רוני גמזו: "הכללית לא תסגור מחלקות מיון לילה"
במשרד הבריאות לא מתרשמים מהכוונה של הכללית לצמצם שירותים כחלק מתוכנית התייעלות, אך גם במכבי מזהירים: "גירעונות קופות החולים מעמיקים והאופק נראה קודר"
"התוכנית אפילו לא תעבור את השומר בכניסה למשרד", כך הגיב מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו לפרסום ב"כלכליסט" לפיו שירותי בריאות כללית מתכננת תוכנית התייעלות דרמטית, במסגרתה היא תבקש לסגור את מיון הלילה בבתי החולים ביילינסון בפתח תקווה, מאיר בכפר סבא, כרמל בחיפה וקפלן ברחובות, לצמצם פעילות השתלות ולסגור עשרות טיפות חלב במרפאותיה.
במכתב למנכ"ל הכללית אלי דפס הוסיף גמזו כי "זו בקשה הזויה וזו לא הדרך לאזן קופה אלא לערערה, וברור לי שאינם רציניים בכוונה זו".
דפס, לעומת זאת, נשמע רציני והסביר כי הקופה חייבת לקצץ בהוצאותיה, לאחר שהגיעה בשנה שעברה לגירעון של 423 מיליון שקל.
לא רק שירותי בריאות כללית נמצאת במצב תקציבי קשה. מכבי רשמה בשנה שעברה גירעון של 155 מיליון שקל, מאוחדת גירעון של 237 מיליון שקל ולאומית צפויה גם היא לפרסם דו"חות כספיים שיציינו גירעון של מעל 200 מיליון שקל.
קופות החולים מלינות במיוחד על העלאת התעריפים לבדיקות וטיפולים בבתי החולים בשיעור של 5%, שתעלה את הוצאותיהן בעשרות מיליוני שקלים עד סוף השנה.
מנכ"ל מכבי רן סער אמר ל"כלכליסט" בעקבות ההחלטה כי "מדיניות משרד הבריאות ממשיכה להפלות לרעה את קופות החולים ביחס לבתי החולים. הגירעונות מעמיקים והאופק נראה קודר עוד יותר".
דברים דומים צפויים לשמוע ביום חמישי חברי ועדת הכספים של הכנסת בדיון בנושא, כאשר מהצד השני יסבירו אנשי בתי החולים כי גם הם במצוקה כלכלית.
על מנת ליישם את מלוא תוכניתה זקוקה הכללית לאישור משרד הבריאות, או לפחות לאי התערבותו. עם זאת, הקופה יכולה להחליט כי היא מצמצמת תחומים לא רווחיים גם מבלי לקבל את אישור המשרד, כמו תחום ההשתלות בבית החולים בילינסון - שמהווה את אחד המוקדים המרכזיים לביצוע השתלות בישראל, ובמיוחד השתלות כליה.
באותו אופן יכולה הכללית להחליט כי היא מצמצת את פעילות טיפות החלב ופעילויות אחרות.
השאלה בסופו של דבר היא עד כמה הקופות יצליחו לשכנע את המדינה ואת חברי הכנסת בוועדת הכספים, שם ייערך דיון בנושא ביום חמישי, כי יש להוסיף עוד תקציב לסל הבריאות או לחילופין להוריד את המחירים שהן משלמות לבתי החולים.