$
בארץ

ברוורמן לנתניהו על יצוא הגז: "החזר את הדיון על יצוא הגז למליאת הכנסת"

יו"ר ועדת הכלכלה עתר לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לאשר יצוא גז ואמר לרה"מ: "לרוב השרים אין מושג מה יש בדו"ח". לפיד על המוחים: "מדוע הם מעדיפים שנקבור מיליארדי קוב גז מתחת למים לעוד 30 שנה?"

ליאור גוטמן וחן פונדק 14:1024.06.13

"דרשנו שהבג"ץ יגיע לכנסת כי לא יכול להיות שהחלטה במונחי סדר היסטורי לא תגיע לבית המחוקקים. ראש הממשלה התעלמו מחוות הדעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, שאומרת שהכרעה בכנסת מחויבת מעקרונות המשטר הדמוקרטי. אני לא רואה החלטה כלכלית גדולה ביותר בתולדות ארצות הברית שלא תעבור בסנאט", כך אמר יו"ר ועדת הכלכלה, אבישי ברוורמן, בדיון על החלטת הממשלה ליצוא הגז, שלוש שעות לאחר הגשת הבג"ץ נגד אי העברת ההחלטה בכנסת.

 

ברוורמן. "אדוני ראש הממשלה חזור בך. אני מבטיח שלא אעבוד בשביל שום טייקון או קבלן קולות" ברוורמן. "אדוני ראש הממשלה חזור בך. אני מבטיח שלא אעבוד בשביל שום טייקון או קבלן קולות" צילום: חיים צח

 

את העתירה הגישו ארבעה חברי כנסת, בינהם ברוורמן וארבעה אירגוני חברה הבוקר (ב') לבג"ץ בבקשה להוציא צו ביניים למדינה שיחייב אותה להסביר מדוע ההחלטה על יצוא הגז תקבע רק בהחלטת ממשלה.

 

ארבעת הארגונים שעתרו הם "המרכז לאקדמי משפט ועסקים", עמותת "ישראל יקרה לנו", הפורום הישראלי לאנרגיה והעמותה לכלכלה בת-קיימא. אליהם הצטרפו לעתירה ח"כ שלי יחימוביץ', משה גפני, ראובן ריבלין וברוומן, כאמור.

 

בעתירתם הם מבקשים שבג"ץ יוציא "צו ביניים המורה על השהיית תוקפה של החלטת ממשלת ישראל מיום 23 ביוני בדבר אימוץ המלצות הוועדה לבחינת מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי בישראל".

 

העותרים מנמקים את העתירה בכך שמדובר בנושא עקרוני ומוסרי שנוגע לכלל אזרחי ישראל ולכן ראוי שיעבור דרך מליאת הכנסת. מדובר ב"עומדת בסתירה לכלל בדבר "הסדרים ראשוניים" בהיותה מעגנת שורה של הכרעות בתחום קביעת המדיניות, מקנה שורה של סמכויות ומטילה שורה של חובות חדשות אשר אינן מעוגנות בהוראת חוק ישירה ומפורשת", מסבירים שם, ואף רותמים את חוות דעת המיעוט של המנכ"לית היוצאת של המשרד להגנת הסביבה אלונה שפר קארו.

 

שלי יחימוביץ' שלי יחימוביץ' צילום: עמית שעל

  

עמדתה של קארו צורפה למסקנות ועדת צמח לעניין יצוא הגז כחוות דעת מיעוט שם היא טענה ש"טיוטת הדו"ח הסופי של הוועדה ערוכה באופן מגמתי וכל תכליתה להצדיק החלטה בלתי אחראית ובלתי מבוססת על יצוא נרחב של גז טבעי מישראל".

 

בצד המשפטי מצוטטת עמדתו של חבר ועדת צמח המשנה ליועמ"ש אבי ליכט שטען בחמישי האחרון ש"מבחינה משפטית, רצוי היה כי הנושא יובא להכרעת הכנסת בין באופן פרטני ובין באמצעות חקיקה המעניקה לממשלה הסמכה מפורשת לקבוע מדיניות מקיפה, כוללת וארוכת טווח במשק הגז הטבעי".

 

ליכט צרף את את חוות דעתו להצעת המחליטים שאושרה אתמול (א') בישיבת הממשלה אז נקבע שניתן לייצא 40% מעתודות הגז של ישראל. יצוין שליכט חתום על מסקנות ועדת צמח שם הומלץ להגדיל את היקף יצוא הגז עד לרף שקרוב ל50% מהמאגרים.

 

מי שנדרש להשיב על העתירה הם ראש הממשלה נתניהו ושר האנרגיה והמים סילבן שלום. העותרים צרפו חלק מיזמי הגז לעתירה לרבות נובל אנרג'י האמריקאית, דלק אנרגיה, ישראמקו, דור גז ורציו. ברוורמן התייחס לחוות הדעת של אבי ליכט שפורסמה בחמישי: "הפתח היחיד שהיועץ המשפטי השאיר לממשלה היא דחיפות הדבר. היועץ המשפטי אבי ליכט התפתל. מה הדחיפות? שזה ייקח עוד חודש? ייברחו מפה?הודעתי בעבר ואני מודיע שוב שוועדת הכלכלה תקיים דיונים באוגוסט כדי לסיים את הנושא. ראש הממשלה האשים את הכנסת והציבור בפופוליזם ואני שואל, איך בדיוק הממשלה מנמקת את הקפיצה שהיא ביצעה ממסקנות וועדת הצמח מ-450 BCM ל-540 BCM. האם התקיימו דיונים מעמיקים שהציבור לא מודע להם? האם נשמע עמדתו של כלכלן מיכאל שראל ממשרד האוצר שמדבר על כך שלא צריך להיות יצוא?"

 

ברוורמן הוסיף: "אני מבין שבחברת דלק קראו את הדוח ואני שואל את עצמי האם שרי הממשלה קראו את הדוח הזה. ישבתי בממשלה, לרוב השרים אין מושג מה היה שם. גלעד ארדן אמר שאפשר לדחות את ההחלטה בשנתיים. אז גם הוא פופוליסטי? אדוני ראש הממשלה חזור בך. אני מבטיח שלא אעבוד בשביל שום טייקון או קבלן קולות. הדיון יהיה מהיר ויחשוף הכל. יעבדו פה יום ולילה - תחזיר את זה לכנסת".

 

לפיד: "הדיון הוא מה נעשה עם 200 מיליארד שקל שעומדים להיכנס לקופת המדינה"

שר האוצר יאיר לפיד התייחס לפני שעה קלה להחלטה לאפשר יצוא גז מישראל, ובמסר שהועבר לבוחרי "יש עתיד" טוען לפיד שההחלטה שהתקבלה אתמול (א') בישיבת הממשלה היא לא על יצוא הגז. "השרים הצביעו בעד הצעת ההחלטה שהבאנו בפניהם, אבל כמו שאמרתי בממשלה, בעצם היינו צריכים לקיים דיון אחר: איך צריך המשק להיערך לסכום של למעלה מ-200 מיליארד שקל שעומד להיכנס לקופת המדינה, ואיך נעביר את כל המשק הישראלי במהירות האפשרית לשימוש בגז טבעי יעיל, זול ובלתי מזהם".

 

לפיד מזכיר את המחאה בנושא ואמר ש"ידעתי, כמובן, שיש אנשים המפגינים בחוץ בטענה שאסור לייצא גז (אני לא רוצה לפגום בהתלהבות הדמוקרטית שלהם, אבל הם צריכים לדעת שעוד לא נולד המגפון שישמעו אותו בתוך ישיבת הממשלה), אבל זוהי טענה שאין מאחוריה בסיס עובדתי. אחרי שהשארנו לעצמנו מספיק גז לכל צרכי השוק המקומי אפילו לפי ההערכות הכי נדיבות, מדוע הם מעדיפים שנקבור מיליארדי קוב גז מתחת למים לעוד 30 שנה, במקום למכור אותם ולהשתמש בכסף הזה כבר היום לחינוך, לבריאות, ובעיקר כדי להוריד את יוקר המחיה לכל אזרח ישראלי? למוחים פתרונים, אבל אני בכל מקרה שמח וגאה בהחלטה, וגם בדרך שבה הובלנו אותה", סיכם שר האוצר.

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: עטא עוויסאת

  

 ח"כ דב חנין הוסיף כי "מתקבלת החלטה ממשלתית בשטחיות. דיברתי עם שרים וחלקם לא הבינו את ההסתייגויות להחלטה ולא היו בפניהם כל הנתונים".

 

ח"כ איילת שקד אמרה כי ההחלטה שהתקבלה היא שקולה: "קשה לי להאריך בכמה אחוזים של יצוא מדובר. מהמספרים שראיתי אני חושבת שזה נכון לייצא. וועדת צמח לקחה החלטה מחמירה". ח"כ תמר זנזברג לעומת זאת העירה כי "אף אחד לא יודע מה הכמות המוכחת של הגז".

 

אגב, מלבד שקד, נכח נציג קואליציה אחד נוסף - משה פייגלין, שטען גם כן כי מדובר בהחלטה נכונה ומאוזנת כלכלית.

 

"כנסת ישראל איננה כנסת כבר. היא מקום התכנסות. הדיון הוא למה היא הפכה למקום חסר חשיבות", אמר ברוורמן.

 

מרב מיכאלי הוסיפה כי "מהתנהלות של נתניהו ברור שהוא מפחד. אותי מטריד ממי וממה הוא מפחד שמביא אותו להתנהל בצורה החפוזה והשערורייתית הזאת".

 

עו"ד אורן תמיר ממשרד המשפטים אמר בדיון כי "בשיטת המשפט התפיסה היא שהסדר ראשוני הוא לסוף פסוק. הכנסת יכולה להסמיך את הרשות המבצעת לקבוע הסדר ראשוני. אז יש לחפש האם יש חקיקה שהאצילה את הסמכות על ההסדר הראשוני. המסקנה שלנו היא שניתן להסיק מסעיף 33 לחוק הנפט הסמכה מפורשת של סמכות הכנסת לממשלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x