$
רכב

"חוק רישוי שירותי רכב יסדיר את הרגולציה וגם יבטיח תחרות הוגנת בענף הרכב"

ישראל כץ בוועדת הכלכלה: "ככל שנצליח להוזיל רכבים חדשים ומשומשים ואת הטיפול בהם, כך יוכלו יותר נזקקים להרשות לעצמם רכב". נשיא איגוד יבואני הרכב: "מחזור יבוא הרכב השנתי עומד על כ-30 מיליארד שקל, אך מתוכו 17 מיליארד שקלים הולכים למיסים"; גורמים בענף הרכב: "כבר התרגלנו לאיומים של כץ"

תומר הדר 09:4622.07.13

"חוק רישוי שירותי רכב ישיג מטרה כפולה: גם יסדיר את הרגולציה בתחום הרכב וגם יבטיח תחרות הוגנת בענף הרכב", כך אמר שר התחבורה, ישראל כץ, במהלך הדיון הראשון ב"חוק רישוי רכב" בוועדת הכלכלה. חוק רישוי רכב, שעל הכנתו עמלו אנשי משרד התחבורה בחודשים האחרונים מאגד בתוכו עשרות תקנות ונהלים אשר אמורים להסדיר את ענף הרכב בישראל.

 

מהצעת החוק, שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט" עולה שורה ארוכה של איסורים והגבלות שעתיד משרד התחבורה להטיל על יבואני הרכב, המוסכים וסוחרי החלפים, שחלקם הגדול נתון ישירות למרותו ואישורו של שר התחבורה המכהן. הצעת החוק מסדירה בחקיקה ראשונית את כלל העיסוקים והשירותים בענף הרכב המוסדרים כיום בצווי פיקוח.

 

ישראל כץ שר התחבורה ישראל כץ שר התחבורה צילום: מיקי אלון

 

לפי הצעת החוק יבואני רכב ישירים (כאלה שמייבאים מכוניות ישירות מיצרני הרכב) יידרשו להסכם למכירת הרכב בישראל "כפי שקבע השר", שגם יקבע האם לחדש את רישיון היבוא של יבואני רכב. בנוסף מעגנת הצעת החוק את מעמדם של מתווכי יבוא אישי וגם מאפשרת יבוא של מכוניות משומשות. כזכור, שר התחבורה ישראל כץ ציין בעבר שכניסת החוק לתוקף תביא להוזלה ניכרת במחירי המכוניות החדשות. לפי הערכות, הדיון בחוק רישוי רכב יימשך מספר חודשים, עד אחרי פגרת הקיץ של הכנסת.

 

לדברי שר התחבורה: "נתונים שאספנו על ענף הרכב מראים שיש שכבות באוכלוסיה שאינן מסוגלות לרכוש רכב. פירוש הדבר הוא שככל שנצליח להוזיל רכבים חדשים ומשומשים ואת הטיפול בהם, כך יוכלו יותר ויותר נזקקים להרשות לעצמם רכב".

 

לדברי כץ: "אלה שעוסקים בענף הרכב לא היו רוצים שינויים. אף אחד לא אוהב תחרות וכל אחד רוצה שכוחו ישמר לו מבלי שיצטרך לעמוד בפני אתגרים. העוסקים בענף רוצים לשמר את המצב הקיים. לאחרונה הצליחו לארגן דוח הקובע שיש תחרות תקינה בענף, אני קובע שאין תחרות".

 

חברת ליסינג מקבלת 25% הנחה

 

בדבריו התיחס כץ לאחד הגורמים העיקריים למחירי הרכב: שיעור המס הגבוה המוטל על מכוניות חדשות בישראל, העומד כיום על 83% (בניכוי הטבות מס בגין דרגת זיהום אוויר). ואולם, לדברי כץ: "סוגיית המסים לא קשורה לתחרות. על חלפים מקוריים מחזיקים אלפי אחוזים. ביבוא רכב המיסוי גבוה מדי אך יש גם היבט של מתח רווחים גבוה. אין אמות מידה שוות בהתייחסות יבואני הרכב בין לקוח פרטי לליסינג. חברת ליסינג מקבלת 25% - ומקבלת הנחה על כמות גדולה. השאלה היא האם הציבור הפרטי מסבסד את הדבר הזה ואינו יכול לקבל מחירים דומים. חברות הליסינג מקבלות אשראי בהסתמך על הערכת השווי של הצי שלהן, הבנק שמממן אותן דורש כיסוי וכך פועלים הדברים כשדואגים לחברות הליסינג".

 

"מי שמתנגד לרפורמות תמיד מתייחס לשני גורמים עיקריים: הגנת הצרכן וחשש מפני מוצר נחות. לאחר שהחוק יעבור יקומו גופים רבים שיוכלו להגדיל את התחרות: יבואנים זעירים, יבואנים אישיים ועוד גורמים. ולא זאת בלבד: ההשפעה תהיה גם על חלקי החילוף ועל המוסכים. השינוי בענף הרכב יהיה מאוד משמעותי והעוסקים בענף לא יפגעו קשות, הם משתכרים היטב ויש מקום להעביר את הרווחים לרשות הציבור".

 

לדברי מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי: "ענף הרכב הוא ענף מרכזי במשק המגלגל מיליארדים, מעל 30 מיליארד שקל בשנה לענף הרכב. כ-700 אלף מכוניות משומשות נמכרות בישראל מדי שנה וכ-3,000 רכבים נכנסים ביום למוסכים, ענף המגלגל כ-10 מיליארד שקלים בשנה". לדברי יצחקי: שינויים רבים צריכים להתבצע לאחר ששנים רבות הענף היה בתוהו ובוהו. ישנם כמה מקטעים עיקריים לחוק: יבוא רכב, עידוד יבוא מקביל, אישור יבואן זעיר, הסדרת יבוא אישי, מתן אישורים לחברות ליסינג למכור רכבים חדשים, ביטול נהלים להכנסת חלקי חילוף , הקמת מאגר חלקי חילוף וצמצום עוצמת גורמים מרכזיים בשוק חלקי החילוף. בנוסף יש להסיר חסמים מול גורמים המעוניינים להפוך למוסכים וגם הגברת הפיקוח על מוסכים.

 

17 מיליארד שקל בשנה למיסים

 

לדברי יקי אנוך, נשיא איגוד יבואני הרכב: "האיגוד מברך על היוזמה לקחת את סוגיות התחבורה ולהכניסן לחוק מסודר וראוי, שיכסה את רוב הנושאים שהיו לקויים עד כה – אך לדברי שר התחבורה כולם זומנו לשימועים, השימוע שלנו טרם הסתיים. מוזר לנו שהצגת החוק בוצעה מבלי שהשימועים הסתיימו. גם כאשר זומנו לוועדת זליכה בשעתו לא עברנו שימוע. מחזור יבוא הרכב השנתי הוא אכן כ-30 מיליארד שקל, אך מתוכו 17 מיליארד שקלים הולכים למיסים. מחירי הרכב הגבוהים בישראל מונעים שיעור מינוע סביר בגלל שיעור המס הגבוה. אם שיעור המס ירד, נגיע למצב של ארה"ב. הגורמים המוסדיים כמו חברות הליסינג אינם מקבלים 25% הנחה – אלא כ15% הנחה בלבד. בדוח ועדת שלדור שנשכרה על ידי משרד האוצר הדברים מצוינים במפורש, ומדובר בהנחה שמקובלת בעולם מכיוון שמי שרוכש אלפי רכבים בשנה מקבל הנחה. לפני מעל ארבע שנים נפתח שוק הרכב ליבוא מקביל ומעולם לא התנגדנו לו".

 

לדברי כץ: "התנגדתם לו נמרצות וסיכלתם את החוק בעצה אחת עם יצרני הרכב, פניתם אליהם מאחורי גבנו". אנוך ענה - "אנו עושים עסקים כפי שנהוג בעולם ובניגוד לדעת השר אנו תומכים בחוק ונעשה את כל הנדרש לשמור על השוק. הורדת מס תפתור כל בעיה כזו במהירות".

 

גורמים בענף הרכב: "כבר התרגלנו לאיומים של כץ"

 

התקפתו של שר התחבורה ישראל כץ על יבואני הרכב התקבלה היום בקרב היבואנים בשלווה מפתיעה. לדברי אחד היבואנים: "מאז סרטי המאפיה לא שמענו התבטאויות כאלה, אך איננו מופתעים כלל. במקום לדאוג לבעיה האמיתית, שיעור המס המוטל על מכוניות, כץ מעדיף לאיים ולנסות להוריד מחירים באופן מלאכותי במה שהוא מגדיר כתחרות. כץ שוכח שכיום בפועל רוב דגמי המכוניות החדשות נמכרים בישראל בהנחות מפליגות למועדוני צרכנות ובמבצעי מכירות. בעוד שבועיים מחירי הרכב יעלו הודות למס הירוק, אך כץ לא טורח אפילו לנסות ולבטל את רוע הגזירה הזו, אלא להתמקד בתפל". לדברי יבואן אחר: "בענף הרכב הורגלנו בגזרות שונות ומשונות מבית מדרשו של כץ, פתיחת השוק ליבוא מקביל, היתר למכור מכוניות חדשות בחברות הליסינג, פתיחת השוק לתקינה אמריקאית, הציבור אינו מנותק ומבין לבדו שמדובר בגזירות שבפועל אינן משפיעות במאום".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x