מה יעשה האקר בבית ממוחשב?
התשובה התקבלה באסלות החכמות של SATIS
בדרכי להרצאה באוניברסיטה בדרום קוריאה הגעתי באישון לילה, לאחר טיסה ארוכה, למלון בסיאול. המלון היה מסודר, נקי ויעיל, ושכן במגדל במרכז העיר המסודרת, הנקייה והיעילה הזאת. חלון חדרי פנה אל משרדי ההנהלה של סמסונג ו־LG, שתי ענקיות טכנולוגיה קוריאניות.
עד מהרה גיליתי שגם האסלה בשירותים, לא במפתיע, מסודרת, נקייה ויעילה. אלא שהפעם, בעייפותי, התקשיתי להתמודד עם הפונקציות הבסיסיות שלה. במקום מושב, מכסה וידית הדחה, כמקובל באסלות שהורגלתי בהן, האסלה הזאת הכילה חלקים לא מזוהים, לוח בקרה שהכיל כ־20 כפתורים דיגיטליים וכמה מכוונים, ועוד שפע איורים, ספרות וסימניות מזרח־אסייתיות. משהו שדומה יותר לכיסא מפלט בחללית. ואני, בעייפותי, באתי לשם לתכלית אחרת.
חוסר האחידות בחדרי רחצה בבתי מלון מציק לי מספיק גם ככה. בכל פעם מחדש אני מנסה בתסכול לברר איזו ידית מסובבים לאיזה כיוון כדי לקבל מים חמים, איך נמנעים מהתזות רותחות או קפואות, למה לשם שמים צריך ללחוץ על כפתור כדי לחלץ שמפו. הרבה מקלחות ובתי שימוש במלונות הם חידה בלשית, ואני, עליי להודות, לא טוב בחידות האלה. אבל האסלה הזאת המציאה את התסכול שלי מחדש.
פתרתי את הבעיה, כמובן, בפייסבוק. צילמתי את לוח הבקרה, העליתי את התמונות בליווי שטיחת מצוקתי, ובתוך שניות חברים מרחבי העולם נחלצו לעזרתי והסבירו לי שזאת אסלה יפנית משוכללת, וביארו עבורי את הכפתורים בזה אחר זה. הוקל לי.
באסלות היפניות, כך למדתי, יש ברזי בידה נפרדים למים חמים וקרים שאפשר לשלוט בלחץ ובטמפרטורה של המים שנורים מהם בסילון, שגם הוא מתכוונן. צינור אחר מזרים אוויר לצורכי ייבוש לאחר השטיפה, וגם שם יש שליטה בעוצמה, בחום ובכיוון. המושב עצמו ניתן לחימום וקירור, ונשטף במנגנון מיוחד. וכמובן המכסה והמושב מורמים ומורדים חשמלית, ויכולים להיסגר אוטומטית לאחר תקופת השהיה. האסלה יודעת גם לנגן מוזיקה או להשמיע צלילים מחרישי מבוכה אחרים. זה אולי נשמע כאילו היפנים איבדו את הגבולות בנוגע לבתי שימוש. אבל אולי סטנדרט ההיגיינה שלהם פשוט גבוה מזה של היצורים הלבנים ועגולי העיניים מן המערב.
מה רבה היתה שמחתי כשלמדתי שיצרנית האסלה, SATIS היפנית, שחררה אפליקציית אנדרואיד לשליטה בהן באמצעות אנטנת בלוטות'. אמנם כרגע האפליקציה דוברת יפנית בלבד, אבל אנימציה נגישה וידידותית ברשת (http://is.gd/mItjZD) מלמדת על האפשרויות גם בלי מילים. האפליקציה גם בוחרת עוצמת הדחה חסכונית, ומנהלת, עבור אלה שהדבר חשוב להם, רישום מסודר של הביקורים בשירותים. מחיר האסלה, דרך אגב, הוא בין 90 ל־140 אלף ין, כלומר 1,000–1,500 דולר.
אבל אחרי החדשות הטובות באו הרעות: בשבוע שעבר נשטפה הרשת בידיעה שזרועותיהם הארוכות וחורשות הזדון של ההאקרים הגיעו עד לאפליקציה של SATIS, קרי, אל תוך אלפי בתי כבוד ביפן וקוריאה. האקרים חשפו נקודות תורפה במערכת התשדורות האלחוטיות בין הטלפון הסלולרי למנגנון השליטה באסלה, ובאמצעותן הם יכולים "לצותת" להעדפות של המשתמשים, וגם לתת הוראות לאסלות לא להם. יפני בעלי טלפון אנדרואיד שבו מותקנת תוכנת הפריצה המתאימה יכול לבלות שעות בלהוריד את המים אצל השכנים, להחליף את צלילי הליווי ולעשות בזרמים המחטאים של הבידה כבשלו.
קריאות בהלה רבות נשמעות סביב בואן של תעודות זהות חכמות. אני מוצא עצמי מודאג יותר ויותר מהידיעה שהעת בשלה לבואו של הבית החכם.