$
בארץ

המדינה נענתה להצעת בג"ץ: הדיון בעתירות הגז יעבור להרכב שופטים מורחב

ההערכה היא שהדיון יתקיים בקרוב. הסכמת המדינה תחסוך דיון בשאלה אם יש להוציא צו על תנאי ומשמעות הצו היא שהנטל עובר עתה למדינה להוכיח שהסדרת מדיניות הגז בהחלטת ממשלה היא כדין וחוק הנפט מספק את ההסמכה להחלטה

משה גורלי וחן פונדק 11:3505.08.13

המדינה הודיעה הבוקר (ב') לבג"ץ שהיא מסכימה לקיומו של הדיון בעתירות הגז כאילו ניתן צו על תנאי. ההערכה היא שהדיון יתקיים בקרוב בפני הרכב מורחב כפי שהציע נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס בשבוע שעבר.

אסדת גז אסדת גז צילום: אלבטרוס

 

הסכמת המדינה תחסוך דיון בשאלה אם בכלל יש להוציא צו על תנאי ומשמעות הצו היא שהנטל עובר עתה במלואו לכתפי המדינה להוכיח שהסדרת מדיניות הגז בהחלטת ממשלה היא כדין וחוק הנפט מספק את ההסמכה להחלטה. זאת, מבלי להידרש לחקיקה מיוחדת כפי שמבקשים העותרים הח"כים ראובן ריבלין, שלי יחימוביץ, משה גפני ואבישי ברוורמן.

 

בנוסף עותרים המרכז האקדמי למשםט ועסקים, אדם טבע ודין, התאחדות התעשיינים, התנועה למען איכות השלטון, ישראל יקרה לנו ואמון הציבור.

 

העברת הדיון להרכב מורחב אינה טריוויאלית ובעבר נדונו עתירות דומות בהרכב של שלושה. הסיבות האפשריות להרחבת ההרכב יכולות להיות המשמעות המשקית-ציבורית של ההחלטה או חילוקי דעות בין השופטים. בכל מקרה הרחבת ההרכב היא גם הרחבת האחריות ותוקף ההחלטה לרוב של שופטי בית המשפט העליון ולא לשלושת שופטי ההרכב המקוריי, גרוניס, אליקים רובינשטיין ונועם סולברג.

 

"בשים לב לדחיפות שקיימת", מסכם ב"כ המדינה עו"ד ענר הלמן את הודעתו לבית המשפט, "המדינה תחזור ותבקש מבית המשפט הנכבד כי העתירות ישמעו במועד קרוב ככל הניתן".

 

עמדת המדינה עברה שדרוג. בחוות הדעת של המשנה לעניינים כלכליים של היועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט הוצב במוקד נושא הדחיפות ואילו בתגובה לבג"ץ הוסיף הלמן את הטיעון שהסדרת יצוא הגז בהחלטת הממשלה מתחייבת מחוק הנפט ולא רק נובעת ממנו.

 

מנגד טוענים העותרים כי חשיבות הנושא והמחלוקת העזה שהוא מעורר מחייבים את הסדרת הנושא בחוק של הכנסת.

 

ביום חמישי האחרון החליט בג"ץ כי הדיון האם ההחלטה על יצוא הגז תעבור בכנסת או תסתפק בהכרעת הממשלה תובא הפני הרכב מורחב. נשיא בית המשפט העליון גרוניס הציע כי העתירה תידון כאילו הוצא צו על תנאי, כשהמשמעות היא לדלג שלב היישר לדיון בהרכב המורחב שיתקיים בקרוב. נציג המדינה, עו"ד ענר הלמן, ביקש מבית המשפט אורכה עד להיום כדי להשיב להצעת גרוניס.

 

יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' אומרת בתגובה: "ראוי שדיון סביב הכרעה בסוגיה ציבורית ומשפטית כה דרמטית וגורלית לעתיד מדינת ישראל יתנהל בהרכב מורחב, באופן הרציני והראוי ביותר. עצם הסכמת הממשלה לדיון בהרכב מורחב מעיד על הבנתה, גם אם באיחור, שהנושא משמעותי וגורלי מדי מכדי להסגר בדלתיים סגורות ללא דיון ציבורי. טוב יהיה אם רה״מ יחליט כבר עתה להביא את הסוגיה לדיון ציבורי ומעמיק בכנסת״.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין: "אפילו המדינה מסכימה שהסוגיה היא מורכבת ודורשת בחינה מעמיקה. ראש הממשלה חייב לחסוך את ההליך המשפטי שהולך ומתארך ולהעביר כבר עכשיו את ההחלטה על יצוא הגז לכנסת, כל התייחסות אחרת מצידו לא תעלה בקנה אחד עם עקרון שלטון החוק".

 

המטה לשמירה על הגז הישראלי מסר: "אנו מברכים על כך שגם בממשלה מבינים את הצורך בקיום מעמיק אך מזורז בנושא, ומקווים שהדיון בנושא ימוצה בצורה הטובה והמהירה ביותר, בציפיה כי שופטי בית המשפט העליון יורו להעביר את ההכרעה בנוגע לייצוא הגז להכרעה חקיקתית מוסדרת בכנסת, כראוי ביחס להחלטה היסטורית בעלת השפעות כלכליות בין-דוריות אדירות".

 

הבג"צ להעברת ההכרעה על ייצוא הגז מהממשלה לכנסת הוגש על-ידי המרכז האקדמי למשפט ועסקים, הפורום הישראלי לאנרגיה, העמותה לכלכלה בת קיימא וח"כ שלי יחימוביץ, רובי ריבלין, אבישי ברוורמן ומשה גפני. את העותרים מייצגים אפי מיכאלי, ערן צין וד"ר עופר סיטבון מהמרכז האקדמי למשפט ועסקים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x