיסקונט: עובדי הבינלאומי הכריזו על סכסוך עבודה
עובדי הבנק דורשים מההנהלה להאריך את ההסכמים המצמידים את שכרם לזה של לאומי; עובדי דיסקונט צפויים גם הם להתחיל בשיבושים השבוע
- בנק ישראל: שיעור התלונות המוצדקות נגד הבנקים בשפל של יותר מעשור
- הנהלת דיסקונט נערכת לגל פיטורי עובדים
במקרה של ועד עובדי הבינלאומי, אין כוונה להנהלה לפטר עובדים, אך לטענת העובדים הבנק מסרב להבטיח את הארכת הסכמי העבודה בחמש שנים נוספות, וכך להבטיח גם את הביטחון התעסוקתי של העובדים וגם את המשך ההצמדה של שכר 2,200 העובדים בו לזה של עובדי בנק לאומי, כפי שנהוג באופן מסורתי. בנוסף, יו"ר ועד העובדים חנוך ליבנה אמר כי נוצר על העובדים עומס עבודה "בלתי נסבל", וכי ההנהלה מסתתרת מאחורי טבלאות ומספרים של יועצים ארגוניים כדי לטעון כי העומס על העובדים הוא סביר. לדבריו, עובדים "לא יכולים אפילו לקחת הפסקה לארוחת צהריים". עם זאת, יו"ר ארגון עובדי הבנקים בהסתדרות ציון שמע נשמע מעט אופטימי יותר ואומר כי לדעתו "ניתן לפטור את הסכסוך במשא ומתן".
יחסי העבודה בבינלאומי נחשבים לעכורים יחסית, בוודאי לעומת בנק הפועלים ובנק מזרחי, שם יש יחסים טובים בין הוועד להנהלה. עם זאת, נראה כי בתקופה הקרובה יגבר הלחץ על ראשי ועדי העובדים בכל הבנקים להגיע להסכמות על תוכניות פרישה וקיצוצים, בין השאר בניסיון לקצץ בהוצאות השכר של הבנקים ולהוריד את מה שנהוג לקרוא לו יחס היעילות – היחס בין ההוצאות להכנסות. מזרחי טפחות נחשב לבנק היעיל ביותר מבין חמשת הבנקים המובילים. נכון לסוף 2012, יחס היעילות של הבנק עמד על 58.2%, כאשר בבנק הפועלים היחס עומד על 64.7% ובבנק לאומי על כ-70%, בבינלאומי על 73.5% ובדיסקונט על 75.5%. השאלה היא האם בתמורה לקיצוץ בהוצאות השכר של העובדים יקצצו הנהלות הבנקים גם בשכרם שלהם, בדיבידנדים לבעלי השליטה ובעיקר בהורדת העמלות למשקי הבית ועסקים קטנים ובינוניים.
מהבינלאומי נמסר כי "שיעור עליית השכר בבינלאומי היא מהגבוהות במשק הישראלי: 5.8% בשנה, כל שנה וגם השנה. זאת בנוסף לבונוס נאה שמשולם בימים אלה. לאור תנאי שכר טובים אלה תמוהה הכרזת הסכסוך שנשען על עילות רעועות ושוליות. ההנהלה מצרה על ההכרזה שיש בה אך רק לפגוע בבנק ובעובדיו".