האוצר שוקל להטיל ריבית על הרווחים הבלתי מחולקים של חברות הארנק
רשות המסים חוזרת לטפל בחברות ששכירים בעלי הכנסות גבוהות מקימים כדי לשלם פחות מסים. הנטייה היא להטיל עליהן ריבית של 4%–8%
רשות המסים תבקש חוות דעת מחמש חברות ראיית החשבון הגדולות בישראל על דרכי המיסוי האפשריות על חברות הארנק. כך הוחלט בדיון שהתקיים השבוע בלשכתו של מנהל רשות המסים משה אשר, כך נודע ל"כלכליסט". בדיון השתתפו יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל ונציגי חמש החברות הגדולות.
חברות ארנק הן חברות פיקטוביות לכאורה שהוקמו על ידי שכירים המרוויחים סכומים גבוהים במטרה להתחמק מתשלום מס שולי וביטוח לאומי, המסתכמים ב־50% מעלות שכרם. באמצעות הקמת החברות עוברות החברות לשלם שיעורי מס חברות בשיעור של 25%. החברות נוהגות גם להימנע מחלוקת דיבידנד שעליו היו צריכים לשלם מס נוסף בשיעור של 30% וכך הן משאירות את הרווחים בתוך החברות, או שהן משקיעות אותן ברכישת נכסים ודברים דומים. לפי הערכות במשק, יש בישראל אלפי חברות כאלה, אך ברשות המסים מתקשים להעריך לגבי היקף המסים שהן נמנעות מלשלם למדינה.
רשות המסים מחפשת כבר זמן רב דרכים לתמרץ את חלוקת הרווחים ולכן היא בוחנת שתי אלטרנטיבות: הראשונה היא להכריח את החברות לחלק מחצית מרווחיהן בכל שנת מס. בחצי השני יוכלו החברות לעשות כרצונם: להשקיע או לשמור בחשבון.
האפשרות השנייה היא לחייב את החברות שלא חילקו דיבידנדים משמעותיים, בתשלום ריבית של 4%–8% עבור סכום המס הנובע מהרווחים הבלתי מחולקים שלהן. הנטייה ברשות היא לבחור במודל השני. לשם כך הזמינו אשר וקנדל השבוע את נציגי פירמות ראוי החשבון הגדולות בישראל. השניים ביקשו מנציגי החברות להתייחס להחלטות ולהמלצות שגיבשה הוועדה הממשלתית לבחינת המיסוי על חברות הארנק הישראליות.
חמש חברות רואי החשבון הגדולות הן קוסט פורר־ארנסט אנד יאנג, סומך חייקין־kpmg, בריטמן אלמגור־דלויט, זיו האפט־BDO, וקסלמן־PWC. חברות אלה אחראיות גם כמעט לכל הדו"חות הכספיים של הבנקים והתאגידים הגדולים במשק.
הטיפול במיסוי חברות הארנק מתקיים במסגרת ועדה שהקים שר האוצר הקודם יובל שטייניץ בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג מ־2011. תחילה ישב בראש בוועדה מנהל רשות המסים דורון ארבלי ולאחר שסיים את תפקידו בתחילת השנה נכנס לנעליו מחליפו משה אשר. חברים נוספים בוועדה הם קנדל, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, פרידה ישראלי ממינהל הכנסות המדינה, הממונה על התקציבים באוצר ובכירים ברשות המסים. מסקנות הוועדה התעכבו בשל הקדמת הבחירות, וכעת היא שבה לעסוק בנושא לקראת מסלול של חקיקה בכנסת.