שיא בייצוא הסחורות של ישראל לטורקיה; עלה בשיעור חד של 44%
יצוא הסחורות ללא יהלומים הסתכם ב-560 מיליון דולר ברבעון הראשון. מדובר בעלייה ראשונה ביצוא מאז הרבעון האחרון של שנת 2011. יו"ר מכון היצוא: "עיקר העניין הוא ביקושים ומחירי שוק ולאו דווקא בגלל שיפור היחסים"
במכון מציינים כי מדובר בעלייה ראשונה ביצוא מאז הרבעון האחרון של שנת 2011. נוכח הגידול בהיקפי היצוא, מדורגת כיום טורקיה במקום הרביעי מבין יעדי היצוא לעומת מקום שישי בתקופה מקבילה אשתקד.
רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא אמר ל"כלכליסט": "יחסים כלכליים הם בסיס ליחסים טובים בכלל. דוגמא לכך היא מצרים, שם רואים שהכלכלה היא גם בסיס להתדיינות בדברים אחרים. עם טורקיה היחסים הכלכליים נשמרו גם בתקופת הסכסוך כי עסקים זה טוב לשני הצדדים".
לגבי העלייה ביצוא אומר גבאי: "העלייה ביצוא בולטת בכל הענפים והדומיננטי בהם הוא ענף תזקיקי הנפט. במקרה זה עיקר העניין הוא ביקושים ומחירי שוק ולאו דווקא בגלל שיפור היחסים. עם זאת אני בטוח שהשיפור יוצר אווירה סביבתית יותר טובה ואנחנו רואים גידול גם בשאר הענפים כמו יצוא מכונות, פלסטיק וגומי ואפילו ביצוא חקלאות ומזון".
על פי הנתונים, היצוא לטורקיה מאופיין בריכוזיות גבוהה. ענף היצוא העיקרי לטורקיה הוא ענף הכימיקלים וזיקוקי הנפט, הכוללת ברבעון הראשון כ-75% מסך היצוא לטורקיה. סך יצוא הכימיקלים וזיקוקי הנפט רשם גידול חד של 67% בהשוואה לרבעון הראשון אשתקד והסתכם בכ-420 מיליון דולר. יצוא המתכות (בעיקר גרוטאות מתכת ומתכות למחזור), אשר היווה בשנים האחרונות ענף יצוא עיקרי לטורקיה, רשם במהלך הרבעון הראשון של 2013 ירידה חדה של 35% והסתכם בתקופה זו בכ-30 מיליון דולר בלבד.
היצוא בכל יתר הענפים (ללא הכימיקלים והמתכות) עלה בשלושת החודשים הראשונים של השנה בשיעור של 22% לעומת התקופה המקבילה אשתקד: יצוא מכונות וציוד (הכולל בין השאר יצוא מכונות בתחום הדפוס, הרובוטיקה, ההשקיה והמזון) עלה בשיעור של כ-30% להיקף של כ-26 מיליון דולר, יצוא המנועים והציוד החשמלי (הכולל בין השאר יצוא ציוד ומערכות בתחום האנרגיה החלופית, חשמל, ואלקטרוניקה) רשם גידול חד של כ-158% להיקף של כ-19 מיליון דולר, יצוא המינרלים עלה בשיעור של כ-90% להיקף של כ-17 מיליון דולר, יצוא הגומי והפלסטיק עלה בכ-21% להיקף של כ-5 מיליון דולר, יצוא המזון והמשקאות עלה בכ-42% ליצוא של כ-4 מיליון דולר והיצוא החקלאי רשם גידול של כ-56% להיקף יצוא דומה.
מנגד נרשמה ירידה ביצוא מוצרי הנייר והעץ של כ-6% להיקף של כ-9 מיליון דולר, ביצוא תרופות חלה ירידה של כ-19% להיקף של כ-8 מיליון דולר וביצוא טקסטיל חלה ירידה של כ-11% להיקף של כ-5 מיליון דולר.