מחיר הגזירות למעמד הביניים: 8,000 שקל בשנה
מעמד הביניים עומד בפני גל קיצוצים כבד. מהעלאת המע"מ ומס הכנסה, דרך קצבאות הילדים ועד הקטנת סבסוד הצהרונים. הציבור הישראלי צריך להכין את עצמו לפרידה מאלפי שקלים בשנה
עוד כ־8,000 שקל למשפחות עם שניים או שלושה ילדים - זו השורה התחתונה והכואבת של שלל הגזירות שיעלו בשבוע הבא להצבעה בממשלה. מדובר בביטול מרבית ההישגים של ועדת טרכטנברג, בגזירות נוספות במיסוי, בביטול סבסודים בתחום החינוך ובצעדים קשים גם בתחום הבריאות.
- יו"ר ועדת הכספים: "הפגיעה במעמד הביניים - קשה"
- יחימוביץ': "לפיד הוא קופי של נתניהו, אבל בצורה יותר אכזרית"
- לפיד: "ידענו שיהיה קשה. מעמד הביניים ייפגע בטווח הקצר"
שר האוצר יאיר לפיד ואנשיו פתחו אתמול במלחמה באינספור חזיתות. בשבועות הקרובים ייאלצו אנשי האוצר להתמודד עם שרים שתקציבם ייפגע, חברי כנסת שיבקשו לגזור קופונים מול בוחריהם, ארגוני סטודנטים, עובדי מדינה, ההסתדרות, הלוביסטים של החברות הגדולות ומי לא. סקטורים שלמים ייפגעו מהצעת התקציב, אבל מעל כולם תיפגע במיוחד דווקא הקבוצה עם הכי פחות לובי ושרירים, זו שיצאה לרחובות במחאה רק לפני שנתיים - מעמד הביניים.
מסים: מהפנסיה עד למוצרי היוקרה
שיעור המע"מ יעלה מ־17% ל־18% לאחר שרק בספטמבר האחרון הוא עלה מ־16% ל־17%. הגזירה צפויה להיכנס לתוקף כבר בחודש הבא.
שיעורי מס ההכנסה יעלו ב־1.5% החל משנת המס הבאה. להבדיל מהעלאת המס הקודמת בקיץ האחרון של 1% שהתבצעה רק ביחס למשתכרים מעל 14 אלף שקל, הפעם הוחלט במשרד האוצר לבצע מהלך כואב יותר ולהעלות את מס ההכנסה ביחס לכל מדרגות המס.
גם החסכון הפנסיוני לא נפקד משורת הגזירות. על פי הצעת התקציב של משרד האוצר, הפנסיה של מי שמשתכר מעל 18 אלף שקל בחודש ברוטו ימוסה, כך שהחוסכים יחלו לשלם מס הכנסה על ההפרשות לפנסיה שנגזרות מחלק השכר שמעל 18 אלף שקל בחודש.
יבוטל הפטור הניתן כיום לגמלאים שהכנסתם מפנסיה ומקורות אחרים הינה מעל לשכר הממוצע במשק, שעומד כיום על כ-9,100 שקל ברוטו לחודש.
יבוטל הפטור ממע"מ על שירותי תיירות.
יוטל מס מיוחד על מוצרי יוקרה - מכוניות יוקרה, מטוסים פרטיים, יאכטות, אופנועים וקטנועים כבדים, אופנועי ים, ג'קוזי, סיגרים, פרוות וכד'.
נדל"ן: קשה יותר לרכוש דירה בפריפריה
מס הרכישה על דירה יחידה יעמוד על 3.5% למי שזו אינה הפעם הראשונה שהוא רוכש דירה, כלומר גזירה שתפגע בעיקר במשפרי דיור הנמנים על מעמד הביניים. בכך החליטה המדינה לבטל את הפטור שניתן ממס רכישה על דירות שעולות פחות מ־1.47 מיליון שקל.
מס שבח בגובה 25% יוטל על כל דירת מגורים שאינה דירה יחידה.
יבוטל הפטור ממס שבח למוכרים דירה נוספת (להשקעה) אחת לארבע שנים.
יבוטל הפטור ממס שבח לתושבי חוץ.
יבוטלו המענקים הניתנים לרוכשי דירות חדשות בפריפריה.
תקציב הסבסוד למשכנתאות לזכאי משרד השיכון והבינוי יופחת ב־60 מיליון שקל בשנתיים הקרובות.
יבוטל "מענק ירושלים" ההיסטורי בסך 90 אלף שקל לרוכשי דירות בבירה.
חינוך: הסטודנטים וההורים ישלמו
תבוטל נקודת הזיכוי במס לה זכאים לבעלי תארים אקדמיים - כיום מקבל בעל תואר ראשון נקודת זיכוי מלאה למשך שלוש שנים, בעל תואר שני מקבל חצי נקודת זיכוי למשך שנתיים ולימודי מקצוע מזכים בחצי נקודת זיכוי למשך שלוש שנים.
מספר השעות בהן ילדים בכיתות א'–ב' לומדים מיומנויות יסוד (קריאה, כתיבה בחשבון) בכיתות קטנות של לא יותר מ־20 ילדים ירד מ־10 ל־5.
מועד סיום תהליך יישום יום לימודים ארוך עד השעה 16:00 נדחה מבעוד שנתיים וחצי לעוד חמש שנים.
התוכנית לסבסוד למסגרות הלימוד אחר הצהריים לגילאי 3–9 ביישובים הנכללים באשכולות 4–9 הוקפאה. ביישובים החלשים ביותר באשכולות 1–3 עדיין יינתן הסבסוד, אך רק עד גיל 8.
התוכנית להפחתת תשלומי ההורים שהחלה השנה עם הורדת תשלומי הטיולים השנתיים תוקפא.
התוכנית להשאלת ספרים תוקפא ובתי ספר שטרם הצטרפו אליה לא יוכלו להצטרף בשנה הבאה.
בריאות: לשלם על ביקור רופא משפחה
קופות החולים יגבו החל מהשנה הבאה דמי השתתפות עצמית גם עבור ביקורים אצל רופא משפחה או רופא מומחה, ואף על טיפולים קלים כמו חבישות. הצעת התקציב מותירה לשיקול משרד הבריאות את ההחלטה על אילו טיפולים, בדיקות או תרופות תעלה ההשתתפות.
קשישים סיעודיים המשלמים בכל חודש אגרה של 70 שקל בחודש עבור חברת כוח אדם שאחראית לפקח על המטפל הזר שלהם ישלמו מעתה אגרה בגובה 105 שקל בחודש בצמוד למדד. בתמורה תוגדל האחריות של החברות כוח האדם כך שיחוייבו בעוד ביקורים ואף בעזרה לקשיש במילוי טפסים לביטוח הלאומי, תפקיד שאמורה לעשות העובדת הסוציאלית של לשכת הרווחה המקומית.
יבוטל הפטור מארנונה שמשלמים מרכזי שיקום תעסוקתי לנכים קשים (המוכרים בשם "מפעל מוגן").
יבוטל הפטור מארנונה שמשלמים מרכזי יום לתעסוקת נכי נפש בקהילה.
יבוטל הפטור מארנונה שמשלמים למרכזי יום, שיקום והכשרה תעסוקתית לנכים.
תיעצר הרחבת טיפולי השיניים לילדים כך שייכללו רק ילדים עד גיל 12, ולא 14.
תעריפי דמי הקבורה יעודכנו ויעלו.