$
בארץ

ששינסקי: "המיסוי על ייצוא הגז יקבע ביחס למחיר יעד המכירה הסופי"

בכנס שנערך היום בתל אביב אמר מי שעמד בראש ועדת המיסוי על מאגרי הגז כי חוסר ההבנה של התחום עלול להביא למסקנות שגויות שמוצגות בתקשורת והדגיש כי רווח לא סביר יקבל ביטוי במסקנות הועדה

ליאור גוטמן 12:2329.05.13

האם המדינה הזניחה את שאלת רף המיסוי שיוטל על יצוא גז מישראל? תלוי את מי שואלים. בכנס "הסביבה של מחר" שנערך היום (ד') בתל אביב הבהיר פרופ' איתן ששינסקי, שעמד בראש ועדת המיסוי על מאגרי הגז, שחוסר הבנה של התחום עלול להוביל למסקנות שגויות, פעולה שקיבלה היום ביטוי בחלק מהפרסומים בתקשורת.

 

"רציתי להגיב על הפרסומים הבוקר בעניין הייצוא. הוועדה קבעה את עמדתה בנושא ייצוא הגז. יש מושג שנקרא 'תשלומי העברה' או 'מחיר העברה', מציאות בה שמפעל מעביר סחורה ליעד אחר ואז יש בעיה של מכירה של צד ג' לפי המחיר הנמוך. במקרה הזה אני אומר שברור שמס רווחי היתר יחול על מחיר היצוא. כך למשל אם לוויתן מוכר לחברה אחרת את הגז במחיר איקס והחברה האחרת מוכרת את הגז לאירופה במחיר תיאורטי של 13 דולר ליחידת אנרגיה (פי שתיים וחצי מחוזה חברת החשמל - ל"ג), אז המחיר ממנו יגזר המיסוי הוא של זה היעד הסופי בניקוי ההוצאות אותן צריך לכסות כגון פיתוח מאגר. זאת הייתה הקונספציה של הועדה", אמר.

 

 

ששינסקי. "המחיר ממנו יגזר המיסוי הוא של זה היעד הסופי בניקוי ההוצאות אותן צריך לכסות כגון פיתוח מאגר" ששינסקי. "המחיר ממנו יגזר המיסוי הוא של זה היעד הסופי בניקוי ההוצאות אותן צריך לכסות כגון פיתוח מאגר" צילום: גיא אסיאג

 

בהתייחסו לועדת ששיסנקי שנייה, שתטפל באוצרות הטבע האחרים של המדינה (מינרלים, מים) אמר ששינסקי כי רף המיסוי חייב להיקבע ביחס למחיר המכירה הנוכחי, כזה שיקח בחשבון שינויים מקומיים ועולמיים בביקוש למוצר, כך שרווח לא סביר יקבל ביטוי במסקנות הועדה.

  

פרופ' ירון זליכה, שכיהן בעבר כחשב הכללי במשרד האוצר, טען שיש להגביל את רף הייצוא לרמה של 10% מהמאגרים בלבד, זאת לעומת רף של קרוב ל50% שנקבע במסגרת ועדת צמח שדנה בנושא. "אם נייצא גז בהיקף של מאה מיליארד דולר נפסיד ייצוא היי טק. יש להיזהר ממכירה מסיבית של גז שתגרום למחלה הולנדית (הצפה של המשק במטבע זר - ל"ג) ולהגדיל את התמלוגים שהמדינה גובה כמו לרמה שנהוגה בנורווגיה", אמר.

 

 

ירון זליכה. "יש להיזהר ממכירה מסיבית של גז שתגרום למחלה הולנדית" ירון זליכה. "יש להיזהר ממכירה מסיבית של גז שתגרום למחלה הולנדית" צילום: אלכס קולומויסקי

 

בדבריו תקף זליכה קשות את מעבר הפקידים מהרגולציה לחברות שמפוקחות על ידיהם והזכיר את ראש אגף התקציבים לשעבר אודי ניסן שכיהן בועדת ששינסקי שהטילה מס חדש על מאגרי גז, ועבר בשנה האחרונה לכהן כיו"ר דלק ישראל שבשליטת יצחק תשובה, הוא גם בעל השליטה של דלק אנרגיה שפועלת בתחום הפקת הגז. "יש לקבוע חובת צינון של עשר שנים לפקידים שמכהנים בוועדות".

 

אוהד מראני, מנכ"ל משרד האוצר בעבר וכיום בכיר בהכשרה אנרגיה שפועלת בתחום הפקת הגז והנפט, סתר את דבריו של זליכה ואמר שישראל אינה מעצמת אנרגיה. "חייבים שיהיה יצוא של גז רק כי אנחנו לא ערב הסעודית. כלכלה ממודרנית תצמח מהישענות על ענפי ייצוא. אף אחד לא נביא ולהשאיר את כל עתודות הגז באדמה לעוד 60 שנה באדמה יביא לספקולציות כי אף אחד לא יודע מה יהיה מחיר הגז בעוד 50 שנה ואולי הוא יהיה שווה פחות כי המחירים עלולים לרדת".

 

 

אוהד מראני. "חייבים שיהיה יצוא של גז רק כי אנחנו לא ערב הסעודית" אוהד מראני. "חייבים שיהיה יצוא של גז רק כי אנחנו לא ערב הסעודית" צילום: עמית שעל

 

מראני המשיך ואמר: "לצערי, הויכוח על שאלת הייצוא הפך לדתי פנאטי - צריך להחליט על מדיניות ארוכת טווח. נקודה אחרונה היא צריכה להיות תחרות שתעודד כניסה של שחקנים חדשים - אני מזכיר שיש היום מונופול בתחום אפסקת הגז וזו שאלה שאף אחד לא נותן עליה את הדעת."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x