$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

פגישת חירום בין ישראמקו ודלק להצלת מכסת יצוא הגז מ"תמר"

השותפות בקידוח "תמר" נפגשו על רקע הודעת ישראמקו כי היא שוקלת לתבוע את המדינה על קבלת החלטת יצוא גז, שלטענתה מפלה אותה. זאת משום שמכסת היצוא שקבעה הממשלה הותירה למאגר "תמר" מכסה קטנה ליצוא, מזו שציפו לה השותפות

ליאור גוטמן 07:0409.07.13

חברות דלק קידוחים, ישראמקו ודור גז ערכו אתמול בערב פגישת חירום בניסיון להציל את פרויקט יצוא הגז ממאגר תמר. כך נודע ל"כלכליסט". הפגישה נערכה על רקע הודעת ישראמקו כי היא שוקלת לתבוע את המדינה על קבלת החלטת יצוא גז, שלטענתה מפלה אותה. זאת משום שמכסת יצוא הגז שקבעה הממשלה מאפשרת יצוא בעיקר ממאגר "לוויתן", והותירה מכסה קטנה ליצוא גז ממאגר "תמר".

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

פרויקט היצוא מ"תמר" נחתם בראשי תיבות בפברואר האחרון מול גזפרום הרוסית ודייהו הקוריאנית, כך שהשותפות הישראליות יוכלו לייצא כ־85 מיליארד מ"ק גז טבעי ללקוחות בחו"ל תוך הקמת מתקן יצוא צף (FLNG). היצוא אמור להתבצע לאורך 20 שנה כאשר דייהו מקימה את מתקן היצוא, וגזפרום אחראית על מציאת לקוחות זרים לרכישת הגז.

אולם לפני כשבועים החליטה הממשלה להגביל את ממכסת יצוא הגז מישראל ל־40% מכלל המאגרים. המשמעות האופרטיבית היא שמכסת היצוא ממאגר "תמר" בלבד קטנה לכ־50 מיליארד מ"ק - מציאות שמעמידה בסיכון את הפרויקט כולו.

 

במהלך הפגישה דנו השותפות ב"תמר" באפשרות לקדם את המהלך עם המכסה הנמוכה שנותרה, כלומר כ־50 מיליארד מ"ק, והסכימו כי הסיכויים לכך קטנים בשל כדאיות כלכלית לא ברורה. אפשרות אחרת שעלתה היא שהשותפות הבכירות במאגר לווייתן - נובל אנרג'י ודלק אנרגיה - ישריינו את מאגר "כריש" או מאגר "דלית" (שני מאגרים שטרם פותחו ונמצאים בבעלותן) לטובת המשק במקום לייצא מהם לחו"ל, ובתמורה המדינה תתיר להגדיל את מכסת היצוא מ"תמר" לרמה הנדרשת להחייאת הפרויקט. אם השותפות בלווייתן יסכימו למהלך, הוא יידרש לקבל אישור גם מהממשלה.

 

כך או כך, בשבועיים האחרונים הואטו משמעותית המאמצים להשיג חבילת מימון זרה להקמת המתקן הימי, בשל החשש שהפרויקט כולו לא יצא לפועל. כפי שנחשף ב"כלכליסט", במרץ האחרון קיבלו שני הבנקים הזרים HSBC ומורגן סטנלי את משימת גיבוש חבילת המימון לפרויקט יצוא הגז ממאגר תמר. HSBC יהיה אחראי על ארגון האקוויטי, שהיקפו כמיליארד דולר, ואילו מורגן סטנלי יהיו אחראים על גיוס חוב בחו"ל בהיקף של עד שני מיליארד דולר.

 

השלמת המימון אמורה היתה להתבצע עד סוף 2013 אולם רק בתחילת אוגוסט יקבע בג"ץ אם יש להחזיר את הדיון על יצוא הגז למליאת הכנסת, ולכן כלל נושא היצוא כיום הואט עד להודעה חדשה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x