$
בארץ

דו"ח המבקר

דו"חות תעשייה אווירית כוללים נכסים של המדינה - שאינם שייכים לחברה

דו"ח מבקר המדינה חושף כי רכוש של משרד הביטחון שנצבר בפרויקטים שונים, בהיקף של מיליוני דולרים, רשום כנכסי התעשייה האווירית. עוד עלה כי הכנסים הרשומים לא בהכרח נמצאים פיזית ויש אי סדר בספירתם: 84% מהנכסים שנבדקו ושהיו רשומים במערכת הרכוש של תע"א, לא נמצאו במרכזים שבהם היו רשומים

גיל קליאן 16:0417.07.13

רכוש של משרד הביטחון, בהיקף של מיליוני דולרים, רשום כנכסי התעשייה האווירית (תע"א) בספרים של החברה. כך חושף מבקר המדינה בדו"ח 2013. מדובר בנכסים שנצברו בפרויקטים שונים, כאשר ההסכמות בין החברה למשרד היו לרישום חלקי של הנכסים, ובפועל נרשמו כל הנכסים כרכוש קבוע של התעשייה האווירית. המשמעות: דו"חות תעשייה אווירית המפורסמים בבורסה כוללים נכסים שאינם שייכים לחברה על פי החוזים שלה עם המדינה.

 

בין השאר כותב המבקר כי "היעדר ביקורים של ראש תחום תשתיות במנהל הרכש במשרד הביטחון בתעשייה האווירית בכלל ובמפעל בפרט, בשנים 2007-2011, נָגַד את הוראות משרד הביטחון, ופגע בבקרה ובפיקוח שמנהל הרכש אמור היה לבצע על ניהול הרכוש הקבוע של משרד הביטחון בתעשייה האווירית, לרבות ביכולת לוודא שהתעשייה האווירית משמשת כ'נאמן', כנקבע בהוראות משרד הביטחון".

 

מנכ"ל התעשייה האווירית יוסי וייס (מימין) ודב בהרב, יו"ר הדירקטוריון מנכ"ל התעשייה האווירית יוסי וייס (מימין) ודב בהרב, יו"ר הדירקטוריון

 

עוד עולה מהדו"ח, כי כאשר בוצעו מפקדים של רכוש קבוע בתעשייה אווירית, על מנת לוודא כי הרכוש שרשום בספרים אכן נוכח בחברה, לא בוצע סימון של הרכוש בשטח, וכך לא ניתן לדעת איזה ציוד נפקד ומתי.

 

אנשי מבקר המדינה ביצעו מפקד אקראי משלהם, ושם גילו כי "כ-84% מהנכסים שנכללו בבדיקה ושהיו רשומים במערכת הרכוש הקבוע של התעשייה האווירית, לא נמצאו פיזית במרכזים שבהם היו רשומים; כ-70% מהנכסים שנכללו בבדיקה לא סומנו במספר אינוונטרי, בניגוד לנוהלי התעשייה האווירית - דבר שלא איפשר לזהותם במערכת הממוחשבת של התעשייה האווירית.

 

מתוך הנכסים שנמצאו פיזית בבדיקה האקראית במרכזים התמחיריים, כ-50% מהם לא היו רשומים במערכת הממוחשבת של הרכוש הקבוע במרכזים התמחיריים שבהם נמצאו; בניגוד לנוהלי התע"א, על רובם המוחלט של הנכסים שנכללו בבדיקה לא נמצאו מדבקות המציינות את מועדי קיום המפקדים, כך שלא ניתן לדעת אם ומתי נכסים אלה נפקדו".

 

המבקר מציין כי לאור הממצאים האלה חיפשו בתעשייה האווירית מעל לשבועיים ובסוף מצאו כמעט את כל הנכסים – אך היות ולא רשומים מספרי מלאי על אותם פריטים, לא ניתן לוודא בצורה מוחלטת כי הרכוש שנמצא הוא אכן הרכוש שרשום בספרים.

 

כמו כן ניהול המלאי כולל התייחסות מיוחדת לנכסים "אטרקטיביים" כמו מחשבים ניידים, מצלמות, וציוד אחר שמהווה פיתוי לגניבה. על כך כתב המבקר כי "בניגוד לנוהלי התעשייה האווירית, בשנת 2011 לא נפקדו 782 נכסים אטרקטיביים (כ-11%) בעלות רכישה כוללת של כ-1.5 מיליון דולר. הנכסים שלא נפקדו כללו, בין היתר, מחשבים ניידים, מקרנים, מערכות הצפנה ומצלמות, לרבות 371 נכסים של מטה החברה.

 

כך לדוגמה, באחת היחידות במטה החברה לא נפקדו 15 מחשבים ניידים, בערך רכישה כולל של כ-34,000 דולר. יודגש, כי מנתוני המפקד עולה, כי חלק מהנכסים לא נפקדו מספר שנים. נוסף לאמור לעיל, הנכסים האטרקטיביים שלא נפקדו בשנת 2011 במטה החברה כללו 193 כלי נשק. כלי הנשק האמורים נפקדו על ידי התעשייה האווירית בשנת 2012.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "מנכ"ל משרד הביטחון, עוד בטרם פרסום דו"ח הביקורת, הורה לבצע מיפוי כולל של הנכסים והרכוש הקבוע של מערכת הביטחון, ובכלל זה גם רכוש קבוע של מערכת הביטחון בתעשיות. רכוש משרד הביטחון הנוצר בתעשיות, בהתקשרויות של מנהל הרכש ומפא"ת (הכולל חלקי חילוף ומכלולים להרכבת אמצעי לחימה המיוצרים בתעשיות) נרשם באופן מיידי ברשימות המלאי, ובהמשך מנוהל ומפוקח באופן שוטף וקבוע. משרד הביטחון מקיים, על-פי תכנית שנתית, ביקורות רכוש שוטפות בתעשיות, לרבות ספירות מלאי מדגמיות, ובדיקת מערכות הדיווח והמלאי של התעשיות".

 

מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה, "תע"א מתייחסת ברצינות רבה לדוחות והערות מבקר המדינה, וכבר בשלב הטיוטות מתבצעים צעדי תיקון. התע"א פועלת בשקיפות ופתיחות מלאה עם המבקר וכל הנתונים שנמסרים ונאמרים לביקורת מבוססים ונכונים.

 

ביחס לטענות:

 

1. רישום הרכוש של משרד הביטחון כרכוש תע"א, נבע מפרשנות שונה שנתנו התע"א ומשהב"ט לקיום החוזים ביניהם.

כתוצאה מהערת המבקר, מתקיימים מגעים כיום עם משרד הביטחון לפתרון הסוגיה.

 

2. ספירת רכוש - בעקבות הערת המבקר אותר הרכוש עוד בשלבי טיוטת הדו"ח. החברה הנהיגה שיטה חדשה לספירת רכוש כאשר כל הרכוש משוייך לפי עובדים ומנהלים אחראים, מה שמייתר את שיטת המדבקות המוזכרת בדו"ח.

  

3. פריטים אטרקטיביים - מדובר בטעות טכנית, שאף עלתה בדוחות מבקר הפנים בחברה, טרם דוח מבקר המדינה. הטעות טופלה באופן מיידי על ידי גורם מוסמך. בשנת 2012 הושלמה הספירה של הפריטים האטרקטיביים, ואין חוסר בכלי נשק. הדיווח נמסר למבקר המדינה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x