דו"ח המבקר
מבקר המדינה: הממשלה לא יעילה בגביית חובות וקנסות
מבקר המדינה תוקף את משרדי הממשלה על הטיפול הלא יעיל בגביית חובות וקנסות וקורא למשרד האוצר והמשפטים לבסס רשות מרכזית אחת שתרכז את המידע והטיפול בנושא
המדינה לוקה בגביית חובותיה, כך עולה מדו"ח מבקר המדינה שפורסם היום (ד'). "רובם המוחלט של החובות מנוהלים זה שנים באופן חסר", כותב המבקר ומוסיף כי עבודת הגבייה אינה יעילה ונעשית על ידי כל משרד בנפרד בניגוד לכוונת המחוקק שחייב את משרדי הממשלה לעבור לגבייה באמצעות המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות שפועל ברשות האכיפה והגבייה, יחידת סמך של משרד המשפטים.
- לשכת עורכי הדין: "רשות האכיפה והגבייה פונה ללקוחותינו בלי ליידע אותנו, באופן לא חוקי"
- באוצר רוצים לאחד את גביית מס הכנסה וביטוח לאומי
- האוצר: מתחילת השנה נוצר חוסר בגביית מסים של כ-2.5 מיליארד שקל
המרכז לגבייה הוקם בשל חוסר יעילותם של מנגנוני הגביה הממשלתיים. תפקיד המרכז כולל גביית קנסות שהוטלו בבתי המשפט לתעבורה, קנסות של משרדי ממשלה שהוטלו בבתי המשפט בהליך פלילי, קנסות בגין עברות תנועה של משטרת ישראל ועוד. בשנת 2011 גבה המרכז חובות בסך כ-343 מיליון ש"ח, עלייה של כ-9% לעומת הגבייה בשנת 2009, שהסתכמה בכ-316 מיליון ש"ח, אך המבקר סבור כי למרות היקף הגבייה עדין לא מספק.
חוסר היעילות פוגע ביכולת ההרתעה של המדינה
"עדיין לא התממשה כוונת המחוקק שכל חובות משרדי הממשלה יעברו לגבייה באמצעות המרכז", נכתב בדו"ח המבקר. בנוסף, מציין המבקר כי חוסר היעילות בגבייה גרם להצטברות חובות לטובת המדינה בסכומים ניכרים, ופגעה ביכולת ההרתעה שלה כלפי האזרחים.
"המבקר קורא למשרדי האוצר והמשפטים לפעול בנחרצות כדי לבסס רשות מרכזית אחת שתרכז את כלל המידע והטיפול בגביית החובות לממשלה
הביקורת העלתה כי בשנת 2012 התקיימו דיונים בין הרשות לחשב הכללי לקראת שינוי מבני בגביית חובות המדינה באמצעות הקמת "מינהל גבייה מרכזי" שתפקידו יהיה לנתב את הטיפול בגביית החובות לאחת מזרועות הרשות - ההוצאה לפועל או המרכז לגביית קנסות. במועד סיום הביקורת טרם הוחלט להקימו.
משרדי הממשלה לא מיפו את מצבת החובות
בתשובת הרשות נכתב כי המרכז פעל, אף שאין זה מתפקידו, לשכנע גופים לגבות את חובותיהם באמצעותו, לעתים ללא הצלחה. בתשובת החשב הכללי למבקר מדצמבר 2012 נכתב כי הוא שואף לאפשר למרכז לפעול לגביית חובותיהם של משרדי הממשלה, עם זאת הדבר מחייב העברה של נתוני החובות החלוטים באמצעות מישקי מחשוב. רובם המוחלט של החובות מנוהלים זה שנים באופן חסר, שכן ברוב משרדי הממשלה עדיין אין מיפוי מלא של מצבת החובות.
"לדעת משרד מבקר המדינה, חשוב להחיש את קבלת ההחלטות בנושא כדי שיהיה אפשר לייעל את הגבייה. על הרשות ועל משרדי הממשלה לפעול להסדרת הגבייה של החובות לאוצר המדינה מתוך הקפדה על האיזון בין הרחבת היקף הגבייה ובין השמירה על זכויותיהם של החייבים".