בלעדי לכלכליסט
מקצה השיפורים של לפיד: מס החברות יעלה ל-27%
בתמורה להסכמת האוצר להעלות את מס החברות בעוד 0.5%, העלייה במס ההכנסה תדורג ותחול ממדרגת המס השנייה בלבד
מס החברות יעוגל כלפי מעלה ל־27% בתמורה להקלה במס הכנסה על מדרגת המס הראשונה, בדיונים הקרובים לאישור תקציב המדינה לשנים 2013-2014 בוועדת הכספים.
- "נתנו הכל לטבע ולאינטל כדי שיבואו, אבל העולם השתנה"
- מס החברות יעלה רק ל-26% לעומת 40% בארה"ב
- יו"ר גוגל: "ההתחמקות שלנו ממס חוקית לחלוטין"
על פי הצעת התקציב שאושרה בממשלה, מינואר 2014 תחול עלייה במס הכנסה בשיעור של 1.5% על כל מדרגות המס. עתה צפוי כי האוצר יסכים להעלאת מס החברות ב־0.5% נוסף בתמורה לכך שהעלאת מס ההכנסה תחול רק ממדרגת המס השנייה לבעלי הכנסה חודשית של יותר מ־5,280 שקל בברוטו.
במהלך הדיונים המרתוניים בממשלה על אישור התקציב בשבוע שעבר הסכים משרד האוצר להמיר את ביטול הפטור ממע"מ על שירותי התיירות בהעלאת מס החברות ב־0.5% נוסף, לרמה של 26.5%. ביטול הפטור ממע"מ היה אמור להזרים כ־700 מיליון שקל ב־2014, ואם היה מופעל כבר בתחילת החודש הבא לצד העלאת המע"מ הכללי המתוכננת, הוא היה מזרים לקופת המדינה כ־400 מיליון שקל נוספים.
לעומת זאת, את העלאת מס החברות, שהוא מס ישיר, ניתן לבצע רק בתחילת השנה. להערכת האוצר, ההכנסה מהעלאת שיעור המס ב־0.5% מסתכמת רק בכ־320 מיליון שקל. עם זאת, ככל הידוע האוצר הסכים להחלפה בין שני המסים, כי מלכתחילה תוספת המסים שבה נקב בסך 14 מיליארד שקל בשנים 2013–2014 גדולה בכ־2 מיליארד שקל מהצרכים האמיתיים של תקציב המדינה וכיסוי הגירעון.
עתה נראה כי זה לא השינוי היחיד בתחום המסים, והם יוכנסו במהלך הדיונים על התקציב בוועדת הכספים של הכנסת. כפי הנראה, ועדת הכספים תסכים להצעת האוצר לעגל את מס החברות כלפי מעלה ב־0.5% נוסף, כאמור, כדי להקל את נטל המסים על השכבות החלשות.
מהלך דומה בוצע, פעמיים, רק בקיץ האחרון. לאחר שהודיע משרד האוצר על העלאת מסים, הזיז האוצר את העלאת מס הכנסה ב־1% ממדרגת המס השנייה למדרגת המס השלישית, ובתמורה הוקדם ביצוע המהלך של העלאת שיעור הפרשות המעסיקים לביטוח לאומי.
מאוחר יותר הצליח יו"ר ועדת הכספים דאז משה גפני ממפלגת יהדות התורה להזיז את העלאת המס למדרגה הרביעית, ובתמורה הונמך גובה מדרגות המס הרביעית והחמישית.