המדינה מקדמת מכירה חלקית של הדסה למכבי או למאוחדת
הממשלה סירבה לבקשת מנכ"ל הדסה להעביר סיוע כספי לבית החולים, והציעה לנשות הדסה למכור חלק מהבעלות לאחת מקופות החולים. נשות הדסה מסרבות לחלוק את הניהול אך מוכנות לשיתוף פעולה ברכישת ציוד ושימוש במרפאות
משרד האוצר ומשרד הבריאות מנהלים מגעים עם קופות החולים מכבי ומאוחדת כדי שייקחו על עצמן חלק בניהול בית החולים הגדול בבירה. בית החולים הדסה, שנמצא בבעלות ארגון נשות הדסה העולמי, נקלע לגירעון של 1.3 מיליארד שקל. אביגדור קפלן, מנכ"ל הדסה, ואודרי שימרון, מנכ"לית ארגון נשות הדסה בישראל, נפגשו לפני כשבועיים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יאיר לפיד ושרת הבריאות יעל גרמן וביקשו מהם להעביר לבית החולים סיוע כספי, בדומה למענקים שניתנו לבתי החולים הממשלתיים, בהיקף של כ־700 מיליון שקל, אולם נתניהו סירב.
- בכיר בהדסה: "צריך להגביל את השר"פ ל־20% מפעילות הרופא"
- "יש לנו מנתחים בהדסה ש-70% מפעילותם היא פרטית"
- "המדינה צריכה לעזור בסגירת הגירעון של הדסה"
במקום זאת ביקש נתניהו מהדסה שימכרו חלק מהבעלות על בית החולים לקופות החולים מכבי או מאוחדת, אך עד כה הארגון הביע התנגדות. אפשרות אחרת, המועדפת על הדסה, היא שיתוף פעולה עם אחת הקופות ברכישת ציוד, בשימוש במרפאות החוץ של בית החולים וכדומה.
קפלן אמר היום ל"כלכליסט" כי "מיזוג הוא בעייתי מאוד גם משפטית וגם כספית". במידה ויוחלט לקדם את המהלך, קופות החולים והמדינה יצטרכו להכריע על הפיצוי שיקבלו נשות הדסה וכיסוי החוב של בית החולים.
משרדי הבריאות והאוצר, וסביר להניח שגם נתניהו עצמו, חוששים מתרחיש קיצון לפיו הדסה יקרוס בדומה למה שקרה לבית החולים ביקור חולים, שנמכר בשנה שעברה לשערי צדק. אם הדסה יגיע למצב דומה המדינה תהיה זו שבסופו של דבר תצטרך לכסות את הגירעונות כדי לאפשר את המשך קיומו של בית החולים בו למעלה מ־1,000 מיטות ומשמש גם כבית חולים אוניברסיטאי.
בפגישה עם נתניהו הלינו שוב שימרון וקפלן על כך שהם נותנים מדי שנה הנחות של למעלה מ־300 מיליון שקל לקופות החולים, על טיפולים ובדיקות שנעשים אצלם. לטענתם, אם המדינה תפצה ולו באופן חלקי על ההנחות שבית החולים נאלץ לתת לקופות החולים הם יצליחו להביא את הדסה לאיזון תקציבי עד סוף השנה הבאה, בין השאר באמצעות יישום תכנית הבראה ופיטורי עובדים.
השיחות עם קופות החולים מתמקדות במכבי ומאוחדת. במשרד הבריאות העדיפו לוותר על קופת חולים כללית משום שכבר היום בבעלותה 14 בתי חולים ואם תשתלט גם על הדסה היא תהווה כח גדול מדי במערכת הבריאות. לאומית טרודה גם היא בסגירת גרעון.
כך נשארו הקופות מכבי ומאוחדת. במקרה של מכבי, שמחזיקה גם בבית החולים הפרטי אסותא, רכישת בית החולים תחזק את היכולת שלה להתחרות מול הכללית אך לא פחות חשוב תיתן לה את יתרון הגודל ברכישת ציוד, משא ומתן מול בתי חולים אחרים ועוד. במקרה של מאוחדת, רכישת חלק מהדסה יתן לה יתרון משמעותי בירושלים שם 40% מהתושבים חברים בקופה. גורמים במערכת הבריאות הביעו חשש שהדבר עלול ליצור ריכוזיות יתר שתגרור עליית תעריפים שישלמו יתר קופות החולים.
מי שמסתכל מהצד הוא בית החולים שערי צדק, שבמידה ומאוחדת תתמזג עם הדסה, עשוי לספוג את המחיר משום שמאוחדת תפנה את חוליה להדסה.
ממשרד ראש הממשלה נמסר, כי "נתניהו הנחה את שרת הבריאות ושר האוצר לפעול יחד עם הנהלת הדסה ליישום תוכנית הבראה כוללת ומקיפה לבית החולים בהקדם האפשרי".