$
בארץ

"כיל רוצה למנוע מעורבות ציבורית בהליך הבוררות על תמלוגי ים המלח"

כך טוענות אדם טבע ודין והעמותה לאיכות השלטון בתגובה לבקשת כיל לעכב את פרסום כתבי הטענות והפרוטוקולים מההליך הבוררות שמנהלת החברה מול משרד האוצר. כיל: "מידע סודי ורגיש שעלול לשמש את מתחרותיה הבינלאומיות של כיל כנגדה"

תומר גנון וחן פונדק 10:1814.08.13
"ניסיון עיקש לעכב העברת מידע אל הציבור בזמן שהליך הבוררות מממשיך להתנהל וזאת על מנת למנוע מעורבות ציבורית בהליך הבוררות", כך כותבות עמותת אדם טבע ודין והעמותה לאיכות השלטון בתגובה שהגישו לבקשת כיל לעכב את פרסום כתבי הטענות והפרוטוקולים מהליך הבוררות על תמלוגי ים המלח שבמסגרתה תובעת המדינה 291 מיליון דולר. הבוררות מתנהלת כיום בפני השופטת (בדימוס) טובה שטרסברג-כהן ועוה"ד אלכס הרטמן ורם כספי.

 

כיל מבקשת לעכב ביצוע פסק דין בנושא שניתן לפני כשבועיים, לאחר ששופט בית המשפט לעניינים מינהליים, ד"ר יגאל מרזל, דחה עתירה שלה נגד המדינה, בדרישה שלא למסור לאדם טבע ודין ולעמותה לאיכות השלטון את החומרים מההליך.

 

מרזל קבע כי "לא מדובר במחלוקת פרטית. מדובר במחלוקת ובסכסוך בעלי מאפיינים ציבוריים מובהקים, ובתביעה בהיקף כספי ניכר. בסוגיית היקף התמלוגים שהמדינה מקבלת – כנאמנת הציבור כולו – בגין הניצול של משאבי הטבע של הציבור כולו. החיסוי המלא של הליך זה כדי הליך חשאי – כפי טענת מפעלי ים המלח – אינן מעוגן בדין החרות. הוא מעורר קושי על רקע חובת שקיפות פעולת הרשות הציבורית והיותה נאמנת לציבור".

 

השופט יגאל מרזל. "לא מדובר במחלוקת פרטית. מדובר במחלוקת ובסכסוך בעלי מאפיינים ציבוריים מובהקים" השופט יגאל מרזל. "לא מדובר במחלוקת פרטית. מדובר במחלוקת ובסכסוך בעלי מאפיינים ציבוריים מובהקים"

 

בבקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין טענה כיל כי: "יישום פסק הדין הינה התעלמות מהאינטרס או הזכות לחשאיות בבוררות והעדפה מוחלטת של זכות הציבור לדעת. הכל מבלי שמתבצע האיזון המתחייב, שכן החשאיות הוסגה לחלוטין מפני זכותו של הציבור לדעת".

 

בתגובה שהגישו העמותות, באמצעות עוה"ד דנה טבצ'ניק ונדאל חאיק, הן כותבות כי הטענה של כיל לפיה לא יגרם נזק אם הפרסום יתעכב "מעידה על זלזול באינטרס הציבורי אותו מייצגות המשיבות ובזכות הציבור לדעת". הן מוסיפות כי: "ניהול הבוררות במחשכים והסתרת מידע בעניין ציבורי מובהק הינו נזק משמעותי אשר יגרם במידה ויינתן עיכוב ביצוע, והמידע יעוכב עד לאחר סיום ההליך ולאחר שתינתן הכרעה סופית בהליך הבוררות. כל עיכוב נוסף בחשיפת המידע רק יוסיף לנזק שנגרם עד כה לאינטרס הציבורי, וימשיך לפגוע ביכולת הציבורי לקיים דיון מושכל, וביקורת ציבורית על אופן ניהול משאבי הטבע השייכים לציבור"

 

מכיל נמסר: "ממשלת ישראל וכיל בחרו בהסכמה בתהליך הבוררות, כי במסגרת הליך זה ניתן יהיה לברר את הנושאים בפתיחות ובשקיפות תוך חשיפה בפני נציגי המדינה, שהם גם נציגי הציבור, את כל המידע כולו, כולל גם מידע סודי ורגיש שעלול לשמש את מתחרותיה הבינלאומיות של כיל כנגדה. חשיפה שכזו התאפשרה לאור הסכמה עם נציגי הממשלה כי הדיונים יישארו חסויים. המדינה שינתה את עמדתה ולשינוי זה יש השלכות לגבי הבוררות הספציפית הזאת ולגבי הבוררות כמוסד באופן עקרוני".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x