במכון הייצוא מודאגים מהקיפאון ברבעון הראשון של 2013
סך הייצוא רשם עלייה של 1% בלבד והסתכם בכ-11.4 מיליארד דולר. רמזי גבאי, יו"ר מכון הייצוא: "יש להעמיד מיידית כלי סיוע להתמודדות עם המשבר העולמי"
נתונים מדאיגים ברבעון הראשון של 2013: על פי אגף הכלכלה של מכון הייצוא, סך היצוא (סחורות ללא יהלומים ) הסתכם ברבעון הראשון בכ-11.4 מיליארד דולר המהווים עלייה של כ-1% בלבד בהשוואה לרבעון מקביל אשתקד ומצביעים על קפאון בייצוא. במכון הייצוא מציינים כי העלייה המזערית נרשמה בשל גידול מואץ בייצוא התרופות והרכיבים האלקטרונים וכי בנטרול ענפים אלו ירד הייצוא בשיעור של כ-6% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
"תמונה דומה מתקבלת בהשוואה ליצוא ברבעון הקודם (אוקטובר – דצמבר 2012) שרשם אומנם גידול של כ-5.5% בייצוא, אולם הגידול נבע בעיקר מהעלייה ביצוא התרופות והרכיבים, כאשר ביתר ענפי הייצוא נמשכה מגמת הדשדוש וההאטה", כך על פי מכון הייצוא.
בייצוא ענפי ההייטק חלה עלייה בשיעור של כ-10% בהשוואה לרבעון המקביל והוא הסתכם בכ-5.3 מיליארד דולר. במכון היצוא מציינים כי יצוא ההייטק הושפע בעיקר מזינוק חד של יצוא התרופות והרכיבים האלקטרונים, ענפי יצוא ריכוזים ודומיננטים ביצוא הישראלי המושפעים מפעילותן העסקית של חברות טבע ואינטל. בנטרול יצוא הרכיבים והתרופות ירד יצוא ההייטק בשיעור של כ-5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
למעט יצוא כלי טיס, שרשם במהלך הרבעון הראשון של 2013 גידול של כ-10% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד והסתכם בכ-445 מיליון דולר, ביתר ענפי ההייטק חלו ירידות בשיעורים שבין 17% ל-2%.
בכל יתר הענפים נרשמו ירידות בהיקפי הייצוא בהשוואה לרבעון הראשון של 2012. בולטות הירידות בייצוא המתכות שירד בשיעור חד של כ-18% להיקף של כ-545 מיליון דולר, יצוא הציוד החשמלי (כולל בין השאר יצוא ציוד ומערכות בתחום האנרגיה החלופית, חשמל, ואלקטרוניקה) ירד בכ-12% להיקף של כ-263 מיליון דולר,יצוא הכימיקלים וזיקוקי נפט רשם התכווצות של כ-8% והסתכם בכ- 2.2 מיליארד דולר ויצוא מוצרי נייר, עץ ודפוס ירד בשיעור חד של כ-21% להיקף יצוא של כ-85 מיליון דולר.
בתוך כך, יצוא היהלומים רשם ירידה של כ-6% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והסתכם בכ-2.4 מיליארד דולר. היצוא החקלאי לא רשם גידול ברבעון הנוכחי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והסתכם בכ 540 מיליון דולר.
רמזי גבאי, יו"ר מכון הייצוא הזהיר מההשלכות החמורות העשויות להיות לכך על הכלכלה הישראלית: "המשבר הכלכלי באירופה לצד ההאטה בשוק האמריקאי, כמו גם החלשות הדולר, משפיעים על היצוא הישראלי. נורת אזהרה צריכה לאותת ולהתריע לקברניטי המשק כי היצוא הישראלי מצוי בשעת קושי ויש הכרח להעמיד מיידית כלי סיוע להתמודדות עם המשבר העולמי. להדגיש כי כל 3 מיליארד דולר גידול בייצוא משמעותם: תוספת של 27,000 מקומות עבודה, גידול של 1.5% בתוצר העסקי".