מנכ"ל משרד החוץ נגד הקפאת התוכנית הלאומית להפחתת גזי חממה
רפי ברק שיגר לנתניהו ולפיד מכתב, ובו התריע "כי החלטה זו עלולה לגרום לפגיעה בתדמיתה של ישראל בכל הקשור לעמידה במחויבויותיה הבינלאומיות"
המשרד להגנת הסביבה קיבל תמיכה מפתיע במאבק נגד קיצוץ התוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה בשלוש שנים במסגרת חוק ההסדרים.
- ועדת הפנים לאוצר: בטלו דחיית התוכנית להפחתת גזי החממה
- הממשלה תעניק 97 מיליון שקל לפרויקטים להפחתת גזי חממה והתייעלות אנרגטית
מנכ"ל משרד החוץ רפי ברק שיגר לפני שבוע מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד ובו קרא לשקול מחדש את ההצעה להקפאת התוכנית.
"אני מבקש להתריע כי החלטה זו עלולה לגרום לפגיעה בתדמיתה של ישראל בכל הקשור לעמידה במחויבויותיה הבינלאומיות. זאת כמובן, מעבר לטעמים הסביבתיים והכלכליים המובנים מאליהם", כתב ברק.
ב-2010 אישרה הממשלה את התוכנית הלאומית להפחתת פליטת גזי חממה וייעדה לצורך מימוש התוכנית 2.2 מיליארד שקל. עד כה כבר הוקצו במסגרת התוכנית, לפרויקטים שונים, סכום של 539 מיליון שקל ומשרד להגנת הסביבה ניצל כבר 106 מיליון שקל ל-208 פרויקטים שונים. אלו כוללים שדרוג מערכות מיזוג של בתי חולים ומלונות, התקנת תאורה חסכונית ברשויות המקומיות חלשות, החלפת דודים והחלפת מכשירי חשמל "זוללי אנרגיה" על ידי משרד האנרגיה דוגמת מקררים ומזגנים ישנים במכשירים יעילים אנרגטית.
ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת קראה לפני שבוע גם כן לבטל את המהלך להפסקת התוכנית, והשר להגנת הסביבה עמיר פרץ אמר כי במהלך הזה אין שום היגיון חברתי או כלכלי.
ברק מזכיר במכתבו כי "ישראל נטלה על עצמה במספר הזדמנויות מחויבויות בינלאומית להפחתת פליטת גזי חממה עד לשנת 2020. מחויבויות אלו באו לידי ביטוי, בין היתר בהצהרתו של הנשיא פרס בוועידת קופנהגן 2009 במסגרת אמנת שינוי אקלים ופרוטוקול קיוטו וכן בהפקדתו במזכירות האו"ם של מסמך המפרט את יעדי ההפחתה של ישראל.
ההצעה להקפיא את התוכנית אינה עולה בקנה אחד גם אם התחייבותה של ישראל במסגרת ה-OECD. כידוע, סוגיית שינוי האקלים ומאמצי ההפחתה נמצאת גבוה על סדר היום הבינלאומי, וקיימת ציפייה מיוחדת מהמדינות המפותחות, שישראל נמנית עליהן, לתרום לטובת קידום הנושא".