$
בארץ

יועצי המס נגד לפיד: "תזכיר החוק למיסוי זוגות בעסק משותף הוא לעג לרש"

תזכיר החוק שהגיש שר האוצר המגדיל את תקרת המס לזוגות העובדים, משפר את המצב הקיים, אך יועצי המס ורואי החשבון לא רואים בו בשורה חדשה: "החוק מפלה נשים וזוגות נשואים"

הדר קנה ותומר אביטל 17:2905.06.13

תזכיר הצעת החוק שהגיש שר האוצר יאיר לפיד שמטרתו שינוי חישוב המס לזוגות נשואים העובדים ביחד בעסק משותף לא נתקל בתגובות חיוביות בקרב יועצ המס ורואי החשבון. "זוהי הצעה שהיא לעג לרש, מפלה נשים ומגבילה את שכרן ובאופן כללי מפלה זוגות נשואים", כך אמר לכלכליסט ירון גינדי. 

 

כיום עבור בני זוג אשר בבעלותם עסק משותף ועובדים בו יחד, מחושב המס בחישוב מאוחד ,למעט סכום של 49,680 שקל לגביו ניתן לערוך חישוב נפרד. מצב זה משית על בני הזוג תשלומי מס גבוהים באופן משמעותי לעומת מצב בו הייתה מחושבת משכורתו של כל אחד מהם בנפרד. ביום ג' בערב הגיש שר האוצר יאיר לפיד תזכיר המתקן באופן חלקי את המצב הקיים לפיו ומציע כי בין השנים 2014 ועד 2017, יגדל סכום התקרה לחישוב המס הנפרד באופן הדרגתי  ל-108,000 שקל (9,000 שקל בחודש).

 

התזכיר אמנם משפר את המצב הקיים, אך רבים טוענים כי מדובר בסך הכל במניפולציה פוליטית. רו"ח אהוד רצאבי נשיא להב (לשכת הארגונים העצמאים) מסביר כי: "אין כל בשורה חדשה בתזכיר וכל מטרתה היא להכשיל את הצעת החוק הפרטית של ח"כ משה גפני ועוד 75 ח"כים, כולל חברי מפלגת יש עתיד, בהם שר האוצר".

 

רצאבי מכוון בדבריו למבוכה אליה נקלע לפיד בתחילת מאי כשהחליט לעכב את ההצעה שעליה חתם בהיותו ח"כ טרי. כשנכנס לכנסת חתם לפיד יחד עם ח"כים נוספים על הצעת חוק (שיזם ח"כ משה גפני) לפיה בני זוג יוכלו לשלם מס בנפרד עד סכום של 170 אלף שקל בשנה, והחישוב ייעשה רטרואקטיבית מ־2003. בתחילת מאי כשהגיעה העת להצביע החליט לפיד לעכב את הצעה עליה חתם ובמקומה הציע הצעה אלטרנטיבית זו.

 

ח"כ משה גפני הגיב גם הוא לדברים ואמר כי הוא מנסה לקדם הצעת חוק פרטית הקובעת מיסוי נפרד על זוגות העובדים ביחד ללא מבחן הכנסה, אמר היום כי "הצעת החוק של האוצר לא פותרת את הבעיה. אעלה את החוק שלי בשבוע הבא לקריאה טרומית ואני מקווה למזג ביניהם".

 

רצאבי על הצעת החוק של לפיד: "אין כל בשורה חדשה בה וכל מטרתה היא להכשיל את הצעת החוק הפרטית של ח"כ משה גפני ועוד 75 ח"כים, כולל חברי מפלגת יש עתיד, בהם שר האוצר". רצאבי על הצעת החוק של לפיד: "אין כל בשורה חדשה בה וכל מטרתה היא להכשיל את הצעת החוק הפרטית של ח"כ משה גפני ועוד 75 ח"כים, כולל חברי מפלגת יש עתיד, בהם שר האוצר". צילום: עמית שאבי

 

בהצעה הנוכחית של לפיד הסכום המותר לחישוב מאוחר נמוך יותר ולא ניתן לעשות חישוב רטרואקטיבי ולכן מעוררת גלים רבים בשוק הפרטי. אזרחים רבים כבר פנו במכתבים לגפני ולחברי כנסת נוספים בטענה כי 'התקרות מגוחכות' וכי התיקון 'מנציח אפליה נגד נשים ומעמיד מס נישואים'.

 

החוק מעודד פערי שכר בין גברים לנשים

גינדי מסביר כיצד ההצעה מפלה: "זוג שאינו נשוי ועובד באותו עסק יכול לתת איזו משכורת שירצה לגבר ולאישה, אבל לזוג נשוי שעובד יחד יש הגבלה במשכורת שבן או בת הזוג, וברוב המקרים מדובר דווקא באישה, יכולה להרוויח. רק ב-2017 המדינה מתירה לה להרוויח 9000 שקל אם היא עובדת בעסק של בן זוגה. גם ככה יש פערים משמעותיים בשכר בן גברים ונשים וזה לא בדיוק מעודד נשים לצאת לעבודה".

 

גינדי אף עונה לטיעוני משרד האוצר הסוברים כי התקרה נקבעה מאחר וזוגות רבים מנצלים את הפטור ונותנים משכורת גבוהות במיוחד לבני או בנות הזוג שבפעמים רבות אינן עובדות בעסק: "אם יש זוגות שמנצלות את החוק ונותנות משכורות פיקטיביות שיענישו אותם בחומרה. אבל למה להפלות לרעה זוגות עובדים המשקיעים בעסק המשפחתי שלהם אם יוכלו להרוויח במקומות אחרים משכורות גבוהות?".

 

מלשכת שר האוצר נמסר בתגובה: "שינוי המציאות צריך להיעשות בצורה הדרגתית ואחראית, לאור המציאות הכלכלית והבור המבני בתקציב בגובה 35 מיליארד שקלים. להצעת החוק הפרטית משמעות תקציבית מיידית מרחיקת לכת ושאיפה להחילה רטרואקטיבית בניגוד למקובל. הצעת החוק הממשלתית קובעת צעדים מדורגים ושקולים לשיפור מצבם של הזוגות הנשואים העובדים יחד בעסק משותף, תוך ראיה מפוקחת של המצב הכלכלי. ההצעה מגדילה בהדרגה את תקרת ההכנסה של בן הזוג שאינו רשום שתמוסה בנפרד, עד ליותר מהכפלתה בשנת 2017 ומגדילה מיידית את שיעור השותפות המוכר מ10% ל25%. כמו כן, על פי ההצעה בעוד שלוש שנים תוקם ועדה שתבחן את ההסדר ואת המשך נחיצותו של חישוב המס המאוחד בכלל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x