הפיתויים של פרנקל
חוק בנק ישראל אינו אוסר על הנגיד להחזיק תיקי השקעות בחו"ל, ולנוכח הקריירה הבינלאומית של פרנקל הוא ודאי מחזיק בכמה כאלה - מה שעלול לגרום לו לחשוב על הכיס שלו במקום על מדינת ישראל. במיוחד משום שבעבר הוא הוכיח שהוא דואג בעיקר לכיסו
הנגיד הבא יעקב פרנקל הוא איש העולם הגדול. הוא היה סגן יושב ראש בענקית הביטוח AIG שקרסה ויושב ראש של הפעילות הבינלאומית של בנק ענק בשם ג'יי.פי מורגן, ואת תקופת הנגידות הקודמת שלו הוא ריפד באינספור נסיעות - עד שמתוך שבע שנות כהונה (שבדק מבקר המדינה) הוא בילה כמעט שנתיים בתור לביקורת דרכונים. בתקופה שלאחר הנגידות הסתכם שכרו של פרנקל במיליוני דולרים. לא יהיה זה מופרך להניח כי אותם מיליוני דולרים יושבים בתיקי השקעות הפזורים על פני הגלובוס. ומה קובע חוק בנק ישראל בנוגע לתיק ההשקעות של הנגיד במדינת ישראל?
סעיף 11(5) לחוק אומר את הדבר הבא: "בכל תקופת כהונתם הנגיד והמשנה לנגיד לא יהיו רשאים להחזיק ניירות ערך של תאגיד הרשום בישראל, וכן להחזיק בישראל כספים וניירות ערך שלא בהתאם לכללים שקבעה ממשלת ישראל למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים בשינויים המחויבים".
פרנקל סידר לעצמו הטבות שלא כדין בעבר
עכשיו תארו לכם את איש העולם הגדול פרנקל, כשהוא יושב לשיחה עם כמה נגידים בגוש היורו על הריבית בעולם ועל מדיניות הבנקים המרכזיים בנוגע לסיוע שהם מעניקים לשווקים הפיננסיים. במסגרת הדיון מעלה כל נגיד את תהיותיו, ומהן ניתן לדעת מהם האמצעים שהוא מתכוון לנקוט כדי ליישם את מדיניותו. מדוע שבמצב כזה, שבו נגיד בנק ישראל צריך להיות עסוק אך ורק בהשלכות של מה שנאמר על מצבה הכלכלי של ישראל, הוא יצטרך לחשוב גם על כיסו הפרטי, על תיק ההשקעות שלו ועל אפשרויות האקזיט הנפתחות בפניו?
אם היה מדובר באדם צח כשלג, שההיסטוריה שלו בנושא השכל הישר נקייה - מילא. העניין הוא שהנגיד המיועד כבר הוכיח לא פעם שבכל הנוגע לכיסו האישי יש לו בעיה בקבלת החלטות. דו"ח מבקר המדינה קבע חד־משמעית כי פרנקל, בעודו מכהן כנגיד בנק ישראל, דאג לעצמו היטב וקמבן הסדרי פרישה במאות אלפי שקלים, שלא הגיעו לו. כך למשל מצא מבקר המדינה דאז כי שולם לפרנקל פדיון ימי מחלה בסך 100 אלף שקל, אף כי לא היה זכאי לו על פי החוק. נוסף על כך, פרנקל, ששהה בחו"ל 623 ימים בתשע שנות כהונתו, ביקש החזרי הוצאות של 20 אלף דולר על כך, אלא שאף אחד בבנק ישראל לא טרח בכלל לבדוק אם מגיעים לו החזרים שכאלה. למה? כי מי שאישר לפרנקל את כל הטוב הזה היה מנהל בבנק ישראל שהיה כפוף ל... פרנקל.
זה השלב שבו כדאי לעצור את הפקפוק שבתזה הזאת. האומנם נגיד בנק ישראל יתעסק בכיסו בשעה שהוא משוחח עם שועי עולם או בזמן שהוא מפצח את הקוד המוניטרי? התשובה היא שאם הרמטכ"ל חשב על תיק ניירות הערך שלו בזמן ההכנות למלחמה, גם נגיד שבעבר סידר לעצמו הסדרי פרישה משומנים יכול לעשות זאת.
השקעות הנגיד צריכות להיות בנאמנות עיוורת
תיק ניירות הערך של הנגיד במדינת ישראל צריך להיות בנאמנות עיוורת - כזו המתייחסת לא רק לנכסים שהוא מנהל בישראל, אלא לכל תיקי ההשקעות שלו בעולם. במצב של נאמנות עיוורת את הכסף מנהל גורם חיצוני באופן שוטף, כך שלפרנקל לא יכולה להיות כל השפעה עליו. הוא יכול לקבוע בתחילת הדרך אמות מידה לסיכון ולפיזור הגיאוגרפי, אבל לא הרבה יותר מזה. מכאן והלאה העסק עובד על אוטומט, כשפעם בשנה ובתאריכים קבועים מראש ניתן לשנות את הטעמים של הלקוח. ככה הוא יוכל להתעסק רק במה שחשוב למדינת ישראל ופחות במה שחשוב ליעקב פרנקל.