מחקר: הכלכלה השחורה בישראל מוערכת בכ-185 מיליארד שקל
לפי מחקר של ויזה אירופה, היקף העבודות שאינן מוצהרות ומכירות שאינן מדווחות שוות ערך ל-18.9% מהתמ"ג של ישראל. עוד עולה, כי הגורמים העיקריים לכלכלה שחורה בארץ הם מיסוי גבוה באופן יחסי, נטל מס שאינו מאוזן, סחבת מנהלית בהשוואה למדינות החברות ב-OECD, כמו גם הכללה פיננסית בלתי מספקת של מיגזרים כגון ערבים וחרדים
11:2325.06.13
בשנת 2013, הכלכלה השחורה בישראל מוערכת בכ-185 מיליארד שקל, שוות ערך ל-18.9% מהתמ"ג של ישראל. כך עולה ממחקר חדש על הכלכלה השחורה בישראל שפורסם היום על ידי ויזה אירופה.
קראו עוד בכלכליסט:
- המלחמה בהון השחור: האוצר יפעיל "קו צדק" - מלשינון נגד מעלימי מס
- חומת חקיקה: ישראל לא יכולה להצטרף לאמנת המס של ה־OECD
- "נחשף הון שחור ישראלי של 12 מיליארד שקל בחו"ל - וזה רק קצה הקרחון"
הכלכלה השחורה היא תופעה המונית ומורכבת מעבודות שאינן מוצהרות וממכירות שאינן מדווחות. חלקה של הכלכלה השחורה במשק הישראלי תואמת את חלקה במדינות הים התיכון (איטליה, ספרד, יוון, פורטוגל וטורקיה), אך גבוהה ממדינות מערב אירופה, צפון אמריקה ואסיה המפותחת.
הכלכלה השחורה שוות ערך ל-18.9% מהתמ"ג צילום: shutterstock
על פי המחקר: "המשבר הכלכלי בישראל יכול לשמש כמניע עיקרי לממשלת ישראל, כדי שזו תנקוט בצעדים למיגור הכלכלה השחורה, בעודה בוחנת כיצד לאחד תקציבים ולעודד התאוששות". מהמחקר עולה, כי הגורמים העיקריים לכלכלה שחורה בארץ הם מיסוי גבוה באופן יחסי, נטל מס שאינו מאוזן, סחבת מנהלית בהשוואה למדינות החברות ב-OECD, כמו גם הכללה פיננסית בלתי מספקת של מיגזרים כגון ערבים וחרדים.
על פי המחקר שבירת מעגל הקסמים של כסף מזומן דורש פעולה משותפת של הרשויות הציבוריות, בנקים, קמעונאים ומערכות התשלומים – תוך מתן עדיפות ראשונה לצעדים וליוזמות אשר יצמצמו עסקאות במזומן ויגדילו את המחזור הפיננסי.
הכלכלה השחורה של ישראל מצביעה על דפוס הדומה למדינות רבות באירופה והיא מתמקדת בתחומים כגון: ייצור (בעיקר יהלומים): אחד מן הענפים הגדולים בעולם, וענף היצוא הגדול ביותר בישראל (28%), אך מוגבל מאוד בשקיפות פיננסית, בניין: עובדים מקבלים באופן רשמי שכר מינימום, אבל זוכים בנוסף לזה, לבונוס במזומן שאינו מוצהר ובתדירות גבוהה. עדיין נותר מספר משמעותי של קבלנים ללא רישיון, למרות החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, התשע"ב -2011, סוכנויות רכב ומוסכים: חלק מכלי הרכב מטופלים באזורים כפריים, רחוק מהישג ידן של רשויות המס, שירותים אישיים ובעלי מקצוע: עדיפות לתשלומים במזומן; ההנחה = מע"מ. מגזר משקי בית: תשלומים לא מוצהרים למנקות, מטפלות, אחיות לקשישים ומורים פרטיים. ובאופן כללי: העסקה נרחבת של עובדים זרים ועונתיים (1 מתוך 8 עובדים אינם ישראליים).
עודד סלומי, מנכ"ל ויזה אירופה בישראל אמר: "כשמשתמשים במזומן, יותר קל להסתיר הכנסות, אך כשמשתמשים באמצעי תשלום אחרים, ובמיוחד בכרטיסי ויזה, הסיכוי להסתרת הכנסות יורד באופן דרמטי. על-מנת לצמצם את הכלכלה השחורה בישראל ולהגדיל הכנסות לממשלה ממקורות מס, אנו מציעים לנקוט בצעדים אשר יגדילו את השימוש בכרטיסי אשראי".