דרמה בהסתדרות: בית הדין לעבודה קבע כי עובד בחוזה אישי יוכל להתמודד לועד
ההסתדרות מנעה מעובד המועסק בחוזה אישי להתמודד לועד עובדים ובית הדין לעבודה חייב אותה לחזור בה. התיק המתנהל בבית הדין הארצי עשוי לאפשר גם לחברי ארגונים אחרים להתמודד לועד
ההסתדרות תחוייב לאפשר גם לעובדים בחוזה אישי להתמודד בבחירות לועדי העובדים, כך קבעה השבוע השופטת אריאלה גילצר כץ מבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. מדובר במכה לא פשוטה להסתדרות, שעד כה שמרה באדיקות על כך שרק חבריה המועסקים בהסכם קיבוצי הם שיוכלו להיות חברי ועד העובדים, שעל פי תקנון ההסתדרות הוא למעשה שלוחה של ההסתדרות בתוך מקום העבודה וכפוף להוראותיה.
פסיקה זו עשויה להיות רק ההתחלה לשינוי דרמטי עוד יותר, שכן בדיון שהתנהל לאחרונה בתביעה של ההסתדרות הלאומית בבית הדין הארצי לעבודה הסכימה ההסתדרות לאפשר גם לחברי הלאומית לכהן בועדי עובדים במקומות בהם ההסתדרות הכללית היא הארגון היציג.
- עובד בחוזה אישי: ההסתדרות אוסרת עלי להתמודד לוועד העובדים
- עובדי מדינה בחוזה אישי הפגינו: דורשים העלאה בשכרם
- עובדי מדינה בחוזה אישי עשויים לשלם את מחיר הקיצוץ בתקציב
על פי תקנון הההסתדרות, עובד בחוזה אישי לא יכול להיות חבר ועד מתוך עיקרון לפיו יש לעודד העסקה בהסכם קיבוצי ולא חוזה אישי. בנוסף, אותם עובדים משלמים לרוב גם מסי ועד מקומיים. כך, עובדים בחוזה אישי יכולים לקבל שירותים מארגון העובדים ולרוב אכן מקבלים זאת, כגון שירותי רווחה, הגנה מפני פגיעה שרירותית בתנאי עבודתו, אך לא זוכים להגנה מלאה ולתנאים אותם מקבלים עמיתיהם המועסקים בהסכם הקיבוצי.
הפסיקה הנוכחית עשויה להתברר כבעלת השלכות על יחסי העבודה ככלל, מכיוון וברגע שעובדים בחוזה אישי יוכלו לכהן בועדי עובדים הדבר עשוי להעביר משקל מדאגה לצרכי ותנאי העובדים בהסכם הקיבוצי לאלו של העובדים בחוזה אישי, על חשבון הראשונים.
במקביל, ההסתדרות מנהלת מגעים עם משרד האוצר בניסיון לחסל את החוזים האישיים במגזר הציבורי, המהווים כ-8% עד 10% מהמועסקים בו, במטרה לשמר את כוחו של ההסכם הקיבוצי. לאחרונה הודיע ארגון אחדות, המנסה לאגד את העובדים בחוזה אישי בשירות המדינה כי הוא מתנגד ליוזמה זו של ההסתדרות.