הוועידה הכלכלית
משה אשר: "עוגת המס תגדל השנה ל-234 מיליארד שקל"
מנהל רשות המסים אמר את הדברים בוועידה הכלכלית לאומית 2013 של "כלכליסט". לדבריו, יש פעולות רבות המתוכננות במטרה להגדיל את גביית המס. על הכוונת: שוק השכרת דירות היוקרה, אנשי עסקים שפועלים בחו"ל ותופעת החשבונית הפקטיבית: "אנחנו עושים ביקורות במגדלים ובאזורים כמו כפר שמריהו וחותמים על אמנה עם מדינות אחרות להגברת הפיקוח"
"ב-2012 היקף גביית המס עמד על 212 מיליארד שקל וב-2013 עוגת המס צפויה להיות גדולה יותר בשל העלאות מסים שעשו השנה ולהגיע לכ- 234 מיליארד שקל", כך אמר מנהל רשות המסים, משה אשר, בוועידה הכלכלית לאומית 2013 של "כלכליסט".
לדברי אשר, תקציב 2013-2014 שבפניו עמד שר האוצר עם כניסתם לתפקיד היה פועל יוצא של התמודדות עם גירעון בהיקפים של עשרות מילארדי שקלים. "המסגרת בטווח הקצר היתה קיצוצים והעלאות מסים מתונות ומדורוגות כמו: העלאות מס הכנסה , העלאת מס חברות בשנה הבאה ודברים נוספים שמייצרים העלאות בטווח הקצר. לצד זה יש גם צעדים להגדלת הצמיחה והקטנת הבירוקרטיה".
אשר הרחיב בנואש התמודדות רשות המסים עם העלמות מס: "מה רשות המסים עושים בסגירת ההון השחור? יש מחקר של הבנק העולמי שאומר שישראל אינה מקום טוב מבחינת היקף ההון השחור- שהוא 23% מהתמ"ג ויש הרבה מה לעשות נגד זה. ברשות המסים יש כ-6,000 עובדים וזה לא הרבה לעומת מדינות אחרות בעולם. אנחנו נגייס עוד פקחים רבים ונקים יחידה של אנליסטים שיגיעו למפקחים ויעשו בדיקות עומק. האנליסטים יתמקדו בתיקים גדולים משמעותיים ושם יעשו בדיקה מדוקדקת של אנשי מקצוע".
על הכוונה: העלמות המס בשוק הנדל"ן
כעת אנחנו לוקחים בעיה מסויימת ועושים לה טיפול הוליסיטי- גילינו בתחום הנדל"ן יש הרבה העלמות. מסתבר שגם סכום של 10% במחזור מהשכרות דירות שוכחים לעיתים לשלם. לכן אנחנו עושים ביקורת באזורי יוקרה כמו כפר שמריהו שם הנדל"ן יקר וכך גם במגדלי היוקרה בתל אביב. יחידת האנליסטים שתקום תתרום בכך שתרוץ על הדאטה בייס ותמפה את הדירות והסיכויים להעלמות מס".
אשר הוסיף כי העלמות המס הם לא נחלתם של אנשים פרטיים בלבד: "גם ציבור הקבלנים שוכח לפעמים שצריך לשלם מס ואנחנו נחבר אותם לרשת המס", אמר.
לדבריו, יש לטפל גם בישראלים שלא משלמים מס על פעילות עסקית בחו"ל: "פעילות אחרת שאנחנו עושים- זה בקרב אנשי עסקים וכאלה שפועלים בקווים- כלומר פועלים בין ישראל לחו"ל והם שוכחים להתחלק עם הציבור ושוכחים שיש להם חשבונות בחו"ל ולא משתפים את המידע והכנסות עם הציבור. בשנה שעברה עשינו מבצע גילוי מרצון לעודד גילויי על נכסים של ישראלים בחו"ל. כעת אנחנו קוראים לאנשים ומבררים עימם על נכסיהם ומגיעים להסדרים- חלקם נעימים יותר וחלקם נעימים פחות".
לדבריו הרשות מקדמת את הנושא מול מדינות מעבר לים: "אנחנו חותמים על אמנות החלפת אינפורמציה עם מדינות אחרות. אנחנו הולכים לעבור לשיטת הדור החדש לעוסקים- יש המון עסוקים קטנים וצריך להגיע לנקודות החריגות כדי להגיע למס שוויוני".
"יש לעקור את תופעת החשבונית הפקטיבית מהשורש"
אשר המשיך: "תופעת החשבוניות הפיקטיביות מאוד חשובה וצריך לעקור אותה מהשורש באמצעות הרחבת הרשת המקוונת ביננו ובין העוסקים. תכנון מס הוא דבר לגיטמי וטוב עד שעוברים את הגבול. עד שחברה משתמשת בתיבת דואר במדינות אוף שור כדי לחסוך במס. אנחנו נסגרו פרצות ונגביר אכיפה בתכנוני המס הקשים".
לדבריו, חוץ מפעולות להגברת הגבייה יש לטפל גם ברשות עצמה: "צריך גם את הצד השני- הקטנת הביקורטיה- הקמתי וועדה שתפקידה הקטנת הבירוקטיה בהקשר של העסקים הקטנים. היא תרוץ בשנים הקרובות וכל פעם תכניס דברים כדי לשפר זאת. נגביר את אמון הציבור ברשות המסים על ידי גביית מס שווינית, טיפול שוויוני במעלימי מס, נעודד צמיחה וחקיקה בגיוס היי טק לישראל. נטפל בעיוותים באמצעות חקיקה- כמו ששינסקי ב' כדי שאזרחי ישראל יקבלו את חלקם במשאבים. נכנס למפת דרכים ברשות- רשות ללא נייר עם יותר נגישות לציבור. ויש עוד הרבה נושאים על הפרק".