מקורבים לאקשטיין: "רפי לנקרי עומד מאחורי התלונה לוועדת טירקל"; לנקרי מכחיש
המועמד לנגיד בנק ישראל דוחה את התלונה שהגיעה לוועדת טירקל על תשלומים שלא כדין שקיבל לכאורה על הרצאות בעת כהונתו כמשנה לנגיד
"נהגתי בהתאם להנחיות בדיוק מרבי ובגישה מחמירה", מסר ל"כלכליסט" המועמד לתפקיד נגיד בנק ישראל פרופ' צבי אקשטיין, בהתייחס לתלונה אנונימית שהגיעה לוועדת טירקל, ולפיה הוא קיבל תשלומים שלא כדין על הרצאות בחו"ל בעת כהונתו כמשנה לנגיד בנק ישראל דאז סטנלי פישר בשנים 2007–2008. לדבריו, "הקפדתי להפריד בין מחקר אקדמי שיש לו קשר ישיר לבנק ישראל לבין מחקר אקדמי שאין לו. לדוגמא את הספר 'ההיסטוריה הכלכלית של היהודים' כתבתי על חשבון זמני הפרטי והחופש שלי".
בירור התלונה על ידי ועדת טירקל למינוי בכירים מעכב כעת את אישור מועמדות אקשטיין, שנחשב לאחד משני המועמדים המובילים. מקורביו של אקשטיין משוכנעים שמאחורי המכתב עומד עו"ד רפי לנקרי, בכיר לשעבר בבנק ישראל: "הוא היחיד שאיים מפורשות על אקשטיין שיעשה הכל כדי למנוע את מינויו לנגיד בנק ישראל, והוא גם אחד שהייתה לו נגישות לפרטים שמופיעים במכתב".
"לנקרי מאמין שאקשטיין גרם להכשלתו בעבר"
לנקרי כיהן כיו"ר ועד העובדים בבנק ישראל ועזב אותו ב־2011, שלוש שנים לאחר שהפסיד את תפקיד מנכ"ל הבנק לחזי כאלו. בראש ועדת האיתור עמד אילן כהן, והנציג הבכיר של הבנק בוועדה היה אקשטיין. גורם בוועדה אמר ל"כלכליסט": "לנקרי היה בטוח אז שהמינוי בכיסו, ואפילו בתקשורת נכתב שהמשחק מכור. מבחינתו, אקשטיין גרם להכשלתו".
לנקרי מכחיש נמרצות: "לא אני כתבתי, ואין לי מושג מי כתב. התנתקתי מזמן ממה שנעשה בבנק ישראל, ואין לי כל עניין להיות מעורב בעניינים המכוערים האלה".
אף כי מקובל בוועדת טירקל להתעלם ממכתבים אנונימיים, היא החליטה להתייחס הפעם. "אי אפשר היה להתעלם", אומר גורם בוועדה, "בגלל הפירוט הרב שבו: מועדי השהייה בחו"ל, נושאי ההרצאות וכיו"ב. לכן, תבקש הוועדה לקבל את תנאי ההעסקה של בנק ישראל כדי לבדוק אם התשלומים היו כדין".
בתוך כך, התברר כי בנק ישראל נדרש לעניין הרצאותיו ונסיעותיו של אקשטיין כבר ב־2008 לאור שאלות עיתונאיות שלא הגיעו לידי פרסום. בין היתר נשאל הבנק אם יש מגבלה חוקית על הקדשת זמן לעיסוקים נוספים של המשנה לנגיד. על כך השיבו בבנק כי: "נקבע במפורש בחוק כי מותר לו (למשנה לנגיד - מ"ג) לקבל תפקיד אקדמאי...שעות העבודה באוניברסיטה אינן על חשבון הקדשת כל שעות עבודתו לבנק ישראל כנדרש".
במענה לשאלה אם יש מגבלה חוקית על השתכרות המשנה לנגיד מעיסוקיו הנוספים, השיב הבנק: "חוק בנק ישראל מתיר למשנה לנגיד לקבל תפקיד אקדמאי מבלי לציין מניעה כלשהי לגבי קבלת שכר בגין כך, וזאת בניגוד לעיסוקים מותרים אחרים, שלגביהם נקבעה מניעה מפורשת לעניין זה".
מאקשטיין נמסר: "בתקופה שבה כיהנתי כמשנה לנגיד, שימשתי גם כפרופסור באוניברסיטת תל אביב, ב־50% משרה. עם כניסתי לתפקיד קיבלתי הנחיות מהיועצת המשפטית של הבנק בדבר המגבלות החוקיות בהקשר של פעילות אקדמית ותפקידי כמשנה לנגיד, ופעלתי לפיהן. מלבד הוראה באוניברסיטת תל אביב, עסקתי במחקר והמשכתי להרצות ולהשתתף בכנסים בינלאומיים. פעולותיי נעשו בידיעה מלאה או אישור של הנגיד (כאשר נדרש) והקפדתי לפעול על פי ההנחיות שניתנו לי, כך שתמיד נהגתי בשקיפות מלאה כלפי בנק ישראל. כמו כן, קיימתי הפרדה ברורה בימי העבודה ובתשלומי הנסיעות בין פעילות שהיתה קשורה להיותי משנה לנגיד ובין פעילות אקדמית עם קשר רופף לתפקידי בבנק ישראל. כל הנסיעות, חיוב ימי החופש והתשלומים על ההוצאות נוהלו על ידי משרדי בבנק ישראל. כמו כן, לא קיבלתי כל תמורה עבור הרצאות אורח בארץ או בחו"ל".
אקשטיין נמנה עם החונכים המקצועיים של לפיד
המועמדים הנוספים לתפקיד מריו בלכר וויקטור מדינה הופיעו בפני ועדת טירקל בשבבוע שעבר גם כן, אך לגבי שניהם לא נותרו נושאים שדורשים בדיקה נוספת. הבחינה של מדינה בוועדה התמקדה בבונוסים שקיבל בעת פרישתו מבנק המזרחי, והפרסומים, שלפיהם בנו השתמש בשמו כדי להרשים משקיעים, לא עלו כלל. בלכר נשאל על מחיקתו מהתביעה שהוגשה נגדו כחבר דירקטוריון חברת הנפט הארגנטינאית ועל הרומן של אשתו עם דומיניק שטרוס־קאהן, לשעבר מנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית.
היום צפויים להופיע בוועדה הממליצים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד. מטרת הפגישה איתם היא לבדוק שאין זיקות פוליטיות ואישיות, או שיקול זר בהצגת המועמדות. לפי המקובל, זימון הממנים לוועדה קודם לזימון המועמדים, אלא שהפעם התהפך הסדר בגלל אילוצים שקשורים בסדר היום ובמצב בריאותו של ראש הממשלה.
בעניין הזיקה — אקשטיין נמנה עם החונכים המקצועיים של לפיד. מכיוון שמדובר באדם פרטי, אקשטין קיבל על כך אישורים פורמליים מהיועץ המשפטי לממשלה וממשרד האוצר. קשר זה, הבהיר אקשטיין לוועדה, איננו פוליטי, מפלגתי ואיננו חברי־אישי. לפיכך, הוא טוען כי אין בזיקה זו כדי לפסול את המועמדות.