$
דני רובינשטיין

גז ב-5 מיליארד דולר טבע בים של עזה

שדה הגז שהתגלה מול חופי הרצועה לפני 13 שנה נותר מיותם, בעיקר בגלל חוסר העניין של ישראל

דני רובינשטיין 08:0803.06.13

בימים האחרונים, בעת ביקורו של מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי, הועלה מחדש לדיון שדה הגז הטבעי שליד עזה. הדיון המחודש במאגר צץ בשל התוכניות של הממשל האמריקאי לקדם את הכלכלה הפלסטינית המקרטעת ולהקטין את התלות של רצועת עזה והגדה בחשמל מישראל.

 

מאגר עזה־מרין התגלה בקיץ 2000, כ־35 ק"מ בלבד מחופי העיר עזה. ראש הממשלה באותה עת, אהוד ברק, נתן ליו"ר הרשות יאסר ערפאת אישור לבצע את הקידוחים, והזיכיון להפקת הגז הוענק לבריטיש גז. החברה הבריטית החזיקה ב־60% מהבעלות וצירפה שתי חברות כשותפות: CCC שבשליטת משפחת חורי וקרן ההשקעות הפלסטינית. בסתיו 2000 אף ערך ערפאת טקס חגיגי לחנוכת השדה, אך כמעט 13 שנה חלפו מאז, ודבר לא קרה בשדה הגז העזתי.

 

חוף הים של עזה חוף הים של עזה צילום: רויטרס

 

שרון העדיף את הגז המצרי

 

בשדה עזה־מרין יש יותר מ־30 מיליארד מ"ק של גז, על פי הבדיקות שנעשו בעבר. זוהי כמות דומה לזו שהתגלתה במאגרי הגז שליד אשקלון, ים תטיס ומרי, שמהם ישראל הפיקה גז בשנים האחרונות. מדובר בכ־%10 מכמות הגז הטבעי שהתגלה במאגר הצפוני תמר, סכום ששווה לפחות 5 מיליארד דולר. הסכום הזה היה מזרים לכלכלה הפלסטינית מאות מיליוני דולרים במסים, ולא פחות חשוב מכך: מצמצם את התלות של הפלסטינים בישראל בתחומי האנרגיה.

הפגיעה המשמעותית ביותר בסיכויים של מאגר עזה־מרין היתה החלטת ראש הממשלה אריאל שרון ב־2005 לקנות גז ממצרים ולא מהפלסטינים. לאחר הדחתו של חוסני מובארק מהנשיאות והחבלות החוזרות ונשנות בצינור בצפון סיני, ביטלה בשנה שעברה ממשלת מצרים את הסכם מכירת הגז עם ישראל.

 

שוק הגז הפלסטיני הוא חסר משמעות

 

מבחינה כלכלית, ישראל היא הלקוח הרציני היחיד לגז הפלסטיני. קרבתו היחסית של השדה לחוף יכולה לאפשר די בקלות הולכה של גז לתחנות הכוח, מתקני ההתפלה ומפעלי התעשייה הגדולים בדרום. לבריטיש גז ולשותפותיה אין לקוחות אחרים, משום שעזה והגדה הן שוק קטנטן וחסר משמעות, ולהעביר גז לירדן זה יקר מדי. בשנים האחרונות, לאחר עליית חמאס לשלטון בעזה, נואשה בריטיש גז מהאפשרות לפתח את עזה־מרין והציעה אותו למכירה. לא נמצאו קונים.

 

כדי שהפקת הגז מעזה תהיה כדאית, צריכים לקום ברצועה ובגדה מתקן התפלה גדול ומפעלי תעשייה רציניים. באופן עקרוני, גם לישראל כדאי להשתלב בתוכנית הזאת, ובכך להקטין את התלות במונופול הנוכחי של שדה תמר. לפי שעה, הרעיון הזה נראה כמו פנטזיה רחוקה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x