$
בארץ

הרפורמה בתאגידי המים יוצאת לדרך: האוצר מבטיח כי מחירי המים יוזלו ב-5% עד סוף 2015

האוצר והשלטון המקומי הגיעו להסדר במסגרתו התעריף לתאגידי המים יקטן, אך הם לא יוכרחו להתאגד. האוצר מבטיח כי גם במתווה החדש מחירי המים יוזלו. למרות זאת ביום ראשון, צפויים הצרכנים לספוג עלייה נוספת במחירים, בעקבות עליית המע"מ

חן פונדק 14:0528.05.13

משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי הודיעו כי הגיעו להסכם על מחלוקת הרפורמה בתאגידי המים. לפי הודעת האוצר כתוצאה ממהסכם יופחת תעריף המים לצרכנים כבר ב- 2014. ומלוא ההפחתה בשיעור של כ- 5% תושלם עד סוף 2015.

 

המשמעות - התאגידים לא יוכרחו להתאחד בפועל, אלא רק להציג התייעלות. כמו כן המלצות ועדת ניסן מ-2011 להסדרת יחסי השלטון המקומי עם תאגידי המים יושלמו, ובכך תוגבר השפעת הרשויות המקומיות על התאגידים.

 

לפי התוכנית של רשות המים שהוצגה לפני חודש, 55 התאגידים הקיימים כיום יאוחדו ל-15 תאגידים אזוריים. התוכנית הזו הייתה אמורה להביא להפחתה של 5% במחיר המים בגלל חיסכון בעלויות תפעול ויתרון לגודל. התוכנית נכנסה לחוק ההסדרים כך שב-2014 כבר יוקמו התאגידים האזוריים.

 

השלטון המקומי הודיע כי הוא מתנגד לתוכנית שהופיע בחוק ההסדרים ואיים להתנתק מתאגידי המים בתחילת יוני. השלטון המקומי הביע אמונה כי שר האוצר יאיר לפיד יקשיב ויקבל את ההצעה הנגדית שלהם, למרות שחזר על אמירתו כי מספר תאגידי המים יצומצמו.

 

הקרב על המים. ביוני איים מרכז השלטון המקומי להתנתק מתאגידי המים הקרב על המים. ביוני איים מרכז השלטון המקומי להתנתק מתאגידי המים צילום: צביקה טישלר

 

על פי הודעת האוצר והשלטון המקומי היום, החל משנת 2014 יוכרו כל תאגידי המים הקיימים, כ-15 תאגידים אזוריים, לצורך חישוב עלויות התפעול, כך שסך התשלומים עבור פעילותם יהיה נמוך משמעותית מהמצב כיום.  העלות המוכרת לכל תאגיד תקטן  ב-37 אגורות בממוצע לכל קוב מים תקטן שהם מפיקים, כלומר מ-1.87 שקל ל-1.5 שקל. כתוצאה מכך הכנסות התאגידים ירדו והן יהיו חייבות להתייעל.

 

המתווה החדש יאפשר לתאגידי המים לבחור אחת מבין 3 חלופות: מיזוג מלא בין התאגידים קיימים, כך שכל הנכסים יאוחדו לתאגיד אחד, השארת התאגידים במתכונתם הנוכחית ותאגוד אזורי במתווה שיאפשר שיתוף פעולה בין התאגידים בנושאי תפעול והנהלה ללא רישום נכסים משותף.

 

עיקרי ההסכם לא כוללים מנגנון לצמצום התאגידים

 

המהלך די מפתיע לאחר שמשרד האוצר ורשות המים חזרו ואמרו בשנים האחרונות כי בשביל לצמצם עלויות בתאגידי המים חייבים לצמצם את מספר התאגידים המנופח. בעיקרי ההסכם שהוצגו אין מנגנון של צמצום התאגידים. בשלטון המקומי טענו לאורך השנים כי ישנן דרכים אחרות להוזיל את מחיר המים, אולם עד היום טענתו לא התקבלה.

 

באוצר הסבירו היום כי המספר 15 לא היה המטרה, אלא התייעלות מבנית של התאגידים כדי להוזיל את התעריף. תאגידים שלא יעמדו בהתייעלות, יכנסו לתאגדו אזורי לפי חוק ההסדרים המתוקן. מידי שנה תיבחן מידת עמידתם של התאגידים בפרמטרים שגובשו, באופן שיבטיח התנהלות יעילה, תוך אספקת שירותים נאותה לציבור ושמירה על חיסכון ביעילות התפעול.

 

הפרמטרים שייבחנו הם: עמידה בתכנית ההשקעות, יציבות פיננסית ושמירה על אמות מידה לשירות עבור הצרכנים. תאגידים שלא יעמדו בפרמטרים שנקבעו בהסכם, יצורפו לפי חוק לתאגיד אזורי על מנת למקסם את יתרונות הגודל ולהוזיל את העלויות לצרכן. השלטון המקומי הוסיף כי המימוש בפועל של מדיניות התאגוד האזורי יתבצע רק לאחר תום שתי שנות בדיקת התאגידים בפרמטרים של רמת שירות לאזרח ועמידה ביחסים פיננסיים. התהליך ילווה על ידי צוות הכולל את נציגי משרד האוצר, מרכז השלטון המקומי ורשות המים.

 

חשוב לציין שלמרות ההוזלה ב-5% במחירי המים ב-2015, לא ניתן לעמוד את מחיר המים שיהיה אז. 48% ממחירי המים אומנם תלוי בעבודת התאגידים ונכסיהם, אולם 22% תלוי בעבודת מקורות והשאר לפי היקף ההתפלה וסבסודים. כל האלמנטים הללו יכולים להשתנות בשנתיים הקרובות לכל כיוון. גם מחיר החשמל משחק תפקיד מרכזי במחיר המים דרך ההתפלה. מה שבטוח הוא שאלא אם כן יבלמו את עצירת המע"מ ב-1%, ביום ראשון מחירי המים יתקיירו.

 

רשות המים לא השתתפה במשא ומתן אתמול בין האוצר והשלטון המקומי טרם הגיבה, אולם שר האנרגיה והמים סילבן שלום מסר את התייחסותו להסכם. השר אמר כי "מדובר בהצעה קוסמטית בלבד, שתוביל להוזלה, אם בכלל של 2.5% לשנה. זאת לעומת הצעה לרפורמה מקיפה שהוגשה על לאוצר על ידי משרד האנרגיה והמים ורשות המים, שיכולה להוזיל את תעריפי המים ב-15% ולטפל באופן אמיתי ביוקר המחייה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x