כיל הרוויחה זמן: פרסום מסמכי הבוררות על תמלוגי ים המלח יעוכב
השופט יגאל מרזל התיר לחברה לעכב את פרסום הפרוטוקולים מהליך הבוררות שהתנהל מול האוצר במסגרתו תובעת המדינה 265 מיליון דולר עבור השימוש במשאבי ים המלח עד לחודש אוקטובר, זאת למרות שקבע כי מדובר במחלוקת בעלת מאפיינים ציבוריים מובהקים
- "כיל רוצה למנוע מעורבות ציבורית בהליך הבוררות על תמלוגי ים המלח"
- האוצר: "כיל רוצה לדחות את הפרסום עד שהנושא ישכח מלב הציבור"
- ירידה של מחיר האשלג ל־300 דולר לטונה תחתוך את הרווח הנקי של כיל ב-45%
כיל ביקשת לעכב ביצוע פסק דין של השופט המרזל, אשר דחה עתירה שלה נגד המדינה בדרישה שלא למסור לאדם טבע ודין ולעמותה לאיכות השלטון את החומרים מההליך. מרזל קבע כי "לא מדובר במחלוקת פרטית וכי מדובר במחלוקת ובסכסוך בעלי מאפיינים ציבוריים מובהקים. כמו כן, מדובר בתביעה בהיקף כספי ניכר בסוגיית היקף התמלוגים שהמדינה מקבלת – כנאמנת הציבור כולו – בגין הניצול של משאבי הטבע של הציבור כולו. החיסוי המלא של הליך זה כדי הליך חשאי – כפי טענת מפעלי ים המלח – אינן מעוגן בדין החרות. הוא מעורר קושי על רקע חובת שקיפות פעולת הרשות הציבורית והיותה נאמנת לציבור".
בבקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין טענה כיל כי: "יישום פסק הדין הינה התעלמות מהאינטרס או הזכות לחשאיות בבוררות והעדפה מוחלטת של זכות הציבור לדעת. הכל מבלי שמתבצע האיזון המתחייב, שכן החשאיות הוסגה לחלוטין מפני זכותו של הציבור לדעת".
המדינה טענה בתגובה כי מדובר ב"ניסיון עיקש לעכב העברת מידע אל הציבור בזמן שהליך הבוררות מממשיך להתנהל וזאת על מנת למנוע מעורבות ציבורית בהליך הבוררות".
בתגובה שהגישו העמותות, באמצעות עוה"ד דנה טבצ'ניק ונדאל חאיק, הן כתבו כי "כל עיכוב נוסף בחשיפת המידע רק יוסיף לנזק שנגרם עד כה לאינטרס הציבורי, וימשיך לפגוע ביכולת הציבורי לקיים דיון מושכל, וביקורת ציבורית על אופן ניהול משאבי הטבע השייכים לציבור".