"המצב שבו עדיין אין לנו נגיד עלול לפגוע ביציבות המשק"
דן פרופר, יו"ר המועצה המינהלית של בנק ישראל: "צריך פשוט לבחור נגיד. לצערי אין לי השפעה על תהליך הבחירה". גורם בוועדת טירקל: "הממשלה תפקידה למשול. בחוק כתוב שהיא אמורה למנות נגיד, לא ועדת איתור ולא ועדת טירקל"
העובדה שעדיין אין נגיד קבע לבנק ישראל היא מצערת. כך אמר אתמול יו"ר המועצה המינהלית של בנק ישראל, דן פרופר, בשיחה עם "כלכליסט". המועצה שבראשה עומד פרופר, המכהן גם כיו"ר חברת אסם, היא גוף שהוקם לפני כשנתיים מתוקף חוק בנק ישראל החדש. במועצה חברים נציגים מבנק ישראל וגם נציגי ציבור חיצוניים, והיא מתפקדת למעשה כמועצת המנהלים של בנק ישראל. המועצה אחראית, בין היתר, לאישור תקציב הבנק, לאישור הדו"חות הכספיים שלו ולקביעת גובה השכר והתנאים הנלווים של העובדים.
- דרושה יצירתיות שתאפשר לטירקל קדנציה שלישית
- "הסיפור לא נעים לאף אחד. נמצא את הנגיד או הנגידה המתאימים ביותר"
- סאגת הנגיד מאיימת על תפקודו של בנק ישראל
בכנס הפרידה מסטנלי פישר, שקיים בנק ישראל במוזיאון ישראל, אמרת דברים ברורים יותר בנושא.
"מה שאמרתי היה רק שהעובדה שעדיין אין לנו נגיד גורמת לדעתי נזק שעלול לפגוע ביציבות המשק".
מאז הכנס במוזיאון עברו כמעט חודשיים, ועדיין אין לנו נגיד חדש.
"אמרתי את זה אז וזה נכון גם היום".
ומה דעתך כיו"ר המועצה המינהלית של בנק ישראל על תהליך הבחירה של נגיד חדש לבנק?
"אני לא מתערב בנושא מינוי הנגיד. כיו"ר המועצה המינהלית אין לי, לצערי, השפעה על תהליך הבחירה. כידוע לך, חוק בנק ישראל החדש קובע בדיוק מי ממנה את הנגיד, וקובע בדיוק מהם התפקידים של יו"ר המועצה המינהלית. ושני התפקידים האלה אינם נפגשים".
מה לדעתך צריך לעשות עכשיו?
"צריך לבחור נגיד חדש לבנק ישראל. זה כל כך פשוט".
היוזמה החדשה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, להעביר מראש לאישורה של ועדת טירקל רשימה של שמות מועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל, התקבלה אתמול בבנק ישראל ברגשות מעורבים. מצד אחד, שמחים בבנק על כך שהיוזמה החדשה תצליח סוף סוף למצוא מחליף לסטנלי פישר, אחרי הכישלון הכפול עם פרנקל וליידרמן. מצד שני יש גם לא מעט חששות מכך שבעקבות היוזמה החדשה יידרשו כעת שבועות ארוכים כדי למצוא ולאשר נגיד חדש לבנק. החשש הגדול הוא מהימשכות אי־הוודאות הכרוכה בהתארכות תהליך הבחירה של נגיד חדש לבנק.
בבנק ישראל שבו וציינו אתמול כי גם ללא נוכחות נגיד קבוע, עבודת הבנק נמשכת כרגיל: הוועדה המוניטרית, האחראית על קביעת מדיניות הריבית ושער החליפין של בנק ישראל, פועלת כרגיל, ישיבות הנהלת הבנק מתנהלות באופן סדיר וממלאת מקום הנגיד ד"ר קרנית פלוג מקיימת כל הזמן דיונים בנושאים כלכליים וגם דיונים בנושאים מנהליים עם ראשי החטיבות השונות של הבנק.
פרשת מינוי הנגיד משפיעה גם על נושא ההתערבות בשוק מטבע החוץ. אחת ההערכות לחוזקו של השקל בתקופה האחרונה היא שהספקולנטים במט"ח זיהו את תקופת המעבר המתמשכת בבנק ישראל, והם מזרימים ביקושים לשקל ללא חשש מהתערבות גדולה מדי של הבנק במסחר. הוועדה המוניטרית של בנק ישראל היא זו שקובעת את קווי המדיניות בתחום המט"ח, אבל מי שמחליט מתי להתערב במסחר וכמה דולרים בדיוק לקנות הוא הנגיד.
כרגע נגיד הבנק בפועל היא פלוג, שראש הממשלה נתניהו הבהיר לה פעמיים שמבחינתו היא רק ברירת מחדל. השאלה המסקרנת בהקשר זה היא האם במקרה של מתקפה ספקולטיבית חריגה נוספת על השקל פלוג תרצה בכלל להתמודד עם אותם ספקולנטים, או שתעדיף להשאיר את המשך המערכה לנגיד הבא.
גורם בוועדת טירקל אמר אתמול ל"כלכליסט": "אני מבין את החלטת ראש הממשלה ושר האוצר להעביר לוועדה כמה שמות. אין להם ברירה, בגלל ההתקפות המרושעות עליהם. זו חוצפה לבקר אותם על שחשבו בתום לב שפרנקל הוא מועמד ראוי. אילו נתונים ויכולת יש להם לברר הטרדה מינית או גניבות בשדה תעופה?
"אני מבין אותם, זה לא שהם נכשלו. אם כבר אנחנו נכשלנו ועכשיו זה מעמיס עלינו עבודה, כי הרינונים, המכתבים והתלונות לא ייפסקו, אלא מספרם יגדל כמספר המועמדים. אינני מסכים לשקיפות, זו פגיעה אנושה בפרטיותם של המועמדים. אין מועמד אחד שבדקנו והעברנו שלא היו עליו תלונות.
"לדעתי צריך להחזיר את המינויים לממשלה. בכיתה ב' למדנו שממשלה תפקידה למשול. בחוק כתוב שהממשלה תמנה, לא ועדת איתור ולא ועדת טירקל. שיקול הדעת לפי החוק הוא של הממשלה, לא של הוועדות".