ראש אכ"א בצה"ל: "אחד מכל 4 ממשרתי הקבע מקבל השלמת הכנסה"
אורנה ברביבאי תקפה בוועדת העבודה והרווחה, שעסקה בדחיית תוספת השכר למשרתי הקבע: "לאחרונה נהפך להיות ספורט לאומי השתלחות באנשי הקבע"
"משרת הקבע הוא האחרון בשרשרת המזון. נוצר מצב מגוחך שהשכר של שוטרים ואנשי שב"כ מוצמד למדד ולאנשי צה"ל לא. מאז 2007 אני מלינה שכר לנגדים". כך אמרה האלופה אורנה ברביבאי, ראש אגף כח אדם בצה"ל, בדיון סוער בוועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ חיים כץ.
- כך הילדים שלי מבזבזים את תקציב הביטחון
- למה צריך 180 מיליון שקל בשנה למשלחות רכש
- 5 מיליארד שקל מחכים: הצעה לרפורמה באגף השיקום ממתינה למשרד הביטחון
ברביבאי הוסיפה כי "מחצית מהצבא זה קבע ראשוני - נגדים. מתוך הקבע הראשוני, מחציתם מקבלים השלמת הכנסה. זה אומר שאחד מכל ארבעה ממשרתי הקבע מקבלים השלמת הכנסה",
הוועדה אישרה לפני שבוע את דחיית תוספת השכר והקיצוצים בשכר המגזר הציבורי. מדובר בדחיית מועד הזכאות לפעימה האחרונה של התוספת שנקבעה בהסכם הקיבוצי עם ההסתדרות בשיעור של 1%, כך שתתחיל להיות משולמת לעובדים הזכאים לה רק בינואר 2015 במקום ביולי הקרוב.
חברי הוועדה החליטו להחריג את נושא דחיית תוספת השכר לאנשי הקבע, בשל רצון לקיים דיון יחד עם האוצר על הסדר שכר חיילים בקבע – "אופק שירות". כבר לפני שנה וחצי דנו בוועדת העבודה במודל הקבע החדש שנחתם באוגוסט 2010. בדיון אז, היתה סערה בין משרד האוצר למשרד הביטחון על אי התקדמות ההסכם.
המודל כולל מספר שינויים בניהול מערך הקבע, כולל מעבר לפנסיה צוברת, ירידה במכסות הפרישה ומתווה סדור לאופן העלאת גיל הפרישה מצה"ל, יחד עם דרגת נגדים חדשה במסלול הרגיל - רב נגד משנה לאחר דרגת רב-סמל בכיר. זאת על מנת שיהיו מדרגות שכר לאנשי הקבע עתה ששירותם התארך.
כיום גיל הפרישה הממוצע מצה"ל הוא 46 בקירוב וגיל הפרישה המינימלי לכלל חיילי צה"ל עומד על 42. גיל הפרישה הממוצע של כלל חיילי הקבע יעמוד על 50 החל משנת 2029. על פי החוק, הגיל המינימלי לפרישת משרתי קבע שאינם לוחמים יהיה 48 החל משנת 2020. גיל הפרישה המינימלי ללוחמים יוותר ללא שינוי - 42.
בדיון לפני שנה וחצי אישרה הוועדה את העלאת גיל הפרישה אולם טרם הגיעו להסכמות על התנאים הנלווים. כץ הכניס סעיף להסכם לפיו תוך שלושה חודשים היו צריכים האוצר ומשרד הביטחון להסכים על תנאי ודרגות הביניים.
ברביבאי תקפה את משרד האוצר על התנהלותו מול צה"ל: "לאחרונה נהפך להיות ספורט לאומי השתלחות באנשי הקבע. התקשורת לא תוקפת סתם, אומרים לי 'קיבלנו את הנתון הזה מהאוצר'. אין נתון בצבא של שכר שאינו בידי האוצר. לכולנו צריך להיות עניין לשמור בצבא את האנשים הטובים ביותר". עוד אמרה "יש תוכניות במדינה להעביר את הבסיסים דרומה. על בסיס מה?".
הממונה על השכר באוצר, רו"ח קובי אמסלם, השיב כי "אני עושה את כל המאמצים לסיום הכנת החלטות הממשלה. בסוף שר הביטחון הוא חלק מהתהליך הזה. זה היה צריך להסתיים לפני הרבה זמן, אתמול גילינו שמשרד הביטחון טרם התייחס לכך".
ברביבאי מנגד השיבה כי משרד הביטחון הוא זה שמקדם את ההסכם. כץ טען כי "האוצר הונה את הוועדה כאשר אישרנו את העלאת גיל הפרישה. לא יכול להיות שפקידי האוצר ישלטו בצה"ל", ופנה לברביבאי ואמר לה "איך שזה נראה, לא תקבלו כלום גם השנה". אמסלם השיב כי "השאלה היא מי לוקח את מי לשבי".