האם מתפתח משבר נזילות בסין?
ההנהגה של סין נלחמת בשוק האשראי האפור, על חשבון נתוני הצמיחה; השווקים מגיבים בחשש מההשלכות
סין עלתה לכותרות בשבוע האחרון על רקע חששות גוברים כי במערכת הבנקאות המקומית הולכת ומתפתחת בעיית נזילות, אשר באה לידי ביטוי בקפיצה החדה של הריבית הבין-בנקאית של סין (Shibor) מוקדם יותר החודש.
הריבית הבין-בנקאית הינה הריבית שבה מלווים בנקים כספים לבנקים אחרים, לתקופות שונות. בחודש מאי עמדה ריבית יומית זו על 2.9% בממוצע. לעומת זאת, בחודש יוני היא יותר מהכפילה את עצמה כאשר בנקודת זמן מסוימת במהלך המסחר התוך יומי ב-20 ביוני היא אף הגיעה ל-30%.
אחד הגורמים לקפיצת הריבית היה חדלות פירעון טכנית של Everbright, בנק קטן בסין, אשר לא שילם בזמן 977 מיליון דולר לבנק אחר בשל בעיית נזילות, ובכך תרם לתגובת שרשרת של קפיצה בעלויות המימון לכל רוחבה של המערכת הבנקאית בסין.
בעיות נזילות קרו לא מעט פעמים בעבר. אך הפעם, בשונה מפעמים קודמות, הבנק המרכזי בחר שלא להתערב באמצעות הזרמת נזילות לבנקים. זאת על רקע ההחלטה של הממשלה החדשה, לטפל בבעיות המבניות של סין ולשנות מן היסוד את המודל הכלכלי הנוכחי שלה.
בסיסו של אותו מודל הוא צמיחה שמונעת על ידי התרחבות מהירה של האשראי במשק שבאה לידי ביטוי, בין השאר, בהשקעה גבוהה בנדל"ן ועלייה מהירה של מחירי הדיור, תוך גידול חד בהיקף החוב של המגזר העסקי, שבו רמת הסיכון לא תמיד ידועה הודות להתפתחותה "בנקאות צל" רחבה.
"בנקאות הצל" שהתפתחה בסין בשנים האחרונות טומנת בתוכה חלק גדול מהסיכון במתן אשראי בצורה לא אחראית על ידי הבנקים. בתקופת הממשלה הקודמת, הבנקים נתנו אשראי לרשויות המקומיות ולחברות הציבוריות בעיקר להשקעה בבנייה ותשתיות אשר נועדו לייצר צמיחה מהירה, וזאת על אף שחלק מההלוואות שניתנו נחשבו למסוכנות. כלומר צמיחה בכל מחיר.
סין רצתה להראות כי מערכת הבנקאות שלה יציבה ועומדת בסטנדרטים בינלאומיים, כך שהרגולטור, הבנק המרכזי, דרש במקביל מהבנקים לעמוד בתקנות של ניהול סיכוני האשראי. העלמת העין של הממשלה נתנה לבנקים ולמגזר העסקי לפתח שוק אפור גדול אליו עבר רוב הסיכון, וזאת כדי שהם יוכלו להציג מאזנים "נקיים" אשר עומדים בתקנות הרגולציה.
הממשלה הקודמת הייתה שותפה בשתיקה למהלך של הבנקים בגלגול הסיכון שבהלוואות הללו לידיים אחרות. במילים אחרות, הממשלה נתנה לבנקים לארוז את האשראי הבעייתי הזה במעטפת יפה ולמכור אותה לציבור ולסקטור העסקי כאשר בכל פעם שנוצרה בעיית נזילות מסיבות טכניות או אחרות, הבנק המרכזי נהג להתערב באופן כמעט מידי וזאת כדי להמשיך ולשמר את קצב גידול האשראי והצמיחה במשק.
הממשלה החדשה, שנכנסה לתפקידה בתחילת השנה סימנה כמטרה מרכזית את חיסולו של השוק האפור מתוך הבנה של סיכוני האשראי הגלומים בו ורצון ליצור הקצאה יעילה יותר של האשראי. על פי הנתונים הרשמיים, קצב גידול האשראי בסין ממשיך לעמוד על מספרים דו-ספרתיים, אך הצמיחה כבר לא מהירה כשהייתה, עובדה המהווה תמרור אזהרה בפני מקבלי ההחלטות בנוגע ליציבות הפיננסית של סין. אם לפני כמה שנים עיקר האשראי היה מגיע אל הכלכלה הריאלית, היום יותר ויותר אשראי משמש את החברות לגלגול חובות בבנקים ובשוק האפור ולחיפוש תשואה בשוק ההון ואינו מגיע אל הכלכלה הריאלית כבעבר.
במסגרת הרפורמות לשינוי מודל הצמיחה, הבנק המרכזי הוציא שורה של תקנות חדשות שמתוות את דרך ההשקעה והניהול של מוצרים שונים שהבנקים מציעים, ואשר עשו את דרכם בעבר לשוק האפור והלא מפוקח. התמודדות מבוקרת עם בועת האשראי הסינית עוברת בראש ובראשונה דרך ענישה של בנקים אשר מלבינים חלק גדול מהפעילות שלהם בשוק האפור ומגדילים את היקף האשראי שלהם בצורה לא אחראית, וזה מה שהביא את הבנק המרכזי להפסיק ולספק נזילות מידית לבנקים שזקוקים לה.
התוצאה של פעולת הבנק המרכזי תגרום לירידה ברמת המינוף בסין אשר תהיה מלווה בהאטה נוספת בפעילות הכלכלית. מאחר שסין היא עדיין הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ההשלכות של מהלך זה על הכלכלה העולמית הן משמעותיות ביותר ואכן, גופים רבים בעולם התחילו לעדכן את תחזיות הצמיחה שלהם לסין ולעולם כלפי מטה.
הקפיצה של הריבית הבין בנקאית הכניסה לחץ נוסף לשווקים לחוצים ממילא לאור דבריו של בן ברננקי על צמצום ההרחבה הכמותית ולאור זרימת הכספים החוצה מסין בחזרה לאירופה וארה"ב.
בהודעה שהוציא הבנק המרכזי של סין בסוף השבוע האחרון נאמר, כי "זה לא שאין כסף במערכת, הבעיה היא ששמו אותו במקום הלא נכון". כלומר, הרגולטור מודה שיש בעיה אשראי בסין. צריך כל הזמן לזכור כי המשבר האחרון נוצר כתוצאה מהחלטה מודעת של הממשלה ובכל רגע נתון, אם היא רק רוצה, היא יכולה להרגיע את השווקים. אך כפי שראש הממשלה הסיני לי קצ'יאנג אמר לפני כמה שבועות - תהליך המעבר של סין למודל צמיחה חדש ויציב יותר צפוי להיות כואב, אך הכרחי. הממשלה היום בסין היא הרבה יותר סובלנית לצמיחה נמוכה ובניגוד לעבר איננו צפויים לראות התערבות מאסיבית שלה על מנת לתמוך בצמיחה בצורה מלאכותית.
דוגמה לרמת העצבנות בשווקים אפשר היה לראות אור ליום שלישי כאשר המדדים בסין נפלו ב-5% במהלך המסחר עד שהבנק המרכזי הכריז כי יצא בהודעה לעיתונות לקראת סוף יום המסחר. מאותו רגע, מבלי לדעת מה יאמר בהודעה, המדדים תיקנו בחדות והמסחר נסגר בירידה מזערית של המדדים. בהודעה עצמה נאמר כי הבנק מנטר את הנזילות בשווקים בצורה רציפה וכי התנודתיות הרבה בשוקי הכספים היא זמנית ונובעת גם מגורמים עונתיים.
בהודעת הבנק למעשה לא נאמר דבר שיוצר שינוי בשווקים או בכלכלה. אך הודעת הבנק, לאחר יומיים של ירידות חדות ללא כל תגובה, העבירה מסר, כי למרות שהרשויות מעוניינות בשינוי מודל הצמיחה, הן אינן מעוניינות בנפילת השווקים וכי הבנק מנטר את הפעילות באופן שוטף ויפעל אם יהיה צורך.
הודעה זו הספיקה כדי לגרום לשווקים נוספים בשאר העולם, אשר נפתחו באותו זמן למסחר, לעלות בחדות. למרות הודעת הבנק המרכזי והרגיעה בשווקים מיום ג', חשוב לציין, כי
התהליך שעובר על כלכלת סין הינו תהליך מתמשך שעשוי לייצר רעשים נוספים בשוקי ההון בחודשים הקרובים.