לממשלת חמאס נגמרו הספונסרים
ההפיכה במצרים חוללה משבר כלכלי חמור בעזה והובילה גם להפסקת הסיוע החיצוני לחמאס
מאז 26 ביוני פוצץ צבא מצרים מאות מנהרות, שבשנים האחרונות הפכו לעורק הכלכלי של עזה ודרכן עוברים דלק, חומרי בניין ומצרכי מזון. לפי דיווח של העמותה הישראלית "גישה" לתנועה חופשית, נותרו כעת פתוחות כעשר מנהרות בגבול רפיח, לעומת כ־1,000 בימי השיא. כמו כן סגרו המצרים את מעבר הנוסעים ברפיח, שנפתח חלקית בסוף השבוע.
סגירת המנהרות פוגעת גם בגביית המסים
הצעד המצרי נובע קודם כל מסיבות ביטחוניות: התגברות ההסתננויות של גורמי טרור מרצועת עזה והתקיפות נגד מעוזים מצריים בסיני. אולם ההשפעה הכלכלית שלו היא מיידית וכוללת עלייה חדה במחירי הסחורות המוברחות במנהרות. לפי הסוכנות הכלכלית הפלסטינית פלטרייד, מחיר של טונה מלט זינק מ־380 שקל בחודש שעבר ל־1,000 שקל כעת. גם מחירי מוצרי מזון בסיסיים כמו סוכר וגבינות עלו בעשרות אחוזים.
אולם את ההתרחשויות בעזה יש לבחון במבט רחב יותר. ישראל הטילה מצור כלכלי על הרצועה בקיץ 2007, במטרה לדרבן את תושבי הרצועה להתקומם נגד ממשלת חמאס ולסלקה. זה לא קרה, כי ממשלת חמאס קיבלה סיוע כספי ניכר מאיראן ומסוריה, וגבתה מסים מהמסחר הפורח במנהרות.
הברז האיראני נסגר, הסיוע מקטאר צומצם
אבל את מה שישראל לא הצליחה לעשות - הצליחו אחרים. הראשונים שהחרימו את ממשלת חמאס היו אותן איראן וסוריה בעקבות אי־התייצבותה של ממשלת חמאס לצדו של בשאר אסד במלחמת האזרחים בסוריה. את מקומם של האיראנים תפסה בשנה האחרונה נסיכות קטאר, שהעניקה לעזה דלק חינם וכ־450 מיליון דולר. אבל בחודש שעבר עלה לשלטון בקטאר נסיך חדש, שמערער על מדיניות התמיכות הנדיבות של אביו.
את מקום הסיוע של קטאר תפס לאחרונה משטרו של מורסי. האחים המוסלמים הם הרי תנועת־האם של החמאס. התמיכה המצרית בממשל החמאס איננה רק פוליטית אלא גם כלכלית: ההברחות במנהרות, במיוחד של דלק מסובסד, עולות למצרים כסף רב. נפילת האחים הבכורים במצרים הציבה את ממשלת חמאס בפני המשבר הכלכלי והפוליטי החמור ביותר בשש שנות שלטונה, ואולי אף מסמנת את סופה.