$
בארץ

לפיד: "העוצמה של הצעירים החרדים תשנה את החברה הישראלית"

לדברי שר האוצר בוועידת הנשיא, "כניסת החרדים לשוק העבודה היא זריקת מרץ שאפשר להשוות אותה רק למה שקרה ב-1991, כשלמעלה ממיליון עולים משכילים וחרוצים הגיעו הנה מבריה"מ לשעבר והרימו את הכלכלה הישראלית". לפיד גם מנה עוד מהלכים גדולים בפתח: הפחתת הריכוזיות במשק והמשך הבאתם לישראל של חברות בינלאומיות גדולות ובמקביל המשך התמיכה בסטרט-אפים ישראליים

כלכליסט 14:3819.06.13

"כשאנחנו שואלים את עצמנו מהו הדבר האחד שמבדיל בין חברות אנושיות מצליחות לחברות שאינן מצליחות. התשובה היא: היכולת להשתנות", כך פתח בצהריים (ד') שר האוצר יאיר לפיד את נאומו בוועידת הנשיא בירושלים. 

 

"חברות מצליחות יודעות להשתנות, ולהסתגל לשינויים סביבן. הן יודעות לעשות את המעבר. השבטים שלא עברו מעידן האבן לעידן הברזל – נעלמו מן הזכרון; החברות שלא עשו את המעבר מכלכלה חקלאית לחברה התעשייתית – קרסו; מדינות שלא עשו את המעבר מהחברה התעשייתית לחברה הגלובלית של ההיי-טק והרשתות החברתיות – נותרו מאחור.

 

"לישראל יש את היכולת הזאת. להשתנות בדרך לא אלימה. יש לנו את היכולת להמציא את עצמנו בכל פעם מחדש. עשינו את זה ב-1948, כשקומץ פליטי שואה הפכו לאומה של לוחמים שהקימו מדינה; עשינו את זה בשנות החמישים ושוב פעם בשנות התשעים כשמיליוני עולים הציפו את ישראל ושינו את הדמוגרפיה שלה כמעט בבת אחת; עשינו את זה במעבר מאומת התלמוד לאומת הקיבוץ, מאומת הקיבוץ לאומת ההשכלה, ומאומת ההשכלה לאומת הסטרט-אפ.

 

"את החלק הזה – האחרון – עשינו טוב במיוחד. יש משהו ב-DNA הישראלי, או – למעשה – בביוגרפיה של העם היהודי, שמתאים במיוחד לעידן הידע. הזכרון היהודי הקולקטיבי, שנוצר ושוכלל במאות רבות של שנים של לימודי תלמוד ותורה, מסתכל על אוטוסטרדת המידע, והכל נראה לו מוכר: הלינקים בין נושא לנושא, התפיסה האינטואיטיבית של ה-DATA, היכולת לחפור עוד ועוד באותו מקום ולמצוא בתוכו שוב ושוב דברים חדשים. הידע הוא נזיל ומשתנה ונמחק ונכתב מחדש ללא הרף. ידידי פרופ' מנואל טרכטנברג מכנה את זה וו-ז'-דו - ההיפך מדז'ה-וו - כלומר היכולת להסתכל על משהו ולראות בו את הדברים שאיש לפניך לא ראה קודם.

 

"וכשזה קיים ביסודות שלך, כשאתה יודע להשתנות, הקשיים שאתה חווה הם רק תקלות קלות. בעולם שהופך להיות יותר ויותר תחרותי, יותר ויותר שטוח וגלובלי, אנחנו יודעים על עצמנו את מה שאחרים אינם יודעים: שלא משנה מה יקרה, לא משנה מה יהיו הנסיבות, אנחנו נדע למצות מהן את המיטב. בכל פעם שתעמוד בפנינו בעיה, אנחנו נדע – כמעט באופן אינסטינקטיבי – איך להפוך אותה להזדמנות. ובשנתיים-שלוש הקרובות אנחנו הולכים להשתנות. שוב פעם", אמר לפיד.

 

שר האוצר יאיר לפיד (ארכיון) שר האוצר יאיר לפיד (ארכיון) צילום: אוהד צויגנברג, ynet

 

"מחזירים את הגמישות למשק שהתאבן"

 

"המהלך הגדול שאנחנו עושים כדי לגרום לציבור החרדי להיכנס לשוק העבודה נתפס היום כפתרון של בעיה, או כמהלך חברתי, אבל הוא קודם כל הזדמנות כלכלית גדולה", המשיך לפיד בדבריו. "הצעירים החרדים הקדישו את חייהם לידע ולמידע, הם יודעים לחשוב והם יודעים לחקור, ואם אנחנו רוצים ליצור פה כלכלה המבוססת על חדשנות ויצירתיות, הכניסה שלהם לשוק העבודה היא זריקת מרץ שאפשר להשוות אותה רק למה שקרה ב-1991, כשלמעלה ממיליון עולים משכילים וחרוצים הגיעו הנה מבריה"מ לשעבר והרימו את הכלכלה הישראלית. העוצמה והגמישות האינטלקטואלית של הצעירים החרדים, כשהיא משולבת בחדשנות וביכולת של המשק הישראלי, הולכים לשנות – שוב – את החברה הישראלית.

 

"המהלך הגדול הנוסף שאנחנו הפעלנו כדי להפחית את הריכוזיות במשק הישראלי, גם הוא נתפס כפתרון של בעיה, אבל הוא לוקח משק שהסתאב, שהתאבן, ומחזירים לו את הגמישות שלו. ובאותה דרך, הצעדים שאנחנו עושים כדי לשפר את התחרותיות במשק – רפורמות בתחומים של התעופה האזרחית, הרכב, המזון, התקינה – הם דרמטיים, אבל הסיבה היחידה לכך שהם דרמטיים, היא שכל אזרח ישראלי, בין אם הוא תומך במהלכים האלה או לא, יודע שהם יקרו. הם יקרו, כי זו הדרך בה אנחנו עושים דברים, מפני שיכולת ההשתנות שלנו היא הקבוע היחיד בחברה הישראלית.

 

"ולפיכך יקרה גם המהלך הגדול הנוסף שאנחנו עושים כדי להמשיך להביא לארץ חברות בינלאומיות גדולות כמו אינטל וסיסקו, ובמקביל להמשיך לתמוך בסטרט-אפים ישראליים דרך המדען הראשי ודרך משרד הכלכלה, כדי ליצור פה את "ווייז" החדשה ואת צ'ק-פוינט החדשה, מצטרף למהלכים שאנחנו עושים מול מדינות כמו סין, הודו וברזיל. אנחנו לא לבד בעולם, והיכולת שלנו להשתנות היא חיונית במיוחד מול עולם דינמי, שגם הוא משתנה כל הזמן.

 

"ובחודשים האחרונים, בפעם הראשונה אחרי מיתון ארוך, העולם משתנה לטובה. ארה"ב, אחותנו הגדולה, נחלצת מהמשבר, הצמיחה משתפרת, והשווקים שלה מתאוששים. ה'בום' במזרח אינו נראה כאילו הוא הולך להיעצר, ואפילו אירופה מתחילה להתאושש. אחת הנהנות הראשונות מכך – אם לא ה-ראשונה – היא ישראל. העובדה ששמרנו, תוך כדי המשבר העולמי, על משק בצמיחה גבוהה, המבוסס על חדשנות, עם אבטלה בשיעור שהוא מהנמוכים בעולם המערבי, מעמידה אותנו בעמדת זינוק שכמעט אין שני לה עכשיו כשהמגמה הגלובלית משתנה.

 

"שלשום ישבתי עם שר הטכנולוגיה ההודי והסכמנו על הקמת קרן מו"פ משותפת אתמול נפגשתי עם ג'ון צ'יימברס יו"ר סיסקו – החברה המובילה בעולם בתחום טכנולוגיית המידע – ודיברנו על כך שהוא רוצה להרחיב את אופרציית המו"פ המצליחה שיש להם פה, ועל כך שהוא רכש לא מזמן חברה ישראלית בחמישה מיליארד דולר ועכשיו מחפש כאן שותפויות נוספות. אחר כך נפגשתי משלחת של 30 מאנשי העסקים הגדולים ביותר של סין שמחפשים הזדמנויות השקעה כאן. למה הם פה? מפני שהם יודעים שאם העולם משתנה, הוא משתנה על בסיס של יזמות, חדשנות, ויצירתיתות. ולפיכך כדאי להם להיות במקום היחיד שהוכיח – פעם אחרי פעם – שהוא יודע מתי להשתנות, איך להשתנות, ומה לשנות. אל תחמיצו את ההזדמנות הזו. בואו לשנות אתנו", סיכם לפיד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x