בעקבות אישור הרפורמה בשוק הרכב: מה כדאי, לקנות עכשיו או לחכות?
שר התחבורה המליץ לציבור לחכות עם קניית רכב מאחר שהרפורמה הצפויה בענף תוריד את המחירים ב-20%. אלא שהיבואנים טוענים שלהצהרה אין כיסוי. "כלכליסט" בדק איך השינויים בשוק עתידים להשפיע על מחירי המכוניות
בשבוע שעבר הפתיע שר התחבורה ישראל כץ את נהגי ישראל כשהודיע באופן רשמי בעמוד הפייסבוק שלו שמחירי המכוניות החדשות עתידים לרדת ב־20%. זאת בעקבות אישור הרפורמה בשוק הרכב בידי הממשלה, שמטרתה להגביר את התחרות בו. יבואני הרכב, מצדם, טוענים שלהצהרתו של כץ אין כיסוי, והמכוניות לא יוזלו. לנוכח טיעוניהם של שני הצדדים, הצרכן הישראלי שמעוניין במכונית חדשה נותר בחוסר ודאות, שעשוי להימשך חודשים רבים. ניתוח "כלכליסט" מעריך את ההסתברות להוזלה בכל קטגוריות הרכבים כדי לסייע לכם להחליט אם כדאי לרכוש מכונית חדשה בזמן הקרוב.
סופר-מיני
המס עלול לעלות
פלח השוק של מכוניות המיני והסופר־מיני התחזק משמעותית בשנים האחרונות בשל התייקרות הדלק. הופעתן של מכוניות ידניות לפני כשלוש שנים רק חיזקה את מעמדן עוד יותר. עם זאת, מחיריהן של מכוניות המיני והסופר־מיני דווקא צפויים לעלות בחודשים הקרובים, אם כי באופן מתון.
הרפורמות שמשרד התחבורה עתיד ליישם אינן מטפלות בנושא מס הקנייה על מכוניות חדשות. הגאולה היחידה שהצרכן הישראלי יכול להסתמך עליה היא פתיחת השוק ל"יבואן זעיר" של רכבים, שיכול לייבא ארצה גם רכבים משומשים. הבעיה היא שבמקרה של המכוניות הקטנות, משומשות או חדשות, הרווחים הפוטנציאליים קטנים מאוד, ולכן אין ליבואנים הזעירים כל סיבה לייבא ארצה מכוניות קטנות.
כמו כן, בחודשים הקרובים צפוי להיכנס לתוקף המתווה החדש של המיסוי הירוק, שישנה את אופן החישוב של מס הקנייה על מכוניות חדשות. באשר למכוניות הקטנות, שבגינן התקבלו עד כה הטבות מפליגות בגלל מנועיהן הקטנים ושצברו פופולריות רבה בפרק זמן קצר, צפויה המדינה "לצמצם מפגעים" ולהגדיל את המס עליהן. הלקח במקרה זה הוא שמומלץ למהר ולרכוש מכונית קטנה דווקא כיום, לפני עליית המחירים.
תקופת היובש שענף הרכב הישראלי חווה והצהרותיו של שר התחבורה הקוראות לחרם על יבואני הרכב כבר נותנות אותותיהן בשלל מבצעים, הטבות והנחות על חלק גדול מדגמי המכוניות שנמכרים כיום בישראל. לפני רכישת מכונית סופר־מיני או מיני מומלץ בחום לבדוק היטב על אילו דגמים ניתן לקבל הנחה באולם התצוגה באמצעות מועדוני הלקוחות או משום שמדובר בקניית מכונית חדשה (עם אפס קילומטרים) מחברות הליסינג.
השורה התחתונה: אין צפי לגידול ביבוא רכבים קטנים, ואף ייתכן ששיעור המס על מכוניות קטנות חדשות יעלה, כך שכדאי לרכוש היום.
משפחתית
התחרות לא תתגבר
במשך שנים רבות נחשב שוק המכוניות המשפחתיות לשוק היציב ביותר בישראל, לא מעט הודות לפופולריות שלהן בחברות הליסינג, אך כעת הפופולריות שלהן דווקא במגמת ירידה. למרות זאת, גם המכוניות המשפחתיות כנראה לא יוזלו. הסיבה העיקרית לכך היא שמכוניות אלה אינן צפויות לקבל הטבת מס כלשהי, כך שאין ליבואני הרכב כל סיבה להוזילן.
יבואני הרכב לא ימהרו להקריב חלק מהרווח שלהם רק מכיוון ששר התחבורה הצהיר שעליהם להוריד את המחירים. מטבע הדברים התייחס כץ בדבריו להוזלה שתנבע מתחרות, אך בשלב זה לא ברור מי בעצם יתחרו ביבואני הרכב. היבואנים הזעירים מורשים להחזיק במלאי מצומצם למדי של 20 מכוניות בלבד, כולל משומשות, והתחרות החריפה בשוק הרכב הישראלי כיום, במיוחד בפלח ציי הרכב שמתקיים מהנחות, הפחיתה בהרבה את מחירי הרכש של יבואני הרכב, ויבואנים מקבילים או יבואנים זעירים מתקשים להתחרות.
גורם נוסף שעלול למנוע את הוזלת המכוניות המשפחתיות הוא שרובן נרכשות בידי חברות הליסינג - אלה לא ימהרו לנטוש את בני בריתן, יבואני הרכב, ולרכוש רכבים מחברות יבוא מקביל או מיבואנים זעירים. מסיבה זו בהחלט ייתכן שהיבואנים החדשים יוותרו על התחרות בקטגוריה זו. מוצא נוסף הוא כמובן חברות הליסינג עצמן, שיוכלו למכור בעוד חודשיים מכוניות חדשות לחלוטין בלי בעלויות קודמות, אך גם כאן סביר להניח שחברות הליסינג יעדיפו לא להתחרות ביבואני הרכב.
למרות כל האמור, בדומה למכוניות הקטנות יש כאן אור בקצה המנהרה: צרכן חד עין יבחין שכיום ניתן לרכוש מכוניות משפחתיות "כמעט חדשות" (מכוניות מיד ראשונה של חברת ליסינג ועם אפס קילומטראז') במחירי מבצע אצל רוב חברות הליסינג. גם יבואני הרכב אינם בוחלים בימים אלה בשפע של הטבות והנחות למועדוני צרכנות שונים.
השורה התחתונה: הברית בין חברות הליסינג ליבואני הרכב הגדולים צפויה למנוע את הגברת התחרות בעתיד הקרוב, כך שאין סיבה לדחות רכישת רכב משפחתי חדש.
משומשת
הפריחה בשוק פוגעת
שוק המכוניות המשומשות והמכוניות ה"כמעט חדשות" (מכוניות מחברת ליסינג בעלות אפס קילומטראז') חווה בימים אלה התעוררות מפתיעה. אזרחי ישראל עדיין זקוקים למכוניות, וכששוק הרכב החדש מתייבש בגלל המצב הכלכלי במדינה שוק הרכב המשומש פורח. בהקשר זה הצהרתו של שר התחבורה עשויה להביא לחיזוק המגמה.
דווקא מסיבות אלה שוק המכוניות המשומשות צפוי להפוך בתקופה הקרובה לאטרקטיבי פחות, במיוחד במקרה של רכישה מחברות הליסינג הגדולות. אלה מצויות בימים אלה במצב בעייתי: הצהרותיו של שר התחבורה גורמות למערכת הבנקאית ללחוץ על חברות הליסינג לעבות את הביטחונות שהן מציעות לבנקים, המממנים אותן על סמך שווי ציי הרכב שלהן. בחברות הליסינג לא ימהרו בימים אלה להעניק הנחות מפליגות על מכוניות ויעדיפו לשבת על הגדר ולראות מה ילד יום. באשר למכוניות משומשות סביר להניח שרוכשים רבים ידרשו הוזלה נאה מכיוון שהמכוניות החדשות אמורות להתייקר. מוכרי המשומשות מצדם יעדיפו להקפיא תוכניות מכירה עד יעבור זעם, כך שדווקא בימים אלה רכישת מכונית משומשת, או כמעט חדשה, אינה העסקה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: הלחץ של הבנקים על חברות הליסינג והיחלשות התחרות בין רכבים משומשים לרכבים חדשים בשל הציפייה להשפעת הרפורמה מובילים למסקנה שעדיף לדחות רכישת רכב משומש.
יוקרה
ייתכנו הוזלות
שוק מכוניות היוקרה הוא השוק היחיד בענף הרכב הישראלי שלמרבה הפלא פועל בהתאם לכללי השוק החופשי ולכללי הביקוש וההיצע. זה שוק עתיר רווחים שאינו סר למרותן של חברות ליסינג ונהנה מתחרות בריאה על כיסם של הלקוחות.
למעשה, זה השוק היחיד שהרפורמות של שר התחבורה אכן תקפות לגביו: כאשר היבוא האישי התחזק, תחילה נלחמו יבואני הרכב, אך במהרה למדו שניתן להצטרף לחגיגה: כלמוביל פתחה בעצמה מחלקה ליבוא אישי, ואילו יבואנית ב.מ.וו דלק מוטורס הורידה מחירים כדי להילחם ביבוא האישי - מהלך שגרם לכל המתחרים להפחית מחירים.
שוק היוקרה ניצב בימים אלה בפני שתי משוכות: הראשונה היא מס רכבי היוקרה, שהגה האוצר, ולפיו על מכוניות שעולות יותר מ־300 אלף שקל יוטל מס קנייה נוסף שגובהו עדיין אינו ידוע. המשוכה השנייה היא הרפורמה של ישראל כץ, שצפויה להכניס לשוק סוג חדש של סוכני רכב: "יבואנים זעירים" - שיכולים להחזיק מלאי של 20 מכוניות. כאן, בשונה מיתר פלחי השוק, שבהם לצרכן הפרטי אין כמעט יכולת השפעה על המחירים, הכדור נמצא בידיים של הצרכן.
סביר להניח שהוזלות של 20%, שעליהן מצהיר כץ, לא יהיו בשוק רכבי היוקרה, במיוחד משום שבשנה החולפת היו בו הוזלות ניכרות, אך הוזלות בפוטנציה לאור פתיחת השוק בהחלט קיימות. במקרה כזה מומלץ לצרכני מכוניות היוקרה להמתין כמה חודשים כדי לראות להיכן נושבת הרוח. למי שלא יכול לחכות בסבלנות מומלץ לנקוט טכניקה של מיקוח אגרסיבי - שוק רכבי היוקרה תמיד היה שוק גמיש בכל הנוגע למחירים, ואי־הוודאות בכל הנוגע לעתיד רק משחקת לידיהם של הצרכנים.
השורה התחתונה: שוק רכבי היוקרה הוא השוק היחיד שמתחוללת בו תחרות אמיתית, לכן עדיף להמתין ולראות איך הרפורמה תשפיע.