האוצר והסטודנטים מחפשים פשרה בנושא נקודת הזיכוי לאקדמאים
בחוק ההסדרים נכלל ביטול נקודת הזיכוי לבעלי תואר ראשון ושני. ח"כ טופורבסקי מקדם הצעת פשרה לפיה רק החל ממשכורת של כ-10 אלף שקל תבוטל נקודת הזיכוי לאקדמאים
בחוק ההסדרים נכלל ביטול נקודת הזיכוי ממס לשלוש שנים לבעלי תואר ראשון ולשנתיים לבעלי תואר שני, מהלך שהכעיס סטודנטים רבים. אולם בדיון היום בין סגן שר האוצר מיקי לוי וח"כ בועז טופורובסקי, עלתה הצעה לפתרון ביניים, לפיה נקודת הזיכוי תבוטל רק החל מגובה משכורת מסוימת של כעשרת אלפים שקל.
- דמי הרישום למעונות יוזלו ב-150 שקל
- דמי ניהול נמוכים בקרן הפנסיה ל-30 אלף סטודנטים
- סטודנטים, היזהרו: 100 מסלולי לימוד פעילים באקדמיה עדיין לא אושרו
טופורבסקי סיפר על ההסכם היום בהשקת השדולה למען סטודנטים וההשכלה הגבוהה בכנסת.
סגן שר האוצר מיקי לוי לא השיב ישירות האם יוכנס השינוי אך אמר "למה ללוחם מגולני שלא הולך לאקדמיה לא מגיע לו נקודת זיכוי? שנים רבות לא היה משבר פיסקאלי כזה בישראל. השבר הוא עמוק. כולם יצטרכו להדק את החגורה וגם הציבור שלכם".
אורי רשטיק יו"ר התאחדות הסטודנטים אמר כי ההתאחדות לא תוותר עד לביטול הסעיף והוסיף כי "יש לחשוב על תוכנית רב שנתית נוספת להשכלה הגבוהה. לא צריך לחכות שהתוכנית תסתיים". רשטיק אף התייחס למבנה המועצה להשכלה גבוהה: "יש שני נציגים של הסטודנטים במל"ג. מערכת השכלה הגבוהה נשלטת על ידי גורמים המייצגים מיעוט במערכת – הסגל הבכיר באוניברסיטאות. נפעל שמבנה הות"ת ישתנה. נפעל שזה יכליל גם את ציבור המכללות, הסגל הזוטר והסטודנטים".
שר החינוך הרב שי פירון, אמר "יותר ויותר סטודנטים הופכים להיות חלק מעצב במדינה. אין לי ספק שמערכת ההשכלה הגבוהה בישראל קוראת לשינויים מרחיקים לכת. אך זה יהיה פזיז לדבר על שינויים אחרי חודש וחצי בתפקיד. אין גוף שפגשתי אותו כל כך הרבה פעמים כמו הסטודנטים. בעוד חודשיים נוכל להצביע על שורה ארוכה של פעולות שנעשה ביחד".
אין נשים בסגל האקדמי
בכינוס אחר היום בכנסת בנושא נשים באקדמיה לכבוד יום הסטודנט שחל היום, הוצגו נתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת לפיהם שיעור הנשים בסגל האקדמי בישראל הוא הנמוך מבין מדינות אירופה – מקום אחד לפני אחרון. בעוד באיחוד האירופי עומד שיעור הנשים בסגל האקדמי על 40%, בישראל הוא עומד על 28% בלבד. בעוד נשים מהוות 53% מהדוקטורנטיות בכל האוניברסיטאות, בקרב מרצות בדרגה הנמוכה שיעורן 47%, אבל בדרגה הגבוהה – פרופסוריות מן המניין, יורד שיעורן ל-15% בכל הארץ ו-7% בלבד בטכניון. את הנתונים הציגה פרופ' נעמי כרמון מהטכניון בדיון משותף של ועדת החינוך התרבות והספורט בראשות ח"כ עמרם מצנע והוועדה לקידום מעמד האישה בראשות ח"כ ד"ר עליזה לביא. "המצב קשה. צריך להגמיש את המערכת ולא לתבוע מנשים וגברים לעזוב הכל. צריך לאפשר לעשות חלק מהפוסט דוקטורט בארץ. אין אפליה גלויה, אבל כששאלתי פרופסור נכבד איך רוב הדוקטורנטיות הן נשים ובסגל הן מיעוט, הוא ענה לי 'הן לא רציניות'. עדיין חלק מהגברים נטועים במקום הזה", אמרה כרמון.